Ostrvo inspiracije

Letujući u malom ribarskom mestu Nea Skioni na prvom „prstu” Halkidikija, Kasandri u Grčkoj otkrila sam mesto koje me inspiriše – kafe „Island”. Nalazi se na plaži, u uvali između dva lukobrana. Ima svoje suncobrane i ležaljke, tako da možete da se izležavate na suncu preko celog dana.

Ipak, ukoliko više volite da plivate i da se kupate, nego da se sunčate, odaberite sledeću uvalu, koja je nedaleko, jer je voda čistija… Luka ipak čini svoje, a sitna trava koju talasi prevrću nisu baš velika preporuka. To je, po mom mišljenju, jedina mana ovog mesta.

Kafe „Island” me je prvo osvojio izgledom, potom atmosferom – muzika je ambijentalna, relaksirajuća, nenametljiva. Možete lepo uz kaficu s nekim da se ispričate ili da uživate u moru i šumu talasa… No, ono što me je oduševilo to su detalji, po kojima se vidi pažnja s kojom se ugostitelj obraća svom gostu želeći da mu ugodi, da bi opet došao.

Spadam u one koji vole da je fin ukus upakovan u dobar dizajn. Nisam kofeinski zavisnik, ali kada poželim da uživam u dobrom kapućinu ili kafi volim da me posluže u lepim šoljama, da uz to bude neki keksić ili čokoladica – da uživanje bude potpuno.Ono što me je ovde oborilo s nogu je posudica s cimetom koja mi je servirana uz kapućino...

Ovde već letujem drugu godinu i primećujem pažnju koju posvećuju enterijeru, ono što je novo, dodato je s ukusom da ne remeti koncepciju kafića pored plaže. Sve je podređeno tome da vam bude ugodno – da kada vam pogled negde krene, ima gde da zastane. Zaista. Desetine isnpirišućih detalja – naslovna strana mog bloga je upravo slikana baš iz ovog kafića!

Ponuda i cene su kao i u ostalim kafićima, ali dočekaće vas nasmejana lica Criysanthi Plesioti i njene gazdarice Marianthi Peristerianou – ima li lepšeg načina da se počne dan, osim osmehom?

M. J. S.

Foto: Marina Jablanov Stojanović