Uncategorized

Kurkuma

Mariniranje turmeric PIXABAY

Sveopšti čistač i odličan antioksidans

Kurkuma je mnogima poznata kao neizostavni deo začina koji se naziva kari. Ipak, osim začinskih svojstava kurkuma poseduje mnoge lekovite osobine. Zamolili smo Snežanu Jović, farmaceutkinju, homeopatu, floriterapeuta, a pre svega veliku poznavateljku biljaka i njihovih svojstava da nam nešto kaže o ovoj super biljki:

- Mnogima je poznata kao začinska biljka, koja je veoma zastupljena i ulazi u sastav čuvene smeše začina koja se naziva kari. Osim što daje ukus jelu, ova biljka ima puno lekovitih svojstava i inspiracija je za veliki broj kliničkih istraživanja. Ona pre svega ima jako protivupalno i analgetsko dejstvo, a upale su često uzrok mnogih oboljenja pa i kancera. Dakle, kod svih upalnih stanja, od zubobolje do artritisa pomaže, a u većoj dozi je poput lekova. Zbog visokog antioksidativnog dejstva, korisna je gde god postoje oštećenja, u svakom organu, od srca, krvnih sudova, mozga, digestivnog sistema.

• Koje bisto još osobine kurkume istakli?

- U ajurvedi kurkuma je poznata kao „sveopšti čistač“ jer poseduje moć da čisti telo od unutrašnjih i spoljnih poremećaja. Ova energetska biljka naročito prija gojaznim ljudima, jer ima svojstvo da greje. To je razlog zašto se kurkuma koristi kao efikasna pomoć u brojnim prirodnim tretmanima za gubljenje težine. Lekovitost ove biljke pripisuje se kurkuminu, njegovoj najefikasnijoj komponenti

• Da li ona može da se koristi preventivno?

- Nauka je u mnogim istraživanjima potvrdila efikasnost kurkume u prevenciji raznih vrsta karcinoma. Dokazano je da sprečava širenje kancera dojke na pluća, pojavu melanoma i metastaza kod različitih vrsta kancera. Pojačava delovanje hemoterapijskog leka taxol i smanjuje nuspojave. Ulje kurkuma prirodni je detoksikator jetre. Prema preliminarnim eksperimentalnim istraživanjima Medicinskog Univerziteta u Gracu (Austrija), kurkumin odlaže oštećenje jetre koje može dovesti do ciroze.

• Da li se kurkuma može koristiti i zajedno s drugim lekovima ili medicinskim tretmanima?

- Navela bih primer: kod primene radioterapije često dolazi do upala sluznice usta i ona se prekida dok se organizam ne oporavi. Dobra vest je da uzimanjem kurkume, ona svojim antioksidativnim dejstvom može da spreči oštećenja sluzokože i olakša proces i pacijentima i lekarima. Istakla bih da antioksidativnu moć imaju sve ove nabrojane biljke, a to znači da sprečavaju oštećenje ćelija koje stvaraju slobodni radikali koji nastaju na razne načine. S ovom biljkom se najbolje slaže maksima „bolje sprečiti nego lečiti“!

Marina Jablanov Stojanović

Izvor: Dnevnik

Foto: pixabay