KURŠUMLIJSKA BANJA

Novi biser na turističkoj mapi

Skoro obnovljena, sa renoviranim hotelom Kuršumlijska Banja, je ubrzo postala novi biser na turističkoj mapi Srbije. Osim po svojim lekovitim izvorima čije vode imaju alkalno-kisela svojstva, lepoj prirodi, udobnom hotelu i bazenima s termalno-mineralnom vodom, ova banja će postati poznata i po teniserima.

Neda Raičević vredno vežba ne bi li zasijala na tenskom nebu

Ušuškano mesto, okruženo šumama na nadmorskoj visni od preko 400 m nudi dobre uslove za pripremu sportista, a devet teniskih terena omogućava i održavanje turnira. Prema rečima Stefana Đokića, direktora hotela, do sada su se održala 22 ITF teniska turnira (International Tennis Federation), a banja je otvorena ove godine u februaru! Kada smo je posetili i sami smo imali priliku da vidimo juniore kako vredno treniraju, a oni su nam potvrdili da su im ovde obezbeđeni odlični uslovi.

Kada se ovde odvijaju ITF turniri gosti banje mogu da im prisustvuju

– Teniski tereni su nešto novo ne samo za Kuršumlijsku Banju nego i za ovaj kraj. Dolaze nam teniseri iz čitavog sveta, zadovoljni su uslovima i to je nešto na šta smo jako ponosni – naglasio je Marko Gašić, direktor marketinga AD „Planinka“ u čijem je sklopu ova banja.

Uživanje u zelenilu: jedan od otvorenih bazena hotela „Planinka”

Indikacije za Kuršumlijsku Banju su svi oblici reumatizma, stanja nakon preloma kostiju i sportskih povreda. Osim toga blagotvorna je i za probleme kod respiratornih organa, neuroloških i metaboličkih bolesti, ali i kod malokrvnosti.

Uživanje u temomineralnoj vodi bazena je moguće čitava 24 časa

– Osim lečenja i terapija, ono što Kuršumlijska Banja može da ponudi je i odmor u lekovitim i termalinim vodama. Naši gosti mogu uživati u velnes centru od osam bazena, od kojih su tri dečija u kojima je termalna lekovita voda temperature od 32 do 35 stepeni Celzijusa. Pored bazena tu je teretana, a nudimo i ostale velnes sadržaje poput raznih vrsta sauna, ledene pećine, slane sobe, toplih klupa... Osim toga ovde postoje i staze zdravlja koje omogućuju našim gostima da se šetaju u prirodi. Pružili smo i mogućnost za vožnju biciklom kroz banju ili stazom uz reku Banjsku – ukazao nam je Stefan Đokić, direktor hotela „Planinka“.

Prijatna atmosfera veoma godi gostima

Kapicitet hotela čini 300 smeštajnih jedinca raspoređenih na 180 soba i apartmana. Od 18.000 kvadratnih metara oko 1.500 kvadrata pripada medicinskom bloku, a velnes zauzima oko 3.000 kvadarata sa bazenima, koji ovde rade 24 časa! Gosti im dolaze sa raznih strana, mada su većinom iz Srbije, dosta je gostiju iz Severne Makedonije. Međutim, mi smo videli i goste iz Rijeke (Hrvatska) koji su poželeli nešto drugačiji odmor od onog pored mora. Zadovoljni su boravkom, hranom, uslugom i veruju da će se vratiti opet.

Reka Banjska protiče u blizini hotela

– Potrudili smo se da svima od 7-77 godina, koji ovde dolaze radi lečenja i oporavka ili odmora, bude prijatno. Za sve goste koji nam dođu imamo odličnu turističku ponudu. Opštna Kuršumlija je jedina opština koja u svom sastavu ima čak tri banje: Lukovsku, Prolom i Kuršumlijsku. Ono što je zanimljivo, mada su banje blizu one se potpuno razlikuju – tako da smo u prilici da ponudimo za svakog po nešto. Mi organizujemo izlete: posetu drugim banjama, do neoltskog naselja Pločnik i naravno do čuda prirode Đavolje Varoši – rekao nam je Gašić.

Lep i prostran park u Kuršumlijskoj Banji

Jedna od atrakcija ovog kraja geomorfološki fenomen, Đavolja Varoš nalazi se u blizini Kuršumlijske Banje i sve su preporuke da je posetite. Interesantno je da se ova varoš našla kao najbolje plasiran evropski predlog za sedam svetskih čuda prirode. Sada je ovaj lokalitet prepun legendi moguće posetiti i noću!

Đavolja Varoš

– Istakao bih jednu novinu što se tiče Đavolje Varoši. Naime organizujemo i noćni obilazak ovog lokaliteta uz određene animacije i igru svetla koja ovom čudu prirode daje još neku mističniju notu – otkrio nam je Marko Gašić.

U parku se našla i boginja lekovitih voda

Banja ima svoju dugu istoriju koja seže daleko u prošlost, jer su termalni izvori privukli rimske vojnike koji su boravili u ovim krajevima u naselju Ad Finis u blizini današnje Kuršumlije. Zanimljivo je da je 1884. godine na desnoj obali Banjske reke nađen kamen od belog mermera posvećen boginji lekovitih voda. Nažalost, ova dragocena ploča je za vreme okupacije 1917. godine odneta u Nemačku.

Manastir iz XII veka posvećen Svetom Nikoli u samoj blizini Kuršumlije

Pored kulturno-istorijske baštine iz neolita i antike trebao bi istaći da su u blizini banje, a pored Kuršumlije podignuti i srpski manastiri u XII veku koje bi bilo vredno posetiti.

– Naglasio bih da se ovom kraju nalaze i prve zadužbine Stefana Nemanje: manastir Svetog Nikole i manastir Presvete Bogorodice – uputio nas je Marko Gašić, direktor marketinga AD „Planinika“.

Jedna od soba hotela Planinka u Kursumlijskoj Banji

Ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića 1929. godine Kuršumlijska Banja je postala opštekorisno i lekovito narodno dobro. Tada je već postojalo kupatilo sa mineralnom vodom. Vremenom je banja dobijala svoj oblik, a izmešten je put Kuršumlija – Priština da bi banja imala mir. Izgrađen je hotel „Žubor“ koji je bio tokom osamdesetih jedan od luksuznijih hotela u tadašnjoj Jugoslaviji.

Nekadašni „Žubor“ je adaptiran i renoviran i sada je udoban i pijatan hotel „Planinka“

No, tranzicija je učinila svoje – hotel je zatvoren posle 2000. godine i propadao je punih 16 godina. Od 2020. je u vlasništvu AD „Planinke“ i kreće se u adaptaciju. Danas ovaj prelepi kraj ponovo počinje da živi svoj novi život, a planova, naravno, ima na pretek.

Samo gosti tri banje mogu da uživaju u lekovitom Prolom pivu

– Ono što je specifično za ovaj kraj je i bogata gastronomska ponuda: u svakoj od naših banja postoje i etno restorani. U Đavoljoj Varoši imamo etno-restoran gde je specijalitet đavolji ražnjić, osim toga ono što je specifično za ovaj kraj je i pita rednica. Volimo da ponudimo i sitne kolače koji se prave po receptima naših baka. Još jedna specifičnost je i Prolom pivo čiji je tajni sastojak lekovita Prolom voda i može piti samo u našim objektima u ove tri banje – otkrio nam je Marko Gašić.

Uživali smo s drugim gostima hotela u zvucima gitare i evergrin hitova koje je izvodio Nikola Meca

Imamo utisak da vreme radi za ovu banju i da će razvoj Kuršumlijske Banje podstaknuti razvoj ovog lepog kraja Srbije, a da će ovaj biser tek pokazati svoj sjaj.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje

Izvor: Radio Subotica