Dovesti um lutalicu u sadašnji trenutak

Psihoterapeut i homeopata Katarina Gađanski je rođena Pančevka, a već dugi niz godina žitelјka Londona. Osim svoje kliničke prakse, ona takođe održava radionice i grupe za psihoterapiju, meditacije i lični razvoj, kao i radionice meditacije kroz terapeutski ples i pokret. Katarina već 20 godina praktikuje različite oblike meditacije, a majndfulnes meditaciju od 2007. godine. Posebno ju je zanimalo kako bi mogla da uvede terapeutske elemente meditacije u psihoterapeutski rad, pa je počela da primenjuje majndfulnes meditaciju u radu sa svojim klijentima koji su patili od stresa, anksioznosti i depresije, što je mnogima pomoglo u velikoj meri.

- Reč majndfulnes (mindfulness) znači biti u potpunosti prisutan, kada su um i telo ujedinjeni. To je samo naizgled lako, ali naš um je velika lutalica i praktično smo najmanje u sadašnjem trenutku, a najčešće smo u prošlosti ili u budućnosti. Zato svoju svesnost usmeravamo na ono što se događa u sadašnjem trenutku, jer mi živimo samo sada, u ovom trenutku. Upražnjavajući majndfulnes meditaciju zaustavlјamo to lutanje uma između prošlosti i budućnosti, postajemo svesni svog disanja i opušteni u svom telu. Na taj način budimo radost u sebi što smo živi ili iscelјujemo sopstvenu patnju.

• Da li ova meditacija spada u budističku praksu?

- Jeste da ovo učenje potiče iz tradicije Zen učitelјa Tič Nat Hana koji je budistički monah iz Vijetnama, ali je prikladno za lјude svih vera i ubeđenja. On je duhovni učitelј, pesnik i aktivista za mir, veoma poznat u svetu skoro kao Dalaj Lama. Suština njegovog učenja je da kroz ovu vrstu meditacije možemo da naučimo da živimo srećno u sadašnjem trenutku – i to je pravi način da se ostvari mir u sebi. Razvijajući taj mir u sebi, proširićemo ga na svoju okolinu i tako uticati da se širi na ceo svet.

• Koliko meditacija može da nam pomogne da budemo prisutni ovde i sada? Zar zaista može da nam pomogne da živimo ispunjenije i srećnije?

- Citirala bih Tič Nat Hana iz njegove poslednje knjige „The Art of Living“ (Umetnost živlјenja): „Svako od nas ima duboku želјu da tokom svog života nešto ostvari. Bez obzira na to da li smo svesni toga ili ne. To nije samo neka prolazna želјa, nego nešto što se pojavilo u našem srcu još dok smo bili veoma mladi. Kada uspemo da prepoznamo i počnemo da negujemo tu svoju najdublјu želјu, to postaje izvor naše sreće, energije i motivacije. To je naš najdraži san. Isto tako to postaje naša pokretačka energija, daje nam pravac u životu i postaje nam podrška kroz teške trenutke. Takvi duboki snovi daju smisao našem životu. Svako od nas ima takve snove. Treba samo da odvojimo vreme, da se smirimo i da slušamo svoje srce da bismo otkrili šta su naše najdublјe želјe. Jednom kad to otkrijemo, imamo priliku da budemo iskreni prema sebi, da počnemo da živimo život koji smo oduvek želeli, i da postanemo osoba kakva bismo želeli da budemo. Mi imamo težnju da mislimo da postoji put i način za ostvarenje našeg sna, i da tek na kraju tog puta možemo da ostvarimo svoje snove. Ali majndfulnes meditacija nas uči da čim imamo san ili ideal treba da ga živimo u sadašnjem trenutku. Svaki naš korak, svaki udah, i sve što radimo - postaje ostvarenje tog sna. Naši snovi nas ne odvajaju od sadašnjosti, nasuprot - naši snovi postaju stvarnost u sadašnjem trenutku.“

• Koliko je ova vrsta meditacije primenjiva u svakidašnjem životu?

- Upravo je to odlika ove meditacije što možemo meditirati i kada hodamo ili dok jedemo, a ne samo kada smireni sedimo u lotos pozi. Na primer: meditirajući dok jedemo, to radimo u tišini i svu svoju pažnju usmeravamo baš toj radnji. Prvo hranu posmatramo, da vidimo kakvog je oblika, boje teksture, mirisa. Potom uzmemo zalogaj i osetimo njenu aromu, polako žvaćemo uživajući u punoći ukusa što nam ta hrana pruža. Osećamo i zahvalnost uživajući u svakom zalogaju. Koliko je to drugačije od ružne navike da se samo natrpa u sebe radeći nešto drugo ili gledajući TV. Tada i ne možemo da osetimo pravi ukus hrane, niti znamo kada smo siti!

• Uveli ste u svoju psihoterapeutsku praksu i meditaciju. Kako su to prihvatili vaši pacijenti?

- Moj pristup je holistički, znate, konačno se shvatilo da nije važno samo da imate zdravo telo i zdrav um, nego da postoji i duša. Tako da pacijentu moramo da pomognemo na sva tri nivoa, jer sve je međusobno povezano. Izabrala sam majndfulnes meditaciju zato što je meni lično najviše pomogla, a na kliničkim ispitivanjima u Oksfordu se pokazalo da ova vrsta meditacije daje jako dobre rezultate kod osoba koje imaju problem s anksioznošću, nesanicom i depresijom.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva Katarine Gađanski, Pixabay