Bakšiš

Život u Egiptu

Ovaj turcizam koji je u naš jezik došao iz persijskog označava napojnicu, poklon, dar i obično se misli na malu svotu novca koju dajemo nekom za učinjenu uslugu. Uobičajeno je davati bakšiš kelnerima, ali se naši turisti došavši u Egipat pomalo iznenade kada shvate da od njih svi očekuju bakšiš, mada je aranžman nosio oznaku all inclusive... No, nije sve baš onako kako na prvi pogled izgleda:

Photo by Aleksandr Sali on Unsplash

– Prosečna plata u Egiptu sada se u državnom sektoru krece od 1.800 do 6.000 ili 7.000 egipatskih funti, a to je od otprilike od 100 do 380 evra. To su male plate, jer treba platiti stan, hranu, piće, prevoz, garderobu… Bolju platu imaju zaposleni u bankama i vojsci gde se zarada u zavisnosti od položaja kreću od 250 do 1.000 evra. Ni penzije nisu velike – najviše do 4.000 funti, a to je nešto preko 200 evra. Penzija mog oca, koji je bio direktor škole, je 130 evra – otkrio nam je Mohamed Bakr, vodič turističke agencije „Fun trip” u Hurgadi.

Zaposleni u hotelima su obično mladi ljudi koji dolaze u Hurgadu da bi zaradili ne samo za svoje potrebe, nego i za svoju porodicu. Obično imaju zajednički smeštaj u okviru hotela gde imaju obezbeđenu i hranu, tako da ono što zarade uglavnom ide na izdržavanje porodice.

– Kelneri i sobari u hotelima su skromno plaćeni i njihove plate se kreću od 1.000 do 4.000 egipatskih funti, a to je otprilike od 50 do maksimalno 200 evra. Plate nisu dovoljne da se pokriju troškovi – ako se zna da veći dnevni obrok košta oko 40 egipatskih funti, a doručak 20 – rekao nam je turistički vodič Mohamed Bakr.

Upitali smo Mohameda, koji osim maternjeg, engleskog i ruskog sasvim dobro govori i naš jezik, zašto je baš odabrao da bude turistički vodič:

– Moji roditelji su želeli da budem inženjer, ali meni se sviđa turizam, volim da putujem, upoznajem nova mesta i ljude, jezike. Mada nikada nisam putovao van Egipta, voleo bih da posetim i upoznam Srbiju. Želeo bih da usavršim srpski jezik i da budem jedan od najboljih vodiča.

U Egiptu se prema turistima odnose sa posebnom pažnjom, a ukoliko kupujete u nekoj prodavnici ili bazaru vešti prodavci će vam se uvek obratiti s nekom rečju na srpskom i potruditi se da vam prodaju i ono što niste nameravali da kupite. Sa istom pažnjom će vas obasipati u hotelu ili u restoranima želeći da se pokažu kao dobri domaćini, da vam boravak bude prijatan, da bi se ponovo vratili. Zato nagradite sav taj trud, jer ta naša mala pažnja njima znači mnogo – da njihove porodice neće oskudevati, da će neko dete završiti školu…

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Aleksandr Sali on Unsplash, M. Jablanov, Pixabay, privatna arhiva