Zdravi bili

SAVETI I RECEPTI SNEŽANE DUKANAC

summer

Nega kože u letnjim danima

Koža se neguje tokom cele godine, ali leti joj je potrebno posvetiti dodatnu pažnju. Zbog vrućina dolazi do pojačanog znojenja i koža gubi vlažnost i sjaj, pa joj je prekopotrebna hidratacija. Gotovi kozmetički preparati često sadrže aditive i konzervanse koji nam čestom upotrebom više štete nego koriste.

Zato je dobro okrenuti se prirodnoj kozmetici koja ne sadriži materije koje mogu da škode. Kako biti negovan, a da pri tom uzmete iz prirode sve one sjajne darove koje vam ona izdašno nudi, na to nam odgovara naša sagovornica Snežana Dukanac, autorka veoma posećenog bloga o prirodnoj negi kože, kose, lica i tela.

• Šta je osnova pravilne nege kože?

- Samo zdrava koža može biti lepa i blistati punim sjajem. Ovo se postiže vrlo jednostavno, potrebno je da sledimo 3 osnovna koraka nege. Prvi korak je svakako higijena. Higijena kože nam omogućava dobro zdravlјe i lepu kožu. Drugi korak je toniziranje kože. Pored toga što tonikom toniramo našu kožu mi joj ovim korakom obezbeđujemo dodatnu higijenu (dodatno čisti kožu). Treći korak je upotreba kreme koja je prilagođena tipu kože ali i starosnoj dobi. Tokom leta, negovanje kože je dodatno otežano vremenskim prilikama, jakim suncem, a ponekad i velikom koncentracijom vlage u vazduhu.

• Sve ovo što ste nabrojali je razlog više da posvetimo pažnju našoj koži. Šta najviše preporučujete?

- Tokom leta, pored uobičajene higijene lica, toplo preporučujem blage pilinge koje treba nanositi 2 puta nedelјno. Na taj način skidamo mrtve ćelije i sprečavamo slobodne radikale da utiču na stanje naše kože. Takođe, tokom leta voće i povrće su prava riznica vitamina i minerala koji pomažu očuvanju naše kože. Domaće maske su zaista blagodeti prirode koju treba iskoristiti na pravi način. Svo voće i povrće možete koristiti u svrhu lepote. Sve ove recepte i savete možete naći na mom blogu.

• Koje biste voće posebno preporučili?

- Kralјicu među voćkama koja se vekovima uzgaja u Srbiji. Pogađate, u pitanju je šlјiva, naše nacionalno voće. Kada je lepota u pitanju, šlјiva je malo zanemarena, ali kad shvatite koliko bogatstvo krije u sebi i koje blagodeti donosi, sigurna sam da ćete šlјivu uklјučiti u svoju negu. Ova voćka je pravi eliksir mladosti i lepote. Ona je obilјe vitamina A i C, prava je prirodna zamena retinola A.

• Postoje neke kontroverze oko krema s retinolom A, da li vam je to poznato?

- Sudeći po objavlјenim studijama dermatologa ove kreme s retinolom A nisu najbolјe po naše zdravlјe. Naime, krema koja sadrži retinol A, uništava vitamin D, što nije dobro, jer na taj način može ozbilјno da ugrozi zdravlјe. Takođe, osobe koje koriste ovaj krem morale bi da izbegavaju sunce, a to znači da bi imale ozbilјan nedostatak vitamina D!

• Zato je bolјe da se vratimo prirodi, jer u njoj ima sve što nam treba, zar ne?

- Tako je, šlјiva sadrži obilјe vitamina A i C i sa pravom mogu da kažem da je ova naša kralјica voća pravi eliksir mladosti. Šlјiva je dostupna svima, tokom cele godine – leti kao sveža, a posle i kao sušena. Maske od šlјiva su prava blagodet za kožu: izgnječite svežu šlјivu, dodajte malo maslinovog ulјa, malo limuna i malo pavlake i nanesite to na lice. Pažlјivo birajte šta stavlјate na svoju kožu jer 60 procenata ulazi direktno u krvotok i to za neverovatnih tridesetak sekundi!

• Rođena ste Beograđanka, ali živite u Francuskoj. Da li vam je poznata tajna mladolikosti Francuskinja?

- Tajna svake Francuskinje je lagana šetnja i čaša vina. Često slušamo savete da je zdravo popiti čašu vina dnevno. Navode da je dobro za srce... Pre dolaska u Francusku i ja sam sve to čitala, ali ovde sam i naučila da jedna čaša dobrog vina dnevno sprečava proces starenja. Kako? - Lako, tajna je u polifenolu. Na Farmaceutskom fakultetu u Bordou, profesor Verkoteran objavio je studiju na temu kako polifenol utiče na našu kožu. Sve u svemu, dovolјno je da popijete sa uživanjem jednu čašu dobrog vina uz ručak ili večeru, da jednom dnevno prošetate i vaše telo će se podmladiti. Da bi lakše usvojili ovu naviku svakodnevnog hodanja kupite ili još bolјe udomite psa koji će vam pored lјubavi pružiti i to zadovolјstvo šetnje, uživanja u prirodi i svim njenim čarima… I nemojte se začuditi ako dobijete komplimet da izgledate mlađe i lepše!

Marina Jablanov Stojanović

Izvor: Dnevnik

Foto: privatna arhiva, Pexels, Pixabay

Ružina vodica
Vodica za lice s krastavcem
Maska od paradajza