Rajnski rizling s Bisernog ostrva

Sve do skora, kad se spomene Biserno ostrvo prva asocijacija bila je vino krokan. Istoimenu sortu ovde je zasadio sin austrijskog oficira, grofa Rohoncija Lipota, Gedeon, zvani Gida. On se oženio jednom od tri kćeri Cincarina Petra Hadžimihajlova i ona mu je u miraz donela - Biserno ostrvo!

Ostrvo, tačnije ada na Tisi, nastalo je pre više od stotinu godina presecanjem velikog meandra najveće leve pritoke Dunava, u trouglu čija su temena Novi Bečej, Bečej i Čurug. Tu gde je najviše krivudala, nemilosrdno je plavila i odnosila plodove mukotrpnog truda ljudi koji su obrađivali plodne oranice uz njene obale. U drugoj polovini prošlog veka, lepotica Tisa je ukroćena prokopavanjem kanala, odnosno njenog novog korita, pa je između žive i mrtve Tise ostala velika ada plodnog zemljišta. Ostrvo su nazvali Biserno.

U susednom čokanskom kraju, tamošnji grof Lederer ponosio se svojim crnim merloom, što je izazivalo nemalu zavist grofovog sina Gide. Žudio je za tim da stvori vino bolje i prestižnije. Isprobao je mnoge loze i zaustavio se na sorti krokan, čije je vino ubrzo postalo znamenitost ade.

Pristalice je sticalo svojim mirisom retke lepote, što mu je, nažalost, gotovo jedina vrednost. Vino je sa malo kiseline, tupo i bljutavo, a loza osetljiva na bolesti i niske temperature. Uvereni da krokan kao sorta nema perspektivu, da može ostati interesantna jedina kao lokalni specijalitet, iskusni vinogradari i vinari Radenkovići, koji iza sebe imaju dugo evropsko porodično iskustvo, nisu na nju računali kada su iz vinorodne Župe stigli na Biserno ostrvo. Na više od 20 hektara ade posadili su istinske svetske bisere: šardone, sovinjon i rajnski rizling. I, evo, već više od decenije Milun i Gvozden Radenković, vlasnici podruma „ Wineco“, nude svoju novu bisernu kolekciju.

Opredelili smo se za biserni rajnski rizling, vino svetložute boje sa zelenkastim odsjajem, kristalne bistrine. Mirisi su voćni, prepoznaju se jabuka i breskva i fina naznaka citrusa. Ukus je pun, zaokružen, s lepim provokativnim kiselinama, koje mu daju svežinu i sočnost.

Mada je sorta severnijih područja, izvanredno se slaže s plodovima mora - školjkama, škampima, lignjama, isto kao i sa slatkovodnom ribom. Vrhunski je pratilac rezanaca, knedli, špageta, makarona, pernate divljači, šunke, sireva poput edamera i gaude...

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, M. Jablanov