ČARLI ČAPLIN O LJUBAVI PREMA SEBI

Kada sam zaista počeo da volim sebe

Ser Čarls Spenser Čaplin poznat kao Čarli Čaplin ili ranije kao Šarlo Akrobata rođen je 16. aprila 1889 u Londonu (Engleska)… Ovaj čudesno talentovani čovek je bio filmski režiser, glumac, kompozitor, scenarista i producent i jedan od najvećih komičara svih vremena.

Posle tragedije koja mu se desila kada je imao pet godina (majka mu je doživela nervni slom, a otac poginuo), on i njegov polubrat, Sidni Čaplin, postali su beskućnici. Nakon kraćeg vremena provedenog u domu za nezbrinutu decu, Čarli je postao član jedne siromašne dečje muzičko-pozorišne trupe u kojoj je imao nekoliko sporednih uloga. U osmoj godini je počeo i sam da nastupa. Tokom jedne turneje 1913. godine u Nјujorku ga je zapazio kralј komedije, Mak Senet, (tvorac najomilјenijeg žanra nemog filma – slepstik komedije), sa kojim je sklopio ugovor za snimanje prvog filma. Snimio je dvanaest kratkometražnih filmova, počeo je i sam da režira, piše scenario i radi montažu za većinu svojih ostvarenja...

Ostalo se zna: ovaj pionir kinematografije je postao najveći sineasta svih vremena, neobično je zaslužan za širenje popularnosti filma i za njegovo priznanje u sferama tradicionalne kulture. Postao je jedno od najprepoznatlјivijih lica u istoriji filma i najveća je filmska zvezda do kraja dvadesetih godina XX veka.

Čarli Čaplin je imao puno lјubavnih veza i afera, četiri braka i desetoro dece. Nјegove supruge bile su i po više od 30 godina mlađe od njega, zbog čega je bio kritikovan u javnosti... Umro je u snu na Božić 25. decembra 1977. godine u Korziju-sir-Veviju u Švajcarskoj, gde je proveo poslednjih 20 godina života.

Ovo su misli koje je za svoj 70. rođendan, 16. aprila 1959. godine, Čarli Čaplin poklonio čovečanstvu:

Kada sam zaista počeo da volim sebe shvatio sam da su bol i patnja samo upozorenja koja mi govore da trenutno živim suprotno od svoje istine. Danas znam da se to zove biti VERODOSTOJAN.

Kada sam zaista počeo da volim sebe, shvatio sam koliko može biti uvredljivo kada pokušavam da nateram nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba JA. Danas, to zovem POŠTOVANJE.

Kada sam zaista počeo da volim sebe, prestao sam da žudim za nekim drugačijim životom i mogao sam da vidim da je sve što me je okruživalo zapravo bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, to zovem ZRELOST.

Kada sam zaista počeo da volim sebe, shvatio sam da sam pod bilo kojim okolnostima uvek na pravom mestu, u pravo vreme i da se sve događa u tačno pravom trenutku. Tako da sam mogao da budem miran. Danas to zovem VERA.

Kada sam zaista počeo da volim sebe, prestao sam samome sebi da kradem vreme, i prestao sam da pravim grandiozne projekte za budućnost. Danas radim samo ono što mi donosi radost i sreću. Radim stvari koje volim da radim i koje vesele moje srce i činim to na svoj način i u svom ritmu. Danas znam da se to zove JEDNOSTAVNOST.

Kada sam zaista počeo da volim sebe, oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu, a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao „zdravi egoizam”, ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOME SEBI.

Kada sam zaista počeo da volim sebe, prestao sam da želim da uvek budem u pravu. Tako sam manje grešio. Danas sam shvatio da se to zove SKROMNOST.

Kada sam zaista počeo da volim sebe, odrekao sam se navike da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost. Sada živim samo za ovaj trenutak u kojem se SVE događa. Tako živim svakoga dana i zovem to ISPUNJENJE.

Kada sam zaista počeo da volim sebe, spoznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboleti. Ali čim sam počeo da koristim svoje srce, moj um je dobio dragocenog saveznika. Danas ovu vezu nazivam MUDROST SRCA.

Nema potrebe da se plašimo svađa, suočavanja, niti bilo kakvih problema, jer i zvezde se ponekad sudare pa i iz sudara nastane neki novi svet. Danas, ja znam: TO SE ZOVE ŽIVOT.

Izvor: wikipedia, https://www.facebook.com/PoucnePriceIIzreke

Foto: wikimedia, Pixabay