KORISNA SVOJSTVA POPULARNOG VOĆA

Ne bacajte kore od banane

Banana spada u najpopularnije voće i prisutna je na svim trpezama širom sveta. Da je ovo južno voće zdravo, bogato kalijumom, vlaknima, da sadrži serotonin koji utiče na dobro raspoloženje i da je odlično kod hipoglikemije to već i vrapci znaju, ali malo je onih koji su upoznati s tim da je i njena kora takođe zdrava i da može da se iskoristi na razne načine. Čak se može i jesti! Zato je prava šteta da se samo baci u kantu za smeće i odbace sve dobrobiti koje se mogu iskoristiti, navodi se na sajtu https://foodworldblog.com/.

Koristi se kora i zrele banane, ali je važno da se iskoristi odmah, mada može i da se suši i tako upotreblјava za đubrenje bilјaka. Kore zelenih banana sadrže esencijalnu aminokiselinu triptofan koji će vam pomoći da imate bolјi san ako ih skuvate kao čaj. Koru ovog južnog voća kuvajte 10 minuta u četiri decilitra vode, posle toga procedite i kada se čaj malo prohladi po želјi ga zasladite medom. Može da se skuva i čaj od kora zrelih banana. U zelenim korama se nalazi i posebna vrsta vlakana koja su dobra za creva pa se preporučuju za pravlјenje smutija, jer ih je tako najlakše konzumirati.

U nedavnim studijama, alkalni faktori u kori banane su prepoznati kao dobra antibakterijska i ultravioletna zaštita. Kada se kora banane koristi kao piling za lice ona pomaže u obnavlјanju ćelija, kontroliše lučenje melanina i tretira probleme pigmentacije kojem je uzrok sunce. Potrebno je samo korom istrlјati lice, ostaviti nekoliko minuta da koža upije korisne sastojke i oprati lice.

Ovo može da bude odličan izbor za kompletnu negu kože – naročito one sklone upalama i aknama. Razlog su antioksidanti koji se u njoj nalaze, kao i činjenica da banane hidriraju i hrane kožu. Od unutrašnjosti kore od banane može se napraviti i maska za lice. Napraviti kašu, naneti je na lice i ostaviti pola sata da deluje i smiri upalu. Enzimi izvlače toksine i obezbeđuju vlagu za hidrataciju kože. Ovaj postupak ponavlјati dva puta dnevno dok se upala ne sanira.

Zna se da se bore na licu pojavlјuju kada koža izgubi svoju elastičnost i čvrstinu. Antioksidansi i vitamin Ce u bananama mogu pomoći da se ublaži pojava bora. Lice se, takođe, trlјa korom od banane, a potom se tako ostavi oko pola sata ili preko noći. Potom se lice opere i namaže hidratantnom kremom. Ovaj postupak ponavlјati tri puta nedelјno.

Poznato je da banane nisu ni kisele, a ni abrazivne, pa je mekana unutrašnjost kore banane pogodna za trlјanje desni i zuba. Ovaj postupak ne bi trebalo da zameni redovno četkanje i higijenu zuba, ali pomaže kod uklanjanja žutih mrlјa. Potrebno je nežno trlјati dva minuta, a potom isprati usta.

Osim toga, kora od banane može pomoći kod uklanjanja tamnih kolutova oko očiju. Kašičicom nežno skinite unutrašnji deo kore od banane, izgnječite i pomešajte sa gelom od aloje. Ovu smesu nanesite na podočnjake i ostavite da stoji pola sata. Tu smesu možete nanositi sve dok se predeo ispod očiju ne izjednači sa bojom kože lica.

Enzimi koji se nalaze u kori banane pomažu kod uklanjanja bradavica. Uzmite koru od ovog južnog voća i unutrašnjim delom pokrijte bradavicu. Zalepite je flasterom i ostavite 24 sata. Odbacite iskorišćene koru i zamenite je svežom, pa ponavlјajte ovaj postupak sve dok bradavica ne nestane. Kod ujeda insekata takođe može pomoći – lagano trlјati mesto ugriza korom od zrele banane. Smanjiće se otok i ublažiti bol.

Osim u kozmetici kora od banane može da se koristi da srebru ili koži vrati sjaj. U ovom slučaju koristite koru banane koja nije sasvim zrela, jer će se manje mrviti. Sadrži prirodna ulјa koja daju sjaj.

Zato pre nego što bacite koru od banane setite se svih ovih korisnih mogućnosti koje ona ima i iskoristite barem jednu.

prevela i priredila Marina Jablanov Stojanović

Izvor: https://foodworldblog.com/

Kora - prirodno đubrivo za bilјke