Divcibare zimi Foto V Stojanovic

DIVČIBARE I PLANINA MALJEN

Zimske čarolije vazdušne banje

Proteklih nekoliko zima nisu obilovale snegom, jer snega u našoj ravnici kao da sve manje ima. Zato kada se zaželimo beline, mi krenemo u planine. Najbliža planina Novom Sadu je Fruška gora, ali zbog klimatskih uslova i svoje nadmorske visine često ni ona nema mnogo snega. U potrazi za najbližom „pravom“ planinom došli smo do Maljena gde se sneg cakli i pod nogama škripuće.

Bojana Glišić, direktorka TO Mionica

– Naglasila bih da Divčibare nisu planina, nego visoravan na Maljenu koja se zbog svojih geografskih specifičnosti posmatra kao zasebna turistička celina. Divčibare i naselje Kraljev Sto su sve popularnije destinacije za naše turiste, naročito što se novom putnom mrežom može veoma brzo stići – za samo sat od Beograda, i uživati u čarima planine. Zgodno je da se ovde dođe i za vikend, a to je upravo prednost koju su prepoznali ne samo Beograđani nego i Novosađani koji nam rado i često dolaze da uživaju u snegu, zimskim sportovima, jer ovde postoje dve ski staze, ali i svemu drugom što ovo mesto može da pruži – uputila nas je Bojana Glišić, direktorka TO Mionica.

Mostić preko reke Crne Kamenice u Divčibarama

Ime Divčibare na Maljenu spominje se još u XV veku i vezuje se za tragičan događaj. Prema narodnom predanju posle letnjeg pljuska u nabujaloj reci Crnoj Kamenici, koja protiče kroz centar turističkog mesta, utopila se mlada čobanica. U spomen na taj događaj toj visoravni na Maljenu je dato ime Devojačke bare – Divčibare.

Vidikovac Kraljev Sto

Planina Maljen pripada vencu planina koji čine Povlen i Suvobor. Za vreme turske vladavine ovaj deo je nazivan Karadag – Crna Gora. Tek krajem XVIII veka taj kraj prestaje da se zove Crna Gora i ima sadašnja imena. Ime Maljen i Povlen ima slovensko poreklo i upućuje na ono što se po-malja, vis koji se uzdiže ili štrči.

Naselje Kraljev Sto

Najviši vrh Maljena je Kraljev Sto i nalazi se na 1.104 metra nadmorske visine. Tako je nazvan po kralju Dušanu koji je tu boravio (stolovao) za vreme jedne bitke. Pre nego što je postao car, kralj Dušan je ratovao sa Ugarima. Na Maljen je došao s vojskom i ulogorio se na najvišem vrhu odakle je posmatrao bitku. Tu je bio sve dok ga glasnik nije obavestio o pobedi. Zato je ovaj vrh narod prozvao Kraljev Sto da bi se sačuvao spomen na taj događaj.

Ski staza Crni vrh

– Najviši vrh Kraljev Sto pripada opštini Mionica, zapravo planina Maljen je podeljena na tri opštine: deo pripada Valjevu – to je turističko mesto Divčibare, dok treći deo ove planine pripada opštini Požega. Ova planina postaje sve atraktivnija turistima i zato je važna saradnja sve tri opštine. Nadam se da će se poštovati urbanistički planovi i da će se ono što se bude gradilo, a gradi se sve više, biti uklopljeno u ovaj ambijent ne bi li planina ostala i dalje lepa kao do sada – ukazala je Bojana Glišić.

Divčibarsko jezero je jedino preostalo, ostala su presušila

No nije samo lepota u pitanju – planina Maljen je i vazdušna banja. Naime ovde se susreću vezdušne struje Karpata i Panonske nizije sa strujama sa Mediterana – pa je prisutan jod u vazduhu. Zahvaljujući ovoj ruži vetrova na Maljenu se jača imunitet, a ovaj prostor je blagotvoran za osobe koje imaju problema s disajnim organima i kardiovaskularnim oboljenjima, jer im omogućava brži oporavak. Klima na njoj je prijatna jer je to osunčana planina na kojoj prosečno 289 dana nema vetra, a godišnje ima oko četiri meseca snega.

– Lepo je ovde biti zimi, ali Maljen je lep kroz sva godišnja doba, a poseta turista to potvrđuje. Naročito je rana jesen lepa, jer je toplija od proleća, a septembar najsuvlji mesec. Ovo je pre svega vazdušna banja, pa gosti dolaze da uživaju čistom vazduhu.

Postoje i biciklističke i pešačke rute do vrhova i vidikovaca na Maljenu

Za sve one koji vole da šetaju ili da biciklom obiđu vidikovce postoje obeležene staze i rute. A za željne avanture postoji mogućnost iznajmljivanja kvadova, konja za jahanje... Napomenula bih da su usponi blagi, tako da i rekreativci bez muke mogu da se popnu do vrha, a pri tom postoje i odmorišta gde može da se predahne i uživa u lepom pogledu – istakla je Glišićeva.

Divčibarska pijaca: šarene se vunene čarape

U samom centru Divčibara postoji pijaca gde mogu da se kupe domaći proizvodi kao što su sir, kajmak, suhomesnati delikatesi, a postoje i tezge sa ručnim radovima pre svega veoma atraktivnim vunenim čarapama i rukavicama.

Između Divčibara i Kraljevog Stola na jedan plac je „sleteo“ i avion

– Ovo je omiljena destinacija škola u prirodi i ekskurzija, ali i sportisti često dolaze ovde na pripreme, jer nadmorska visina pogoduje njihovim potrebama. Mogla bih da kažem da su Divčibare sjajno mesto za dolazak dece jer ima dosta igrališta i zabavnih parkova baš njima namenjenih – rekla nam je Bojana Glišić, direktorka Turističke organizacije Mionica.

Igralište na Divčibarama

I sami smo se uverili u Bojanine reči posetivši prostrano dečije igralište gde su mališani svih uzrasta uživali. Zaista su Divčibare mesto koje je sjajno za decu jer nudi dosta sadržaja koji su prilagođeni njihovom uzrastu. Naš utisak je da je Maljen namenjen i drugim uzrastima i da svako tamo može uživati. Belina snega koji svetluca, divan vazduh, dobra hrana i prijatni ljudi čine da se na Divčibare ponovo vratite i u neko drugo godišnje doba.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: TO Valjevo, V. Jovanović, V. Stojanović, M. Jablanov