U poseti Posejdonu

Tragajući za lepim plažama na grčkom poluostrvu Halkidiki otkrili smo Posidi, rt koji se nalazi na zapadnoj strani prvog „prsta“ Kasandre. Ova zaista jedinstvena plaža je smeštena između Skala Furke i mesta Posidi. Na nju je najbolje ići u popodnevnim časovima i ostati do zalaska sunca, jer je upravo zalazak sunca ono što ovom mestu daje posebnu čar. Ime je dobilo po grčkom bogu mora Posejdonu, najverovatnije zato što se u bilizini, u mestu Staro Mende, nalazio jedan od najstarijih hramova posvećen ovom božanstvu. Na žalost, vreme je uklonilo tragove ovog hrama tako da danas postoje samo naznake o njegovoj veličini.

Starogrčko božanstvo Posejdon je Kronov sin i njegova braća su Zevs i Had. Nakon pobede nad Titanima Zevs, prvi među jednakima, je sa svojom braćom podelio vlast nad svetom. Bacali su kocku, Hadu je pripalo podzemlje, Zevsu sve iznad zemlje, a Posejdonu su pripala mora i okeani.

www.vacantegrecia.net

Njegovo sedište bila je palata pod morem u Ajgeji koja se nalazila na zapadnoj obali Eubeje – što je antički naziv današnjeg ostrva Evija. Priroda mu je žestoka, spada u lako razdražljive i ćudljive bogove, pa svojim trozubcem često stvara talase i potresa zemlju. Baš zbog toga su ga se najviše bojali, a pomorci su ga veoma poštovali tražeći njegovu zaštitu i milost dok plove morima. Mesta gde su podizali hramove ovom bogu su uvek bila posebne lepote i nije čudo što je rt Posidi po njemu dobio ime.

Kako se stiže do Posidija

Do ove plaže se stiže automobilom kada se sa glavnog puta na poluostrvu Kasandra skrene za Kalandru, a potom za Posidi.

Izađe se iz mesta i krene prema kampu. Kod kampa se skrene levo i ide utabanim zemljanim putem dok se ne dođe do mora. To je kraj puta i ne može se autom dalje.

Postoji i još jedan put kada se ne ulazi u Posidi nego se skrene desno i njime se stiže sa druge strane ovog rta. No, ni tada se ni džipom ne može stići do samog njegovog kraja, jer je pesak mekan i točkovi se zaglave kao u pustinji.

Na ovu plažu se ide kao na hodočašće – pešice, jer od mesta gde je bezbedno ostaviti auto, a to je u blizini svetionika, pa do samog kraja rta ima oko jedan kilometar. Stopala vam upadaju u pesak i otežavaju hodanje, sunce prži, na leđima ranac, a kraj rta vam izgleda daleko... Ipak, kada stignete na odredište, bićete zadivljeni - shvatićete zašto ovo je tako posebno mesto – tu ste more i vi, a planina Olimp se vidi u daljini.

Imaćete utisak da će svaki čas da izroni moćni Posejdon u svojoj kočiji koju vuku beli konji sa zlatnom grivom. Morske struje će vas opominjati da budete i oprezni, da se ne udaljavate daleko od obale i da poštujete boga mora. Osetićete koliko je priroda divna, ali i moćna.

Zanimljivo je, da rt stalno menja svoj oblik u zavisnosti od plime i oseke, ali i talasa kojih ovde skoro da uvek ima. Na samom kraju rta je poseban doživljaj, jer se tu susreću morske struje i talasi udaraju jedni o druge. More je ovde izuzetno čisto. U zavisnosti od vetra uvek je jedna strana rta mirna, pa iskoristite nju za plivanje.

Ovo nije fensi plaža i ukoliko ste očekivali da će vas tamo dočekati sucobrani, ležaljke, i beach bar – pogrešili ste, ništa od toga! Na rtu Posidi nema ni prirodnog hlada i zato je važno da ponesete, šešir ili kačket, suncobran, vodu i osvežavajuća pića, prostirku ili dušek. Ponesite obavezno i nešto za jelo, naročito ako vodite decu sa sobom. Ovde uvek pirka vetar i nemojte da vas to prevari, zato svakako imajte uz sebe i zaštitnu kremu za sunčanje, jer se lako izgori.

Zalazak sunca je posebna priča – vetar utihne, talasi se umire, a rumen oboji nebo. Sunce polako tone iza Olimpa. Spokoj se oseća u svakoj ćeliji tela. Dok uživate u tišini imate želju da se vreme zaustavi... Posle uživanja u zalasku sunca, vreme je za povratak. Sve što poneste sa sobom to i vratite, jer se ovde đubre nosi sa sobom i ne ostavlja na plaži. Dopustite i drugima da uživaju u ovoj lepoti kao i vi, jer se ova plaža s pravom smatra najlepšom na zapadnoj obali Kasandre i na svim svim turističkim prezentacijama ove regije upravo fotografije sa svetionikom i rtom koji menja svoj izgled su zaštitni znak Halkidikija.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, www.vacantegrecia.net, google map