ZDRAV KREM-SLADOLED

Ledena čoko-poslastica

Kada se zaželim neke fine poslastice u ove vrele dane, setim se upravo ove koja ne zahteva mnogo vremena. Drugo, što je još važnije u njoj nema dodatog šećera, nema mleka, a teksture je kao najfiniji sladoled od čokolade – tako da se može uživati bez grižnje savesti. Verovatno biste mi ukazali da ima mnogo sličnih recepata na internetu, ali odgovorila bih da ga ipak nešto čini posebnim – etarska ulja! Ne brinite, lako ćete ih naći, jer ih ima u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Upravo su ona ta koja će ovaj recept dići na viši nivo. U osnovni recept sam stavila desetak kapi etarskog ulja od slatke pomorandže, ali sada kada je leto dodam samo nekoliko kapi etarskog ulja nane jer sam ljubitelj ovog ukusa. Lepo se slaže sa svim ukusima. a dobije se hladeći efekat koji podseća na čuvene čokoladice sa mentom After eight.

Zimi ovo ne mora da se stavlja u aparat za sladoled, ili hladi u zamrzivaču nego se samo posluži kao mus. I opet lepo, a uživanje ništa manje.

Ono što je važno da se zna je sledeće: da avokado mora da bude zreo da bi bio kremast, a banane da imaju tamne tačke po kori – što znači da su zrele i slatke pa onda ni nema potrebe za urmama koje bi dale dodatnu slast. Odabrati kakao sa što više masnoće, jer će sladoled-krem biti bogatijeg ukusa.

Potrebno je:

• 2 zrele banane srednje veličine
• 1 zreo manji avokado ili 1/2 većeg
• 2-4 sveže urme (nisu obavezan sastojak)
• 1 kašičica cejlonskog cimeta u prahu
• 30 g kakao praha (sa bar 20-30% masnoće)
• 10 kapi etarskog ulja slatke pomorandže
• 2-3 kapi etarskog ulja nane (mente) – po želji

U blender staviti na krupno isečene i oljuštene banane. Potom dodati urme, sipati etarsko ulje od od slatke pomoradnže. Dodati kakao prah i cimet i oljušteni i isečeni avokado. Sve dobro izmiksati dok se ne dobije krem glatke strukture. Sada ova masa može da se prebaci u kućni aparat za pravljenje sladoleda ili u zamrzivač.

Ukoliko ste stavili u zamrzivač onda posle sat vremena dobro izmešati krem viljuškom da se ne bi pravili kristali, pa još na pola sata ponoviti nekoliko puta postupak.

Čuvati u zamrzivačju do korišćenja. Izvaditi oko pet minuta pre posluživanja.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje