Photo by Ksenia Makagonova on Unsplash

Poklon radosti

Da bismo bili zdravi i uspostavili unutrašnju ravnotežu možemo da koristimo posebne položaje prstiju i šake - mudre. Sama reč je poreklom iz sanskrita i jedno od značenja je „poklon radosti”, odnosno u širem značenju - protok energije koji dovodi do zdravlja. Dobrobit koju može da donese izvođenje ovih položaja nekom će zaista i biti kao poklon koji donosi radost.

Najdužu tradiciju u praktikovanju mudri imaju Indija i zemlje Dalekog istoka, ipak i hrišćanska tradicija poznaje mudre, na mogim prikazima apostola i svetaca su prikazane i njihove ruke koje su u nekoj mudri. Ipak, jedna od svakako najpoznatijih su sklopljene ruke u pozi za molitvu. Mnoge mudre su deo naše gestikulacije i spontano ih izvodimo, što samo znači da su one odavno i duboko u našem kolektivnom znanju.

Dugo se smatralo da korisni efekti praktikovanja mudri pripadaju placebo učinku, ali jedno od istraživanja vezano za rad mozga je donelo zanimljive rezultate. Naime, u časopisu američke Akademije nauka objavljeno je istraživanje iz 2009. godne, čiji su rezultati pokazali da se tokom izvođenja određenih mudri aktiviraju centri u mozgu zaduženi za govor. Preko nervnih završetaka u prstima mozak prima poruku i zatim deluje u skladu s njom. Na taj način se odvija komunikacija šaka i mozga, a cilj je da se uspostavi prirodna ravnoteža.

Da bi se slikovitije objasnilo kako deluju mudre uporedićemo naše telo s muzičkim instrumentom: da bi muzika bila lepa trebalo bi da se svira na dobro naštimovanim instrumentima. Tako je i s našim telom - kada smo zdravi naše telo je kao dobro naštimovan instrument, a naš život je kao predivna muzika. Nevolje koje doživljavamo, stres i slično, raštimavaju naše „žice” i krajnji rezultat najčešće je bolest. Praktikovanje mudri, ovih joga položaja za prste, je jedan od načina da naštimavamo naše telo da bude savršen isntrument da bismo mogli ponovo da uživamo u prelepoj muzici života.

Ovi specifični položaji prstiju mogu raditi stojeći, u sedećem položaju ili ležeći. Mnogi će pomisliti i da se mogu izvoditi u društvu, čak i dok se čita knjiga, sluša muzika ili gleda televizija, glavno je da su ruke slobodne. Ipak, tada će njihov efekat biti mnogo umanjen, zato bi bilo najbolje da se rade u miru u opuštenom sedećem položaju. Svaki od naših prstiju na obe ruke ima različito značenje i svaki odgovara energiji određenog dela tela. Desna ruka predstavlja mušku stranu, dok je leva ženski deo nečije prirode. Desna ruka prima moći, dok ih leva daje.

Izvođenjem ovih položaja možemo nadoknaditi izgubljenu energiju, osigurati kvalitetan san, pojačati koncentraciju, ojačati imunitet, poboljšati raspoloženje, otkloniti bol, a ponekad i mnogo više od toga, jer mudre ne samo što su neodvojivi deo joge i meditativne prakse, nego predstavljaju i jedan od sistema drevne indijske medicine.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: S. Šušnjević, pixabay, Photo by Ksenia Makagonova on Unsplash

Izvor: Dnevnik

Mudra vitalnosti
Džnana mudra
Mudra sunca
Mudra života
Mudra srca