Beskvasne zemičke
Nekada vam nevolje s zdravljem otvore neka druga vrata i vi otkrijete čitav novi svet… Tako je bilo i sa ovim beskvasnim zemičkama… Moja ćerka je otkrila ovaj sjajan recept Irish Spelt Soda Bread koji nam je poslužio kao osnova da se malo poigramo i napravimo našu kombinaciju. Pošto smo drugi put napravile veću meru, iznenadilo nas je da zemičke koje smo čuvale u platnenoj vrećici mogu da traju i do dve nedelje!
Ono što smo dodale su semenke bundeve golice, suncokreta, susam i ovsene mekinje. Potom smo oplemenile himalajsku so s majčinom dušicom (u drvenom avanu smo u razmeri 1:1 dodale so i sušenu majčinu dušicu i dobro isitnile), a na kraju dodale i ćurokot .
Ćurokot (nigella sativa) ima ukus koji pomalo podseća na luk. To je začin koji sam dobila od Cice Sekulić, prijateljice iz Sarajeva. Zovu ga još i crni kumin, pa čak i blagosloveno seme, jer se veruje da veoma pozitivno utiče na imunitet. U kulinarstvu se najviše koristi kao začin kojim se posipa pecivo.
Sastojci:
• 500 g brašna od spelte
• 50 g mlevenog lana
• kašika čia semena
• 1-2 kašičice soli sa začinima (sušena majčina dušica ili bosiljak)
• 1 prašak za pecivo
• 1 do 2 kašike ovsenih mekinja
• 2 šolje mleka (~500ml) (za vegansku opciju bademovo, sojino, pirinčano mleko..)
• 1 kašika meda
• 60 ml maslinovog ulja
• 1 kašika soka od limuna
• semenje (bundeva, suncokret, susam..)
• 1 kašičica ćurokota (crni kumin)
Priprema:
Rernu zagrejati na 180°C. U jednoj posudi pomešati suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, lan, čia seme i semenke. U drugoj posudi pomešati vlažne sastojke, pa ih preliti preko suvih i lagano umesiti testo. Ako se jako testo lepi dodati ovsene mekinje. Nauljiti ruke i napraviti zemičke. Zaseći ih odozgo. Premazati mlekom i posuti semenkama (susam, čukurot). Peći otprilike 40 minuta, pa smanjiti temperaturu na 160°C i peći još desetak minuta. Ako su manje manje, ukupno se peku 30-40 minuta. Poprskati vodom.
Ukoliko niste sigurni da li je testo pečeno, probodite čačkalicom zemičke, pa, ako je čačkalica koju izvadite čista, bez ostataka testa, onda je pečeno J
Poslužiti sa kajmakom ili premazom od avokada i uživati!