Mesto s mediteranskim šmekom

Afitos se nalazi 83 kilmetra udaljen od Soluna na poluostrvu Halkidiki na prvom kraku koji se naziva Kasandra. Ono što ga razlikuje od mnogih turističkih mesta u grčkoj Makednoniji je tipična mediteranska arhitektura: uske ulice, kamene kuće, mali trgovi. Meštani Afitosa su pružili otpor neorganizovanom turističkom razvoju i tako uspeli da sačuvaju autentičnost i održe svoju kulturnu baštinu. Sada ga baš to čini jedinstvenim u ovom području.

Mesto se nalazi na steni koja je kao balkon nad morem. Litica je obrasla mediteranskom vegetacijom i s nje puca prekrasan pogled na drugi krak Sitoniju i tirkizno plavo more zaliva Toroni. Postoji i šetaliste sa nizom restorana odakle je pogled takođe fantastičan. Afitos je poznat po kafićima, poslastičarnicama, ali i restoranima i tavernama gde se gosti uz grčke specijalitete i tradicionalnu muziku. Ipak, ovo nije mesto ludog provoda za mlade, jer se noćni barovi i diskoteke nalaze u susednom mestu Kalitea.

Do plaža koje se nalaze ispod gradića treba oko petnaest minuta hoda, ali teži deo je povratak koji podrazumeva uspon. Ipak, do peskovitih plaža Afitosa može se stići i kolima. One nisu preterano široke, ali imaju dovoljno uređenih delova, gde su i kafići sa ležaljkama i suncobranima. Ukoliko vas ovo odvrati od letovanja u tom simpatičnom mestu, ipak nemojte da propustite da ga posetite, jer Afitos predstavlja lepu destinaciju za celodnevni izlet tokom letovanja na Halkidikiju.

Ono što vredi videti u Afitosu je jedinstvena arhitektura crkve Svetog Dimitrija koja je sagrađena 1859. godine i nalazi se na centralnom trgu. U centru mesta nalazi se etnografski muzej u kojem se nalaze različite umetničke izložbe, kao što su alati i pribor koji su u prošlosti koristili lokalni stanovnici. Siguno će vam privući pažnju i puno lepih detalja na kućama, cveće i saksije s bosiljkom koje su zaštitni znak svakog grčkog doma.

Poluostrvo Halkidiki sastoji se od 3 kraka prvi je Kasandra, drugi Sitonija i treći Atos. U grčkoj mitologiji često se spominje Halkidiki: u Kasandri je pokopan div zemljotresa Engelados. Prema legendi planina Atos se formirala od stene koju je istoimeni div bacio bogovima, a drugi krak Sitonia svoje ime duguje Sitonu, Posejdonovom sinu. Prvi krak Kasandra ime nosi po makedonskom kralju Kasandrosu. Na Halkidikiju se nalazi i grad Stagira rodno mesto čuvenog grčkog filozofa Aristotela koji je bio učitelj još čuvenijem grčkom vojskovođi Aleksandru Makedonskom.

Unutrašnjost poluostrva slabo je naseljena, tu se nalaze maslinjaci, vinogradi i voćnjaci. Interesantno je da se ovde ništa ne prepušta milosti i nemilosti prirode nego se sve zaliva! Lokalno stanovništvo živi uglavnom u priobalnom delu i, osim turizmom, bavi se poljoprivredom i ribolovom. Ovde je razvijena i proizvodnja meda, vina i maslinovog ulja, pa ove proizvode obavezno kupite kod lokalnog stanovništva i ponesite da uživate u ukusima Grčke i po povratku sa odmora.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje