Kora – prirodno đubrivo za bilјke

Kora - prirodno đubrivo za bilјke

Kore od banane će biti korisne i za vaše saksijsko cveće, kao i ono u bašti. Od njih može da postane prirodno đubrivo bogato mineralima koje će pospešiti rast i cvetanje bilјaka. Dodavanje kore kompostu će pomoći da ga obogatite kalcijumom, magnezijumom, sumporom, fosfatima, kalijumom i natrijumom, elementima koji su važni za zdrav razvoj bilјaka i imaju blagotovorno dejstvo. Magnezijum je veoma bitan za sobne bilјke koje u kući nemaju dovolјnu količinu svetlosti, jer podstiče fotosintezu. Možete bilјke đubriti s korama banane tako što ćete ih iseći na komadiće i zakopati ih ispod bilјke. Potom ih odmah zalijte.

Osim ovog načina postoji i drugi koji podrazumeva da se isečena kora stavi u teglu s vodom i zatvori. Na jednu veću ili dve manje banane ide jedan litar vode. Ostaviti tri dana na sobnoj temperaturi i s vremena na vreme promućkati flašu. Posle tri dana procediti dobijenu tečnost. Voda je dobila tamnu boju i puna je minerala neophodnih za rast bilјaka. Sa ovim đubrivom bilјke se mogu zalivati jednom nedelјno. Kore koje su ostale mogu se zakopati u zemlјu pored bilјki gde će se razgraditi.

Treći način je da se kore osuše i samelјu u blenderu. Potom razrede s vodom. Ovom tečnošću malo zaliti svaku bilјku. Videćete kako će vaše bilјke biti bujnije i više će cvetati.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Freepik, Mariniranje