Kurkuma

Mariniranje turmeric PIXABAY

Sveopšti čistač i odličan antioksidans

Kurkuma je mnogima poznata kao neizostavni deo začina koji se naziva kari. Ovaj začin može da se stavlja i u slatka jela, a Indijci od nje prave veoma zdravo „zlatno” mleko u koje osim kašičice kurkume i toplog kravljeg mleka sadrži med i cimet. Ipak, osim začinskih svojstava kurkuma poseduje mnoge lekovite osobine. Postoje zapisi da se kurkuma koristila pre 4000 godina, u ajurvedskoj i kineskoj medicini, a 1280. godine je moreplovac Marko Polo zapisao da ga podseća na šafran, pa je prozvana „zlatni šafran”. Ime kurkuma ili turmerika, potiče od latinskih reči terra merrita, u značenju vredna zemlja. Zamolili smo Snežanu Jović, farmaceutkinju, homeopatu, floriterapeuta, a pre svega veliku poznavateljku biljaka i njihovih svojstava da nam nešto kaže o ovoj super biljki:

- Mnogima je poznata kao začinska biljka, no, osim što daje ukus jelu, ova biljka ima puno lekovitih svojstava i inspiracija je za veliki broj kliničkih istraživanja. Kurkuma pre svega ima jako protivupalno i analgetsko dejstvo, a upale su često uzrok mnogih oboljenja pa i kancera. Dakle, kod svih upalnih stanja, od zubobolje do artritisa pomaže, a u većoj dozi je poput lekova. Zbog visokog antioksidativnog dejstva, korisna je gde god postoje oštećenja, u svakom organu, od srca, krvnih sudova, mozga, digestivnog sistema.

• Koje osobine kurkume biste još istakli?

- U ajurvedi kurkuma je poznata kao „sveopšti čistač“ jer poseduje moć da čisti telo od unutrašnjih i spoljnih poremećaja. Ova energetska biljka naročito prija gojaznim ljudima, jer ima svojstvo da greje. To je razlog zašto se kurkuma koristi kao efikasna pomoć u brojnim prirodnim tretmanima za gubljenje težine. Lekovitost ove biljke pripisuje se kurkuminu, njegovoj najefikasnijoj komponenti.

• Da li se od kurkume pravi etarsko ulje?

- Etarsko ulje kurkume ima orijentalni miris i nemojte da vas buni njegova boja jer je nekad bleda, nekad žuta ili tamnonarandžasta. Zavisi na kom mestu raste kurkuma, koliko dugo suvi rizomi stoje u skadištu pre destilacije i koja je vrsta. U ajurvedi se koristi za uspostavljanje ravnoteže kapha doše - doše čiji su elementi zemlja i voda, koju karakterišu odanost i posvećenost, upornost, ali u negativnom obrascu umor, težina i lenjost. U psihoemotivnom obrascu, etarsko ulje kurkume deluje da se uzemljimo, smirimo ali i da nam pomogne da izguramo proces u kojem smo, da ne odustajemo. Ovo etarsko ulje je bitno za negu zrele kože, deluje na inhibiciju elastaze, enzima koji razara elastin i utiče na to da koža ima bolji tonus. Smanjuje i sprečava nastanak staračkih fleka, jer kao vrsni antioksidans neutrališe slobodne radikale i degradaciju ćelija.

• Da li kurkuma može da se koristi preventivno?

- Nauka je u mnogim istraživanjima potvrdila efikasnost kurkume u prevenciji raznih vrsta karcinoma. Dokazano je da sprečava širenje kancera dojke na pluća, pojavu melanoma i metastaza kod različitih vrsta kancera. Pojačava delovanje hemoterapijskog leka taxol i smanjuje nuspojave. Ulje kurkuma prirodni je detoksikator jetre. Prema preliminarnim eksperimentalnim istraživanjima Medicinskog Univerziteta u Gracu (Austrija), kurkumin odlaže oštećenje jetre koje može dovesti do ciroze.

• Da li je istina da njeno dejstvo  pojačava crni biber?

- Aktivni lekoviti sastojak kurkume je kurkumin. Međutim, on se lako gubi, jer je njegov metabolizam brz i izbacuje se već kroz jetru. S druge strane, crni biber sadrži jedinjenje poznato kao piperin, koje povećava vrednost postojećih hranljivih materija, tako što olakšava njihovu apsorpciju u telu. Podržava i detoksifikuje jetru. Ukoliko kombinujemo oba začina, povećavamo iskoristljivost kurkumina, jer je telo u stanju da ga primi i koristi. Razlog se krije u sposobnosti piperina da uspori preradu i izbacivanje kurkumina iz jetre. Na taj način telo duže koristi blagotvorne koristi kurkumina. Zato se uvek koriste zajedno, jer njihova kombinacija donosi blagodeti za naše telo.

• Da li se kurkuma može koristiti i zajedno s drugim lekovima ili medicinskim tretmanima?

- Navela bih primer: kod primene radioterapije često dolazi do upala sluznice usta i ona se prekida dok se organizam ne oporavi. Dobra vest je da se uzimanjem kurkume olakšava proces i pacijentima i lekarima, jer ona svojim antioksidativnim dejstvom može da spreči oštećenja sluzokože.  S ovom biljkom se najbolje slaže maksima „bolje sprečiti nego lečiti“!

 

Marina Jablanov Stojanović

Foto: pixabay