Nevidlјiv svet pogubnih uticaja

– Svako od nas je barem jednom u životu osetio prijatnost ili nelagodu u određenim prostorima ili u svakodnevnom kontaktu sa različitim lјudima. Naše telo, kao najsavršeniji instrument ima mogućnost da oseti promene energije u okruženju – otkrila nam je Ivana Popović iz Novog Sada koja se radiestezijom profesionalno bavi oko 15 godina. Subjektivna reakcija koja se događa je odgovor našeg tela na promenu vibracije (radio - zračenje, estezija – osetlјivost). Radiestezija bi u nekom slobodnom tumačenju bila osetlјivost na promenu u frekvenciji i intenzitetu polјa sa kojima smo svakodnevno u interakciji – dodaje Popović.

– Tu vrstu osetlјivosti čovek je zadržao do danas, prilagodio sebi tako da uz rašlјe ili visak i slična pomagala lakše dođe do odgovora i saznanja o svetu koji za nas nije vidlјiv okom. Dakle, na ovaj način je odvajkada mogao da dobije odgovore na to gde su štetni uticaji, gde ima pitke vode u prirodi, nafte, ruda, minerala… Čak i danas, iako imamo mnogo razvijeniju tehniku i dalјe radiestezijsko ispitivanje u velikoj meri pomaže čoveku da živi kvalitetnije.

• Da li radiestezija spada u drevne veštine?

– Sve stare civilizacije poput Kine i starog Egipta poznavale su ovu veštinu. Ona pomaže da pomoću jednostavnih alata dođemo do važnih informacija. Apsolutno sam sigurna da postojanje današnjih rudnika možemo zahvaliti upravo ovoj metodi. Rašlјara koji vrlo precizno pronalaze vodu nekada je imala svaka vojska. Verujem da su mnogi imali ovo iskustvo kada su želeli da iskopaju bunar, jer radiestezista rašlјama ili viskom lako i brzo otkriva gde je vodeni tok na tom prostoru, koliko duboko se on nalazi, kakav je kvalitet vode i koje je mesto za kopanje bunara najbolјe…

• Na koji način radiestezista dolazi do tih informacija?

– Radiestezijom može da se registruje bilo koji energetski dinamički obrazac, vibracija, odnosno informacija. Naime telo kao specifičan senzitivan instrument, prima informacije iz Univerzuma, a sredstva poput rašlјi, viska, biotenzora ili aparata Genius, pomažu da se to pokaže. Tumačenjem tih znakova: kao što je pravac i način pomeranja rašlјi, pomeranje viska u određenom smeru, ili pomeranje antene kod Geniusa, radiestezista dobija odgovore na postavlјena pitanja.

• Kako ste se vi susreli s radiestezijom?

– Moj četvorogodišnji sin je 2002. godine imao problem koji smo pokušavali da rešimo na sve raspoložive načine do momenta kad nam je prijatelј doveo radiestezistkinju da proveri kakvo je mesto na kome dete spava. Naime, on je piškio u snu i budio se uplakan skoro svake noći između 1 i 3 sata. Ispitivanje je pokazalo da je spavao na mestu gde su se ukrštali uticaji podzemne vode i Hartmanovog čvora. Iako nisam uopšte znala kako to može uticati na zdravlјe, prihvatila sam predlog da premestimo dečiji krevet na mesto gde takvih zračenja nije bilo. Na moje ogromno iznenađenje, jer mi to kao medicinskom radniku nije bilo blisko, već prvu noć dete je spavalo mirno, bez buđenja i mokrenja tokom sna. To me je zainteresovalo i od tog momenta postalo moj životni put. Ubrzo sam dobila sam priliku (u kompaniji za koju sam tada radila) da proučavam ta zračenja i njihove uticaje, da naučim da ih detektujem u prostoru i pomognem lјudima da reše ili ublaže simptome koje ona izazivaju.

• Kakva sve štetna zračenja postoje?

– Iz zemlјe nam dolaze: zračenja podzemnih vodenih tokova, od ruda i minerala, geološki rasedi, zračenja nastala raspadanjem organske materije kao što su groblјa i močvare... Zatim imamo i kosmička zračenja koja u susretu sa gravitacijom i magnetnim polјem zemlјe formiraju mreže - najpoznatije su Hartmanova, Kerijeva i Šnajderova. Tom spisku štetnih zračenja trebalo bi dodati i tehničko zračenje: to je ono što emituju silni električni uređaji kojima smo okruženi, mikrotalasne rerne, svakako mobilna telefonija i WiFi (bežične mreže).

• Na koji način ova zračenja utiču na čoveka?

– Ukoliko su mesta na kojim dugo boravimo (krevet, radno mesto), opterećena takvim uticajima i te kako će se vremenom odraziti na zdravlјe. Štetna zračenja možemo još objasniti i kao uticaje koji ne dozvolјavaju ili remete dotok zemalјskog magnetizma do naših ćelija zato su nazvana geopatogena zračenja. Duža izloženost organizma uticaju geopatogenih zračenja, može da izazove ozbilјan poremećaj elektromagnetnog polјa, što dovodi do poremećaja elektromagnetnog svojstva krvi.

• Na koji način podzemni tokovi utiču na lošiji kvalitet života?

– Podzemni vodeni tokovi svojim kretanjem kroz različite strukture slojeva tla emituju niskofrekventna zračenja. Vremenom dolazi do različitih simptoma i posledica, jer telo sa takvim energijama ne može da se izbori. Ukoliko vam san ne ide na oči, budite se noću, imate ružne snove, nemirne noge (trnci), umorni ste i razdražlјivi nakon sna moguće je da spavate na podzemnoj vodi. Spavanje godinama na takvom mestu obično dovodi da kod žena stradaju materica, jajnici i bešika, a kod muškaraca najčešće prostata i debelo crevo. Kombinacija različitih zračenja na istom mestu (podzemne vode, Hartmanovi čvorov i elektromagnetno zračenje) brže dovodi do promena na nivou ćelija i do narušavanja zdravlјa, pa su to mesta sa kojih se što pre treba izmestiti.

• Okruženi smo električnim aparatima, koliko je njihovo zračenje štetno?

– Kod uticaja tehničkih i kosmičkih zračenja postoji izloženost pozitivnom naboju i tada se javlјaju bujanje ćelija tumora, visok krvni pritisak, bolovi i spazmi. Izloženost negativnom naboju dovodi do pojave upala, depresija, zamora, kao i do hipofunkcije izloženih organa. U mojoj praksi, za sve ove godine rada, pokazalo se najznačajnije detektovati upravo podzemne vode, Hartmanove čvorove (ređe Kerijeve čvorove), i naravno tehnička (elektromagnetna) zračenja.

• Kako utiču mobilni telefoni ?

– Što su telefoni pametniji, odnosno tehnološki savršeniji, to je uticaj pogubniji… Najpoznatiji je termalni uticaj - zagrevanja moždanih ćelija i njihova oštećenja prilikom dugotrajne upotrebe, navodi se podatak da 1 minut razgovora mobilnim telefonom ima potpuno isti efekat na naš organizam kao i jedno rendgensko snimanje pluća. Razne su posledice: zamor, glavobolјa, smanjenje koncentracije, hiperaktivnost kod dece, nesanica... Na žalost, veliki porast raznih tumora dovodi se u vezu sa ovom vrstom zračenja. Zato treba biti obazriv, ne možemo da ih izbegnemo, ali ne bi trebalo da dugo ćaskamo i možemo da koristimo slušalice kada razgovaramo.

• Da li su istinite one tvrdnje da ne bi trebalo boraviti tamo gde mačka voli da bude, a da su mesta na kojima pas drema dobra?

– Jesu, ta znanja iz tradicije se često pokažu kao jako dobri saveti. Mačke, ali i mravi i ose u prirodi obično biraju mesta sa jakim vibracijama i odličan su podsetnik da ta mesta izbegavate, dok pas za odmor bira mesta bez tih zračenja pa je onda i za nas dobro da boravimo na tim mestima.

• Šta biste nam vi posavetovali gde bismo trebali da spavamo?

– Krevet bi trebalo prvenstveno da je na mestu gde nema štetnih zračenja i da je izrađen od prirodnih materijala, kao i postelјina. Ukoliko u ležaju imate metalno jezgro, opruge ili rešetku, a u blizini utičnicu, produžni kabel ili neki uređaj na struju, sve to zbirno utiče na vaše telo i samim tim izostaje prirodna regeneracija koju san treba da obezbedi. Nekada se spavalo na prirodnim materijalima: trska, slama, perje, vuna, jer ovi materijali ublažavaju loše uticaje. Danas je prisutno mnogo sintetičkih materijala u svakom domu, koji dodatno utiču na već povećan statički elektricitet na mestima štetnih zračenja.

• Da li je bitan pravac i smer ležaja, kada spavamo?

– Naravno, prirodno je za nas, da spavamo glavom prema severu, noge prema jugu, jer smo u pravcu u kojem se kreće magnetno polјe, tada je kompletna cirkulacija u telu bolјa, bolјe se regenerišemo i odmaramo tokom sna. Bebe se tokom noći, potpuno instinktivno okreću i spavaju u ovom pravcu. Trebalo bi da više vremena provodimo u prirodi, da šetamo bosi, da bismo pomogli telu da se magnetizuje na prirodan način. Naime otkada živimo „na betonu” i zatvorenom prostoru, naši eritrociti, koji su kao krofnice koje u sredini nose kiseonik, u tim uslovima se sleplјuju - pa je manje kiseonika koje nose. Međutim, kada smo u kontaktu sa magnetnim polјem zemlјe, oni se razdvajaju i naše telo time dobija mnogo više kiseonika koji mu je neophodan za normalno funkcionisanje.

• Pošto nije moguće izbeći moderne tehnologije, kako preduprediti posledice?

– Prvenstveno je potrebno shvatiti da smo mi ti koji možemo sami sebi pomoći tako što na vreme možemo otkriti loše uticaje i preduzeti nešto. Uvek možete pozvati radiestezistu u pomoć, međutim, pred spavanje možete isklјučiti iz utičnice sve uređaje koji su vam u blizini kreveta i tako pomoći sebi da se bolјe odmorite. Ukoliko spavate loše, a niste u mogućnosti da se premestite, okrenite glavu na suprotnu stranu, okružite se prirodnim materijalima, izbegavajte sintetičke, isklјučite WiFi tokom noći, telefone punite van spavaće sobe, nikako pored tela. Danas na tržištu postoje i razne zaštite (orgoniti http://www.lifeorgoniti.in.rs/, magnetne prostirke i sl.) koje u velikoj meri mogu blokirati i umanjiti uticaje štetnih zračenja za prostore u kojima pomeranje kreveta nije moguće.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: S. Šušnjević, Pexel