Umiruje i popravlja raspoloženje

Kamilica je jedna od najstarijih lekovitih biljaka na svetu. Postoje mnoge vrste, ali su rimska kamilica (Anthemis nobilis) i nemačka kamilica (Matricaria shamomilla) najviše u upotrebi. Etarska ulja dobijena od obe vrste prilično su slična u nekim lekovitim svojstvima (umirujuće deluju), ipak, njihov sastav je drugačiji. Nemačka ili germanska kamilica je voćnog, oštrog mirisa poznata kao plava kamilica, a rimska je višegodišnja biljka perastih listića, i belih cvetova (većih od cvetova nemačke kamilice) i ima topao, slatkast, voćni miris koji opušta.

– Eterično ulje rimske kamilice veoma je traženo u kozmetičkoj, farmaceutskoj i pogotovo u prehrambenoj industriji. Za razliku od nemačke kamilice, bogata je estrima, što je čini vrlo efikasnim spazmolitikom (potiskuje spazam mišića), blagim sedativom i anksiolitikom (sredstvo za ublažavanje stresa, lakih psihičkih poremećaja i neuroza). Upravo zbog umirujućih svojstava koristi se kod nervoze, nesanice, stresa i raznih oblika spazama – otkriva farmaceutkinja Snežana Jović, izuzetna poznavateljka biljaka i eteričnih ulja.

• Za koje sve vrste upala je ova kamilica delotvorna?

– Jedna nemačka studija je pokazala da je ova vrsta kamilice delotvorna kod upalnih problema poput artritisa i reume. Tegobe sa upaljenim tetivama i zglobovima, kao i bolovima u mišićima vrlo brzo prestaju. Drugo istraživanje iz 1987. dokazalo je da ulje rimske kamilice pospešuje zaceljivanje rana. Inhalacija ulja rimske kamilice odlična je preventiva u vreme epidemija gripa i infekcija gornjih respiratornih puteva, jer deluje antiseptično i jača imunitet tako što stimuliše stvaranje belih krvnih zrnaca. Inhaliranje ovog ulja veoma je korisno i kod kijavice i problema sa sinusima.

• Da li etarsko ulje kamilice može pomoći i kod problema sa kožom?

– Ulje rimske kamilice smiruje upaljenu kožu, otklanja akne i balansira lučenje sebuma. Osetljiva koža, sklona crvenilu, veoma dobro reaguje na ovo ulje. Ovim uljem možete obogatiti i svoju kupku ili mleko za telo. Pored opuštajućeg i umirujućeg delovanja to je i odličan način da negujete svoju kožu. Suva, osetljiva, upaljena i perutava koža, akne, rosacea, dermatitis, ekcem, psorijaza, osip i sva upalna stanja kože preporodiće se uz ovo ulje. Koristi se i tokom tretmana alergijskih bolesti kože i kao obloga kod alergijskog konjunktivitisa.

• Da li ovo ulje može pomoći i kod nekih psiholoških problema?

– Dobri poznavaoci lekovitih moći biljaka rimsku kamilicu posebno preporučuju namrštenim, zlovoljnim, depresivnim, premorenim i neraspoloženim ljudima. To je neobično samo na prvi pogled, jer ova biljka popravlja raspoloženje. Kapnuti kap ulja rimske kamilice na komadić tkanine i staviti u naramenicu ili bratelu od grudnjaka, kako bi miris ulja isparavao tokom dana. Onima koji su veoma izloženi stresu darovaće osećaj unutrašnjeg mira.

• Za šta je dobro etarsko ulje germanske kamilice?

– Ono je idealno za negu suve kože, ekcema, psorijaze i svih oblika dermatitisa, jer svojim protivupalnim dejstvom smanjuje otok, crvenilo i upalu, svojim antibakterijskim dejstvom sprečava da se na tom mestu pojave infekcije i svojim hladećim i smirujućim efektom da se smanji svrab i iritacija. Etarsko ulje ove kamilice ima duboku plavu boju koja potiče od hamazulena i daruje ovom etarskom ulju protivupalna svojstva. Koristi se i kod alergijskih osipa, hemoroida, mastitisa, uraslih noktiju i gingivitisa. Napravite kupku ili stavite oblogu na iritiranu ili povređenu kožu, 2-3 kapi etarskog ulja u 200ml vode, stavite gazu i pustite da potone i onda je iscedite i stavite na željeno mesto. Tako možete pomoći sebi i ako vas muči glavobolja, PMS, grčevi i nadutost u stomaku.

• Osim što deluje smirujuće da li ovo ulje može da stimuliše neke procese u organizmu?

– Etarsko ulje germanske kamilice stimuliše žuč, jetru i bubrege, pomaže uklanjanju toksina iz tela. Olakšava varenje, smanjuje kiselinu, gasove, mučninu i dijareju. Napravite ulje za masažu, od 10 kapi etarskog ulja i 50ml ulja kokosa i blago masirajte stomak. Ona ima umirujući efekat na um i telo, i olakšava da razmišljate logičnije i ne preterano emotivno. Pomaže u stvaranju hormonalne ravnoteže, pa je korisna kod svih simptoma PMS i menopauze. Etarsko ulje germanske kamilice koristite kada imate potrebu za mirom i da smanjite iritaciju bilo gde na koži i u organizmu.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Pixabay