Mariniranje nada

Podrška lečenju zavisnosti putem alternativnih metoda

Pomoć u lečenju

Zavisnost je kompleksna bolest, nije samo fizička, mada u mnogim slučajevima pogađa telo i ostavlja mnogobrojne posledice po zdravlje. Ona je pre svega bolest duše i tu ranu nije lako isceliti. Zato je važno da se shvati da u lečenju zavisnosti ne učestvuje samo zavisnik, nego i cela porodica. Sam proces lečenja je dugotrajan, često nimalo lak, ali je bitno da porodica učestvuje u njemu, da pruža pomoć i podršku.

Svaki zavisnik u nekom trenutku shvati da je đavo odneo šalu kada se suoči sa apstinencijalnom krizom. Tada i najčešće poželi da se oslobodi zavisnosti – zato ne bi trebalo propustiti taj trenutak i svakako mu treba pružiti neophodna pomoć i podršku. Pored klasičnog načina lečenja postoje razne alternativne metode koje su pomoćne i mogu da olakšaju proces lečenja.

– Potrebno je naglasiti da se uvek pažljivo prate simptomi i adekvatno reaguje, iz dana u dan, bez obzira da li se radi o aromaterapiji ili je slučaj sa homeopatijom. Od izuzetne važnosti je da se maksimalno podrži pacijent, da se bude uz njega. Ohrabrenje i podrška su neophodni, jer proces nije ni lak ni kratak, ali sa jakom voljom i podrškom može biti uspešan – otkrila nam je farmaceutkinja Snežana Jović, koja se bavi i homeopatijom, floriterapijom i ajurvedski je konsultant.

Jovićeva smatra da alternativne metode mogu da pomognu u procesu lečenja zavisnosti. S obzirom da je Snežana izuzetan poznavalac biljaka i etarskih ulja upitali smo je da li neka esencijalna ulja biljaka mogu da budu pomoćno sredstvo i dopuna lečenju:

– Aromaterapija je nežna i blaga metoda, ali može pomoći da cela porodica lakše prođe kroz ceo proces. Mnoga etarska ulja stimulišu telo i um i pomažu kod prevladavanja zavisnosti tako što smanjuju anksioznost, stres,umiruju nervni sistem i bore se sa posledicama apstinencije kao što su umor, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, nesanica, bolovi u mišićima. Kod mučnine i nagona za povraćanjem, udišite ili nanesite na zglobove etarska ulja sperminta ili đumbira.

Mnogi zavisnici apstinencijalnu krizu opisuju kao pakao: od emotivnih kriza do fizičkih kada ih bukvalno svaka ćelija boli. Snežana Jović smatra da se svaki apstinencijalni simptom može ublažiti određenim etarskim uljem:

– Kod razdražljivosti, ljutnje, uznemirenosti, pomažu citrusna etarska ulja koja poboljšavaju raspoloženje, a pre svega to su grejpfrut i limun. Etarska ulja kedra i sandala podstiču pinealnu žlezdu da luči melatonin, jer se kod apstinenata često javlja nesanica. U tom slučaju bi trebalo da se masira vrat od prvog pršljena ovim uljima. Krizu odvikavanja od zavisnosti prati i teskoba, pa bih preporučila rimsku kamilicu, dok tamjan i miro pomažu u opuštanju i prevladavanju stresa i obnovi i energizovanju nervnog sistema.

Pomoć kod odvikavanja od pušenja, droge ili alkohola je detoksikacija organizma. Tada se zavisniku preporučuje lagana hrana koja obiluje svežim voćem i povrćem i ceđenim sokovima. Potom se preporučuju česta tuširanja i kupke. To će pomoći da se telo brže reši toksina. Takođe, proces detoksikacije, pre svega bubrega, limfnog sistema i jetre može se podržati etarskim uljima fenela, limunskog eukaliptusa, kurkume...

– Načini na koje etarska ulja pomažu su različiti: u aroma difuzeru ili lampici mogu da se koriste ulja koja donose harmoniju i umiruju, kao što su slatka pomorandža i lavanda. Direktna inhalacija iz flašice ili udisanjem sa dlana na koji smo stavili kap i protrljali se preporučuje kad su aktuelni simptomi apstinencije i žudnje, i tada se preporučuju crni biber, lavnda, rimska kamilica i bergamot. Ako postoji nesanica, preporučuju se tople kupke sa šakom magnezijumove soli (gorka so) i dvadesetak kapi etarskog ulja rimske kamilice, sandala, kedra ili tamjana. Svakako mogu da prijaju i masaže leđa, stopala i vrata razblaženim etarskim uljima. Tople kupke, tople komprese i blaga masaža se preporučuju i kod grčeva i bolova u mišićima, koristiti etarska ulja crnog bibera, bosiljka i tajlandskog đumbira – otkrila nam je farmaceutkinja Snežana Jović.

M. J. Stojanović

Projekat „NE zavisi!” sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.
Njegov sadržaj ne odražava nužno zvaničan stav sufinansijera.