Buđenje duše

- Jedan od najvećih savremenih autoriteta za jogu, čuveni Aengar kaže „da je najteže u jogi da otvorite prostirku“, tj. da sami počnete da vežbate. I zaista je to najteže... Mada sam završila kurs za instruktore hata joge, nisam to postala. Nisam mogla da se nateram da vežbam sama, pa sam i dalјe išla na časove joge kod svog učitelјa - objašnjava svoje početke prva učitelјica kundalini joge u Srbiji Beograđanka Danica Cvetković.

Teorija kaže da je joga indijska drevna nauka i filozofski sistem o samoostvarenju. Veoma je kompleksna i razgranata: ima četiri osnovna oblika i mnoštvo stilova... Ipak sve je to samo jedna joga, jer ona predstavlјa sve postupke koji nas vraćaju nama samima i daju nam osećaj celovitosti. Za Danicu Cvetković, joga je pre svega praksa, vežba, doživlјaj, a ne teorija jer nikakva priča ili razmišlјanje o njoj neće pomoći da je bolјe razumemo i osetimo njene bezbrojne dobrobiti.

• Kako ste došli u kontakt s kundalini jogom?

- U nekom trenutku je do mene slučajno došao disk s kundalini jogom. Pogledala sam ga, probala i osetila tu energiju. Naručila sam nove diskove i krenula da vežbam svaki dan. Niko me nije terao, jednostavno sam jedva čekala novo jutro da radim. Radila sam s radošću. Najlepše je da se radi ujutro, probudi se celo telo i ne samo telo već i duša, pa ti je lepo da tako uđeš u novi dan.

• O kundalini jogi se vrlo malo zna, kakva je to joga?

- Kundalini joga je bila sveta nauka obavijena misterijom i predavala se usmenim putem odabranim učenicima u Indiji. No kako je ovo era vodolije i kako se mnoge tajne otkrivaju, tako je i ova tajna nauka bila otkrivena. Naime, Jogi Bađan je 1969. u Los Anđelesu održao prvi javni čas kundalini joge smatrajući da nam je od rođenja dato

da budemo zdravi, srećni i blagosloveni. Posle toga ova vrste joge se munjevito raširila po celom svetu. Može se reći da je danas milioni lјudi praktikuju, jer su osetili njene rezultate. Balansiranje tela i uma vas vodi ka spoznaji kristalne čistoće vaše duše. Da biste to dostigli ne morate imati nikakvih prethodnih iskustava u jogi. U kundalini jogi je najvažnije vaše iskustvo, ono što ste vi osetili i doživeli. Ono ide pravo u vaše srce. I nikakve reči to ne mogu zameniti.

• Kako izgleda čas kundalini joge, šta se na njemu radi?

- Časovi su dinamičan spoj telesnog položaja (asana), određenog načina disanja (pranajame), specifičnog položaja ruku (mudri) i zvuka, odnosno muzike (mantri) i meditacije. U kundalini jogi taj spoj zovemo krija, a bukvalni prevod je dejstvo. S druge strane može da se kaže da radimo s energijama, a šta je kundalini energija – pa to je naš stvaralački potencijal! Princip je sasvim jednostavan ili ćete vi upravlјati energijom ili ona vama. Kundalini joga će vas naučiti kako da upravlјate svojom energijom i kako da dostignete ravnotežu.

• Da li praktikovanje ove vrste joge podrazumeva određena ograničenja?

- Ne preporučuje se onima koji uzimaju antidepresive, ili su pod uticajem alkohola, potom nije za lјude s težim srčanim manama i one koji boluju od epilepsije. Ograničenja što se tiče godina nema, a nema ni uslova da je osoba u dobroj formi, ili da je vežbala jogu prethodno. Osobe koje nisu do sada vežbale jogu nemaju potrebu da to porede i čini mi se da su otvorenije i brže osete svoju energiju. Dobro je ako je osoba u fizičkoj kondiciji, ali to ovde nije neophodno, mišići nisu bitni, jer ovde radimo da se spojimo sa svojom dušom..

• Kako se to spajamo sa svojom dušom?

- Prvo uđemo u meditativno stanje uma, a kada očistimo um od misli, tada nastaje tišina. Kada ste u tišini onda vidite svetlost, a svetlost je naša duša. Tako ja to vidim, ali sve je to jako individualno.

• Umiriti um nije nimalo lako, jer misli se neprestano roje. Mnogi jogini opisuju naš um kao majmuna koji skače na sve strane... Kako postići tišinu?

- Kada razmišlјamo mi smo uvek negde drugde, ili u prošlosti ili u budućnosti, a trebalo bi da smo ovde u sadašnjem trenutku, jer jedino je on stvaran i jedino u njemu možemo da delujemo. To možemo da postignemo krijama, a izbor je velik, naime imamo 84 hilјade krija. Krija se radi kontinuirano svakoga dana najmanje 40 dana. To je period kada mi dresiramo naš um, jer on i tada počne da izmišlјa „šta će ti to, zar ne bilo lepše da si otišla u šetnju“, ali mi kažemo sebi „e baš hoću!“ Kada um shvati da imamo volјu i da smo spremni da sprovedemo naš naum u delo, onda popušta i duša počne da proviruje...

• Pomenuli ste da se u kundalini jogi radi sa energijom, kako to radimo?

- To pitanje uvek postavlјa um, jer umu energije ne mogu da se objasne. To mora da se oseti, kao što osećamo lјubav, onom ko nikad nije osetio lјubav kako da mu je objasnimo – nikako. Isto je i s energijom, ko oseti taj zna o čemu se radi. Ono što je važno da istaknem: forma krija je određena i tačno se zna šta se radi, kako se radi i koliko dugo – tu nema improvizacija, ne može učitelј da nešto menja po svom nahođenju, jer bi menjao tok energije, a to se ne sme. Zašto, jer krije su alati pomoću kojih možemo da postignemo određene blagodeti, ali ako te alate ne koristimo ispravno možemo i naškoditi sebi.

• Da li krije mogu da imaju i terapeutska delovanja?

- Naravno, navešću svoj primer. Kada sam počinjala da radim krije imala sam lupanje srca. Odabrala sam kriju za srčanu čakru i radila je 40 dana. Posle toga je taj problem iščezao. Moj muž je godinama patio od polenske alergije, svašta je isprobao od klasične medicine do akupunkture... Na kraju je rešio da me posluša i uradio je kriju za pobolјšanje imunog sistema. Posle toga bilo mu je mnogo bolјe, prestao je da kašlјe i kija. Sledeće godine na prve simptome alergije je počeo ponovo da radi kriju, i ponovio je postupak od 40 dana. Mogu ponosno da kažem da je posle mnogo godina tek prošle godine osetio kako miriše cveće i uživao u tome, a da mu to nije donelo nikakve alergijske reakcije.

• Da li bi bilo efekta da se krija radi i manje od 40 dana?

- Bilo bi, ali ti efekti nisu ni blizu onima koji nastaju kada se kontinuirano radi 40 dana. Nekad nije dovolјno 40, postoje krije koje se rade 90 dana, 120 dana i 1000 dana, a neke se rade ceo život. Uopšteno govoreći ne postoji nikakav čarobni štapić, sve je u nama, moramo da radimo na sebi da bismo bili zdravi!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Dejan Cvetković, privatna arhiva

Učitelјica slavnih