Savršena kombinacija jina i janga

Hajdučka trava (lat. Achillea millefolium),  je višegodišnja zelјasta bilјka koju često srećemo kao samoniklu biljku na livadama u našem klimatskom pojasu. Jedan od njenih naziva kod nas je i stolisnik (millefolium – hiljadu listova), jer su joj listovi perasto deljeni na veliki broj sićušnih režnjeva. Lekoviti deo biljke su cvetovi i stablo s listovima do 30 cm, a bere se preko celog leta dok cveta.

Bilјka se zove hajdučka trava, jer su hajduci njome zacelivali rane. Naučni naziv roda ove bilјke potiče od grčkog achillea po imenu čuvenog antičkog heroja Ahila. Poznati junak je bio učenik Hirona, kentaura koji mu je bio učitelj i koji ga je naučio da ovom bilјkom zaceljuje rane drugima, jer sam je bio zaštićen osim jednog mesta – pete. Naime, njegova majka, da bi mu podarila besmrtnost, zamočila ga je u Stiks, ali kako ga je držala za petu – to je bilo jedino mesto gde ga vode Stiksa nisu dodirnule i ujedno njegova slaba tačka – otkrila nam je farmaceutkinja i foloriterapeut Snežana Jović, koja je i izuzetni poznavalac bilja i etarskih ulja.

• Samo ime hajdučice nas asocira na bilјku koja zacelјuje rane junacima. Da li ima još neka dejstva?

Ova bilјka ima dvostruko dejstvo: ona nežno steže, skuplјa, pa zato pomaže kod zaustavlјaja krvarenja, ali ima i blago opuštajući efekat na ceo organizam. Pobolјšava cirkulaciju, posebno u jetri i materici i opšti je tonik za organizam. Zato ova biljka nije samo za hajduke i junake, ona je veoma lekovita i za žene. U kineskoj tradicionalnoj medicini se smatra da je ova bilјka savršena kombinacija jina i janga.

• Da li se od ove biljke pravi etarsko ulje i kakvo mu je delovanje?

Etarsko ulјe deluje balansirajuće, zaustavlјa krvarenje, smanjuje grčeve. Spomenula bih da etarsko ulje od hajdučice često ulazi u sastav kozmetičkih preparata za sunčanje da bi se sprečilo crvenilo i druge neželjene posledice. Duhovno - kao što je Ahil imao nevidlјiv oklop, tako i etarsko ulјe se koristi kod raznih stanja uzrokovanih stresom za zaštitu i hrabrost.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: pixabay