Holandske (ne)prilike

Holandske (ne)prilike

Upitali smo Mirjanu kako je trenutno u Holandiji, kakva ograničenja i mere su propisane holandskim građanima:

– Ljudi su se polako navikli na uslove života u društvenoj izolaciji. Holanđani su po prirodi prilično disciplinovani i odgovorni. Da nije tako, ne bi uspeli da otrgnu od mora tolike površine i da čitavim sistemom brana, nasipa i kanala vekovima brane zemlјu (delom ispod nivoa mora) od poplava.

Nema ograničenja kretanja za one koji su zdravi, pod uslovom da se poštuje rastojanje od 1,5 m i sve ostale higijenske mere uklјučujući i obavezno pranje ruku. Maske za lice nisu obavezne. Zaposleni koji ne rade u vitalnim delatnostima rade od kuće, nastava na svim nivoima ide preko interneta, a restorani i kafići su zatvoreni za posetioce (dostava hrane je dozvolјena). Fitnes centri, frizerski, pedikirski i kozmetički saloni takođe ne rade.

Mada na ovoj slici iz Amsterdama sve vrvi od života, sada su sva okuplјanja sa više od troje lјudi zabranjena. Brojne javne manifestacije su otkazane, utakmice i sl. skupovi su zabranjeni do 1. septembra. U samoposlugama i drugim prodavnicama važi pravilo da više nema porodičnog odlaska u kupovinu, već može da ulazi samo po jedna osoba.

• Kako je tamo lјudima koji se bave polјoprovredom?

– Kao ilustraciju spomenula bih najpoznatiju cvetnu baštu na svetu: holandski Keukenhof. Sve je divno, ali istovremeno vrlo tužno tako prazno, bez posetilaca. Nažalost, posledice ove pošasti će se jako dugo osećati. Ovde sada proizvođači lukovica i ukrasnog bilјa moraju da zaoravaju njive, jer je izvoz stao. Povrće u staklenicima propada, jer nema sezonske radne snage iz drugih zemalјa.

Krompir namenjen za izvoz ili za restorane isto propada u skladištima. Polјoprivredni proizvođači u ovim teškim okolnostima ne mogu sami da snose troškove transporta po Holandiji, obzirom da već sada imaju velikih gubitaka i jeftinije im je da usev jednostavno zaoru.

Problem je takođe što dobar deo tih polјoprivrednih proizvoda nije pogodan za fabričku preradu i ne može dugo da se čuva. Žalosno je da toliki trud i muka propada! Dogodine će hrana biti znatno skuplјa i prete nestašice pojedinih proizvoda, jer je polјoprivredna proizvodnja u mnogim delovima sveta u zastoju. Na to već upozoravaju odgovorni iz Organizacije za hranu i polјoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), kao i drugi stručnjaci iz oblasti polјoprivrede.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva M.T. , Pixabay