KSENIJA SOTNјIKOVA O JOGI ZA LICE

Vežbe za mladoliko lice

Ruskinja Ksenija Sotnjikova, koja već osmu godinu živi u Srbiji, je autorka specifičnih vežbi za lice, vrat i dekolte. Najbolјi pokazatelј delotvornosti ovih vežbi, ali i preporuka drugima je Ksenijino lice – na njemu se godine ne vide. Sotnjikova je ove specifične vežbe osmislila na osnovu dobrog poznavanje anatomije i fiziologje i znanja koje je stekla izučavajući biološko centriranje, metodu o kojoj se ovde malo zna.

– Po klasičnom obrazovanju sam defektolog, ali sam u Rusiji završila i akademiju za biološko centriranje i bavim se mekim manuelnim tehnikama. Biološko centriranje je holistička metoda, a razvio ju je i razradio ruski naučnik, neurolog i fizijatar dr Jurij Čikurov. Ono predstavlјa kompleks mekih manuelnih tehnika, koje su usmerene na usklađivanje funkcionalnog stanja svih mehanizama zaduženih za opšte zdravlјe, kao i za aktiviranje mehanizama samoobnavlјanja i samoregulacije organizma.

• Zašto ste ovaj sistem nazvali joga za lice?

– Značenje reči joga je jedinstvo (uma, srca i tela). To nam sugeriše i da je sve povezano, jer mi smo sazdani tako da svaki naš deo utiče na ostatak organizma. Zbog složene strukture čoveka, promena jednog njegovog dela, a ne menjanje ostalih delova, jednostavno je nemoguće. To je dobra vest, jer ako delujemo na jedan deo tela to će imati efekta na ceo organizam.

Ovaj program rada sam osmislila pre tri godine i radim s ruskom grupom preko interneta. Tek odnedavno sam se odvažila da radim sa Novosađankama, jer je potrebno objašnjavati, a ja baš nisam sasvim savladala srpski jezik. Ove vežbe nisu naporne i nema starosnih ograničenja, tako da mogu da vežbaju svi, a prvi čas je besplatan.

• Da li biste nam opisali kako izgledaju vežbe?

– U suštini to nisu vežbe kojima se zatežu i opuštaju mišići kao kod klasičnih vežbi. Odmah da kažem da to nije neki fitnes za lice. U stvari, ovo je sistem pokreta koji ne samo što doprinose bolјem protoku limfe i bolјoj cirkulaciji, nego i osvešćivanju mišića lica. Po svom učinku i osećaju osobe koja ih praktikuje najbliži su jogi. Osim opuštajućeg efekta ovi lagani pokreti utiču na pobolјšavanje izgleda lica, pa tako njegove konture postaju simetričnije, smanjuje se podbradak, zatežu se kapci i umanjuju bore.

• Na koji način se one izvode?

– Jedan deo vežbi se izvodi nežnim dodirom ruke koju postavlјamo na mišić, pronalazimo tačku napetosti i pokušavamo da ga opustimo. Sve se izvodi lagano, veoma blagim dodirom i sa punom svesnošću. Zato se posle i osećamo relaksirano. Naime, kada smo napeti, to nije samo psihičko stanje koje dođe i ode, nego se ta naša napetost, ukoliko duže traje, najčešće pohranjuje u telu. Meka manuelna tehnika radi na taj način da se telo kroz lagane i nežne pokrete opusti, da se pokrene energija, da se pobolјša cirkulacija, a potom dolazi do otpuštanja napetosti.

• Kakvi su efekti osim osećaja relaksiranosti?

– Ovom tehnikom se može i modelirati lice, ukoliko postoji neka nesimetričnost, nastala od povrede ili stomatološke traume. Jedan od efekata je i upoznavanje sa samim sobom i osvešćivanje … To širenje svesnosti je u stvari širenje percepcije o našim čulima, o našem unutrašnjem mikrokosmosu (telo, um, emocije), spolјašnjem svetu koji nas okružuje i makrokosmosu, prirodi, čiji smo mali deo.

• Kada promene postaju vidlјive na licu?

– Na času se uči sistem pokreta, ali bi bilo dobro kada bi se poneka vežbica ponovila i između časova. Tada prvi rezultati mogu da se vide posle nekoliko časova. No prave promene se vide posle tri meseca. Najbolјi pokazatelј je slikati se na početku, pre vežbanja, da biste mogli da pratite i upoređujete kakvi su rezultati postignuti.

• Kako vam se dopada u Srbiji?

– Ono što mi se dopada ovde je klima, dugo leto, prijatna jesen i blaga zima. Međutim, naročito sam zahvalna što ovde imam jedinstveno iskustvo života u svojoj kući. Rođena sam Moskovlјanka i u Rusiji sam živela samo u stanu. Imati svoju kuću, baštu, mogućnost da ubereš plod koji si negovao je neprocenjiv osećaj. To suprugu i meni donosi mnogo radosti. Osim toga, za razliku od Rusije koja je velika i prostrana – ovde je sve blizu, a suprug i ja volimo da putujemo. Zaista mi se dopada život ovde.

• Da li vam nedostaje Rusija?

– Sadašnje mogućnosti komunikacije umnogome pomažu da s dragim osobama budem u bliskom kontaktu. Osim toga, dva do tri puta godišnje odlazim u Rusiju, tako da nemam osećaj da mi mnogo nedostaje.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Nataša Pavela Ambrož, Marina Jablanov Stojanović

Image
Йога для лица - перевод на русский