Mariniranje basil pixabay

Bosiljak

Čistoća, uzvišenost i zaštita

Bosilјak (ocimum basilicum) je veoma zastuplјen u svim tradicijama, pa i u našoj. Krase ga najlepši atributi: čistoća, uzvišenost…

–U našem narodu se kaže, da dobrom čoveku duša miriše na bosilјak. Na bosilјak mirišu i devojačke grudi. Verovalo se da utiče na ljubavnu sreću, pa su se devojke često kitile bosiljkom. Osim što je u narodnim pesmama on je devojački cvet, simbol je i anđeoske ljubavi– otkrila nam je izvrsna poznavateljka bilja i eteričnih ulja Snežana Jović, inače farmaceutkinja, homeopata, floriterapeutkinja, šamanski praktičar i ajurvedski konsultant...

• Latinsko ime bosilјka, basilicum (od st.grč. basileus – kralj), upućuje da on ima kralјevske atribute. Na koji način je bosiljak vezan za duhovnu praksu?

– U pravoslavnoj duhovnoj tradiciji bosiljkom se osveštava voda. Ovo je bilјka koja u srpskoj tradiciji nosi svetlo koje ima tamjan, koja nosi značenje zaštite života. Duhovna poruka bosilјka je zaštita koja daje hrabrost da krenemo u duhovnu praksu i pošto se koristi u svim životnim situacijama, daje sigurnost, čistoću, poverenje.

• Koji su običaji vezni za ovu biljku?

– Seme bosilјka se prvo sejalo na njivi ili bašti, bosilјkom se dočekivalo novorođenče i kupalo u njemu, kao i porodilјa prvih 40 dana. Nosili su ga u grudima mladenci na venčanju, njime se ukrašavala hrana pri proslavama kao simbol sećanja na pretke. Nјime su se kadile kuće, ako je neko bolestan. Ukratko, bosilјak je obeležavao svaki segment života i prelazak iz njega.

• Za šta se koristi bosilјak u aromaterapiji?

– U aromaterapiji, etarsko ulјe bosilјka se koristi kao podsticajni i energičan tonik koji stimuliše. Znamo da je adaptogen - da prilagođava organizam svakoj situaciji, te tako smanjuje mentalni umor, razgoni tamne emocionalne oblake, ali i smanjuje mišićne bolove i spazme, ako su uzrokovani jakim fizičkim naporom. Pomaže u odličnom funkcionisanju digestivnog sistema. Repelent je, odnosno odbija insekte.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: pixabay, pexels