FARMACEUTKINjA SNEŽANA JOVIĆ O RUŽI

Kraljica cveća

Njeno kraljevsko veličanstvo ruža vekovima izaziva divljenje, inspiriše umetnike i obične ljude svojim izgledom, bojom i mirisom. Simbol je zemaljske i nebeske ljubavi i lepote. Pretpostavlja se da je stara više desetina miliona godina, jer su u Koloradu nađeni fosilni ostaci za koje se procenjuje da imaju oko 40 miliona godina. Danas imamo preko 45 hiljada vrsta, ali samo od dve se pravi etarsko ulje, otkriva farmaceutkinja Snežana Jović iz Novog Sada, inače dobra poznavateljka eteričnih ulja.

– To su Rosa damascena i Rosa centifolia. Ove dve vrste su botanički najkvalitetnije za dobijanje etarskog ulja. Najveće plantaže ruža se nalaze u Bugarskoj, Maroku i Iranu. Žetva se obavlja rano ujutru, čim spadne rosa i završava se do deset ujutru. Latice se postavljaju na jutu u hladnu sobu gde počinje blaga fermentacija, a onda se obavlja brza destilacija u trajanju od 75–90 minuta. Drugi način dobijanja je putem potapanja u ulje, ekstrakcijom rastvaračima i destilacijom. U toku dobijanja etarskog ulja, dobijaju se kao sporedni produkti i hidrolat – ružina vodica i vosak. Za jednu kap etarskog ulja potrebno je 30 cvetova ruže, odnosno da bi se dobila litra etarskog ulja potrebno je 3.800–5.200 kilograma ružinih latica. To objašnjava dragocenost i visoku cenu ovog ulja.

Zbog svoje lepote i očaravajućeg mirisa ruža je bila cenjena u mnogim civilizacijama – u Tutankamonovoj grobnici iz drevnog Egipta, između ostalog, nađeni su i buketi suvih ruža. Nije iznenađenje da je u grčkoj mitologiji ova cvetna kraljica vezana baš za boginju ljubavi i lepote Afroditu. Smatralo se da su ruže postale crvene od njene kapljice krvi. Antička pesnikinja Sapfo je prva nazvala ružu kraljicom cveća. Tokom Dionisovih svečanosti koje su bile posvećene ovom božanstvu vina, stari Grci su se ukrašavali venčićima od ruža. To su činili, jer su verovali da ruže štite one koji su njima okićeni od otkrivanja tajni dok su pod dejstvom vina.

– Ovo verovanje preuzimaju Rimljani, koji su na vrata prostorija u kojima se raspravljalo o poverljivim temama, stavljali cvet divlje ruže (koji ima pet latica). Smatra se, da odatle potiče običaj da se cvet ruže sa pet latica urezuje kao ukras na vrata ispovedaonica u katoličkim crkvama. Ruža inače ima istaknuto mesto simbolici hrišćanske vere. Ona je oznaka devičanske vrline. Devica Marija je prikazana na slikama kako u ruci drži ruže bez trnja. U srednjem veku vencima ruža se ukrašavaju samo device, a Bogorodica se često prikazuje u ružičnjaku. Rekla bih da tom spoju sa duhovnošću doprinosi njen miris koji ima najvišu frekvenciju i samim tim će vas uzneti ili podići vašu vibraciju – poverila nam je Snežana Jović.

Moguće je da je ta zaštitna moć ruži pridavana zbog trnja, koje je najčešće neodvojivi deo od kraljice cveća. Možda baš zahvaljujući trnu ruža se čini tako nedostižnom. Prema rečima Jovićeve, ruža je takođe bila cenjena i na dalekom istoku:

– U Kini dinastija Han je bila poznata po vrtovima punim ruža, a u Indiji se ovaj cvet posvećuje boginji Lakšmi koja je boginja izobilja. Iz Indije potiče i priča kako je prvi put nastalo etarsko ulje. Naime, indijski maharadža je, da bi pokazao ljubav, kanal kojim je bio okružen dvorac ispunio velikim količinama ružinih latica, voda je mirisala slatko i uzvišeno, jer se usled visoke temperature oslobađalo etarsko ulje.

Makedonskom kralju Aleksandru Velikom su se veoma svideli ružičnjaci prilikom poseta Indiji, pa je to predstavljalo podstrek za uvođenje uzgoja ruža u Evropi. Kleopatra je ruže koristila u kupkama da bi zavela Marka Antonija.

– Nije ni čudo, jer je, slobodno bih mogla reći, dejstvo etarskog ulja na kožu kao nežan dodir anđeoskih krila, negujuće i podržavajuće tokom celog života. Pre desetak godina je dokazano da ruža ima i jake antimikrobne efekte – nakon samo pet minuta, čak i kada je razređena u 0,25 procentnom rastvoru uništava se bakterija koja izaziva akne (propionbacterium acnes). Ona oplemenjuje svaku kremu, jer supstance u ružinom ulju bolje prodiru u kožu i inkorporiraju se. Smiruje upalne procese na koži kao što su: ekcem, rozacea, herpes i sprečava da koža postane gruba. Poboljšava tonus i strukturu suve kože. Umiruje nadraženu kožu. Može da se kaže da je ona regenerator na ćelijskom nivou, ispravlja i sprečava nastanak bora i ožiljaka. Ima izuzetna antioksidaciona svojstva, neutrališe slobodne radikale i sprečava oštećenja kože. Smanjuje pege i tamne mrlje – otkriva nam Snežana Jović.

Ruža je bila visoko cenjena i obožavana i na Bliskom istoku. Poznati arapski lekar Avicena je prvi pisao o isceliteljskoj moći ružine vodice pripremljenoj pomoću latica ruže u čistoj vodi pod suncem. U svojim delima je pisao da je koristio kandirane latice kao lek protiv tuberkuloze.

– Etarsko ulje ruže deluje na srce, koje se smatra da je centar emocija – pogotovu na tugu, snažni stres i depresiju (sve vrste, uključujući i postnatalnu). Sladak, cvetni, egzotični i senzualan miris ruže je privlačan čulima i deluje hipnotički. Udahnite, vaše misli dolaze sporije, a vaši mišići gube napetost, dok se vaš duh oseća slabijim. To je zato što mirisni molekuli iz etarskog ulja dolaze do limbičkog sistema u mozgu koji uključuje hipokampus, amigdalu i hipotalamus i oni direktno aktiviraju razna ponašanja – objasnila je Jovićeva.

Smatra se da deluje tako da topi psihološke i emocionalne prepreke i oslobađa od bola iz prošlosti, balansira i smiruje um, smiruje intenzivne negativne emocije unutrašnje zbrke, ublažava i smanjuje ljubomoru, bes, očaj i krivicu.

– Ovo je ulje koje miluje dušu i povezano je s ljubavlju i opraštanjem. Ublažavanjem napetosti, nepoverenja i mentalnog pritiska pojačava se samopouzdanje, samopoštovanje, mentalna moć, stabilnost i snaga. Menja se energija vlage i hladnoće koje kontrolišu negativna osećanja (prema ajurvedi), jača se aura i podstiče dobro funkcionisanje organizma. Kada se otpuste negativna razmišljanja i strah, otvara se prostor za ljubav i poverenje. Miris uzdiže i stabilizuje. Afrodizijak je, ne samo za žene, nego budi želju i kod muškarca, poboljšava seksualnu funkciju. Takođe, deluje na uravnoteženje hormona, regulisanje menstruacije i menopauze. Na mentalnom planu, otvara četvrtu i sedmu čakru, podseća vas da sa ljubavlju učestvujete u svakoj stazi svoga razvoja, jer ćete skladnije, mirnije i snažnije delovati – naglasila je farmaceutkinja Snežana Jović.

Ruža je u našem kosmosu simbol strastvene i apsolutne ljubavi, a prema staroj mudrosti, i smisao samog života. Ona nas ispunjava istinskom radošću – zato kao u poznatoj maksimi „ako želiš da budeš srećan jedan dan - napij se; ako želiš da budeš srećan jednu godinu - oženi se, ali ako želiš da budeš srećan čitavog života – gaji ruže!“

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Oto Ekreš, M. Jablanov, Pixabay

KOMBINACIJA MASAŽERA OD ŽADA I RUŽINOG UljA