Enolog Tatjana Đuričić

Stručnjak kome se veruje

U konkurenciji više od deset hiljada sunčevih kapljica iz celog sveta, koliko je prošle godine učestvovalo na najprestižnijem takmičenju na svetu Decanter u Londonu, šardone omnibus lector iz berbe 2015, vinarije Erdevik osvojio platinastu medalju sa 97 poena (od mogućih 100) time stekao pravo na oznaku Best of Show, koju može da istakne na svojoj etiketi. Treba reći da se medaljom od platine okitilo samo 50 vina, a samo pet njih imalo je poen više od našeg lektora. Vino je kreirala Tatjana Đuričić, glavni enolog vinarije „Erdevik”.

1024x768 Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE

Nama koji volimo vino, nažalost, uskraćena je mogućnost da „lektorišemo“ londonskog slavljenika. Njegova poslednja flaša ispijena je pre nego što je najlepša vinska vest o našem vinarstvu stigla iz Londona. Razgovor sa njegovim autorom, glavnim enologom vinarije Erdevik, Tatjanom Đuričić, zalivamo zato trianonom, kupažom u kojoj dominira kaberne sovinjon, a prate ga širaz i merlo.

– Sve berbe šardonea su nam rasprodate, a berbu iz 2019. koja je provela u buradima godinu dana, flaširaćemo početkom iduće godine i odlagaćemo njegovu prodaju koliko god budemo mogli da odolimo zahtevima kupaca – kaže Tanja.

Pripremajući se za razgovor, pronašao sam notes sa zabeleškama o degustaciji mladog, ovogodišnjeg lektora. Složili smo se tada da je poprilično harmoničan, da mu štrče hrast i kiseline. Te, 2017. na Dekanteru je dobio bronzanu medalju.

– Pratili smo ga naredne dve godine i oduševljavali smo se kako evoluira u boci, kako se sve više integriše i kako se u njemu pojavljuju tipične šardoneovske karakteristike. Kiseline postaju blage i pitome i vinu daju željenu svežinu. Posle dve godine u boci je bilo obilje mirisa tropskog voća, vanile, prelepog biskvita, a ukus sve harmoničniji i puniji, balans sve bolji, sa izuzetno dugom završnicom u ustima nakon progutanog gutljaja. Kao vino koje još dobija na kompleksnosti i skladnosti, u februaru 2020. poslali smo ga opet u London, starijeg i iskusnijeg tri godine – primećuje Tanja.

Lektor iz 2015. tako je po drugi put stigao u prestonicu Engleske. Smestili su ga u specijalni podrum, da se odmara od dugog puta i pripremi za ocenjivanje zakazano u aprilu. Zbog pandemije virusa korona, smotra pristiglih vina, otkazana je za septembar. Tokom leta lektor 2015. rasprodat je i popijen. Na Dekanter se i zaboravilo, da bi u jeku berbe 2020. stigla vest o londonskom trijumfu. A, lektora nigde ni za lek: ni u trgovini ni u zalihama. Verovatno samo koja boca u arhivi podruma. Ako ih i ima, one nisu za prodaju: čuvaće se kao najdragocenija vrednost vinarije i sremskog vinarstva, koja nema cenu i koja nije za prodaju.

– Priznanje me je iznenadilo, i obradovalo. Kad sam u Erdevik stigla 2015. godine, s timom s kojim radim dogovorili smo se kakva vina želimo da proizvodimo. Složili smo se da šardone radimo u drvetu kako bi u potpunosti iskoristili genetski potencijal sorte i tržištu mogli da ponudimo dobro odnegovano i dozrelo suvo belo vino bogate, složene arome, zaokruženog i punog, dugog ukusa, harmoničnog odnosa alkohola i kiselosti – objasnila je Tanja.

U poslednjih petnaestak godina Tanja Đuričić je izrasla, ne samo po mom mišljenju, u našeg prvog enologa. Tako misle i neke njene kolege. Doktor vinarstva Bojan Mandić još i dodaje: „Priznanja koja stižu za njena vina su zapravo velika priznanja svima nama koji se ovim poslom bavimo u Sremu“!

Tiha, nežna, nenametljiva (što se ne bi moglo reći za većinu njenih kolega muškog roda) Tatjana Đuričić je stručnjak kome se veruje. Ne povodi se pomodnostima, niti robuje sezonskim hitovima. Prati i poštuje enološka dostignuća naprednih vinarskih zemalja, ali ne zapostavlja svoja polazišta, Fruškogorje, njegovu tradiciju i specifičnosti, naše navike i mogućnosti – sintetizuje ono najbolje, i široko otvara naše prozore, nudeći svetu ono što je in, a naše je. I svet to, kao što vidimo, prihvata.

Tanja je 1996. diplomirala na novosadskom Tehnološkom fakultetu. Sedam godina radila je u „Fruškogorcu“ u Petrovaradinu, koji je bio u sastavu naše najveće vinarske kuće Navip u Zemunu.Tu je sa iskusnim enolozima, Mirom Popov i Vladom Ružićem pekla zanat, prošavši sve faze, od prijema i prerade grožđa, radova u laboratoriji i podrumu, do flaširanja vina. Upoznala je industrijsku proizvodnju karlovačkog rizlinga, a kroz program Varadin i kreiranje ekskluzivnih vina, kao što su sovinjon blan, traminac, italijanski rizling i prvo eko vino kod nas.

Sve što radi radi zdušno. Voli i veruje u svoj poziv. Zainteresovana je, sve gleda široko otvorenih očiju, nadgleda, obaveštava se, pamti sve što je vezano za lozu i vino. Ima sreću da, osim svojih pretpostavljenih, rano upozna i čuje naše vinarske velikane, koji sarađuju sa Navipom: dr Nadeždu Ružić, dr Vladu Kovača, dr Peru Cindrića i druge.

S dragocenim iskustvom, posle gašenja velikih društvenih vinarija bivšeg sistema, prelazi u novu privatnu vinariju Vinum u Sremskim Karlovcima. Mala vinarija, veoma moderna. Vlasnik dr Milan Ubavić, od prvih početaka insistira na kvaletetu vina, njegovoj personalnosti, i ne štedi ni u podizanju savremenih vinograda ni u kupovini najsavremenije podrumske opreme. Tanja ima odrešene ruke, prvi put. Već rasni enolog, sledi svoja pravila igre, ne želi da radi rutinski, da se zadovolji postignutim, sledi svoj duh stvaralaštva, razmišlja o novim kreacijama.

U želji da da nešto novo i svoje, ona ne ide utabanim stazama, već svakom, pa i onom najobičnijem vinu daje nešto svoje, po čemu će se ono razlikovati. Njen sovinjon blan iz berbe 2009. proslavio je Vinumovu vinariju. U zemlji sovinjona – Francuskoj, u kojoj se još od doba predsednika De Gola, poslužuje kao protokolarno vino na svim državnim svečanostima, Vinumov sovinjon, na velikom međunarodnom ocenjivanju u Parizu 2010. dobija srebrnu medalju. Samo za jedan bod, od mogućih sto, izmaklo mu je zlato. Taj datum će ostati zabeležen kao početak povratka sremskih i srpskih vina u svetsku elitu.

Od pre pet godina, Tanja je u vinariji Erdevik. Njen lični stil, pun radosti, koji je nemoguće imitirati, nadahnut je i prepoznatljiv, ugrađen je u vina erdevičke vinarije, koja su prava raskoš na našim stolovima.

Kupci traže njena vina. Vinari je žele za konsultanta. Kamo sreće za naše vinarstvo kada bi stizala svima da udovolji; naša vina bi brže stizala na svetske vinske karte. Ilustrujem to i primerom vinarije Veritas u Sremskim Karlovcima. Kaberne sovinjon momentum, koji je u njoj kreirala Tanja Đuričić, berba 2017. dobio je na ovogodišnjem Dekanteru 93 poena, ali je ostao u senci platinastog lektora. Gotovo da je i to ostalo nezabeleženo. Isto kao ni da je on ovogodišnji prvak Balkana među crnim vinima.

– A, baš sam ponosna na to vino! – kaže Tatjana Đuričić.

Petar Samardžija

Izvor: Dnevnik

Foto: printscreen Facebook, privatna arhiva