Mariniranje slagalica Foto M Jablanov

Letnja slagalica

Letnja slagalica

Za jela koja se prave u rerni, a imaju različite slojeve u našem jeziku ne postoji prava reč. Koristimo reč musaka, a to je grčki specijalitet koji se pravi od plavih patlidžana i mesnog hašea zaliven bešamel sosom i zapečen. Mi smo ovu reč (u nedostatku svoje) prisvojili, pa imamo musake od tikvica, krompira, pečenih paprika, ili raznih kombinacija ovih sastojaka.

Zato i nije lako bilo naći reč ili kombinaciju reči koja će opisati ono što je suština ovoga jela – raztličiti slojevi. Mada imenom asocira na poznati kviz, ipak kod ovog jela nema mnogo enigme – jednostavno je i ukusno. Lagano je, jer je puno povrća, a malo mesa i što je jako važno za početnike – lako se pravi. Sastojci mogu da se menjaju po želji, ali je dobro ostaviti praziluk (ili luk), patližan, paradajz i krompir. Bilo bi dobro da malo ulja stavite u posudu u kojoj ćete staviti iseckani krompir i izmešate da se svaki prekrije emulzijom od ulja da bi bio hrskav.

Poseban šmek ovoj slagalici daje slanina, a tunjevina se može zameniti s mlevenim mesom, svežom kobasicom ili sardelama iz kozerve. No, za ovo jelo postoji i vegeterijanska varijanta kada se umesto ribe ili mesa i slanine stavi kombinacija nadimljenog i tvrdog sira.

Sastojci u receptu koji vam dajemo su za pleh od rerne, a količina je za 4 do 6 osoba. Da ne bude zabune ne soli se dodatno, jer su slanina i tunjevina već slani, a patlidžan će ostati slan i kad se ocedi. Nije obavezno da se stavi pirinač, ali pošto povrće pušta svoje sokove, dobro je da ima nešto da ih upije. Unutra je meko, a spolja hrskavo – savršena kombinacija.

Ovo omiljeno jelo moje porodice i prijatelja jede se toplo, ali, ako ostane Letnja slagalica biće ukusna i kao hladna salata.

Potrebno je:

1 praziluk
2 tikvice
2 patilidžana
2-3 krupnija paradajza
2 konzerve tunjevine
1 parče suve slanine (oko 200g)
2-3 kašičice origana
so
200 g kačkavalja
oko 50 g pirinča
2 veća krompira
malo maslinovog ulja

Priprema

Povrće se dobro opere. Krompir se oljušti.

Plavi patlidžan se iseče na kolutove, dobro posoli i ostavi sa strane da pusti vodu.

Praziluk se iseče kolutove i stavi preko tanko iseckane slanine poređane na dno tepsije prekrivene pek-papirom i premazane maslinovim uljem. Preko toga se pospe pirinač.

Potom se preko toga stave tikvice isečene na kolutove, pospu se origanom i prekriju tankim šnitama sira. Preko toga ide oceđeni patlidžan koji se pospe origanom, a preko njega paradajz isečen na kolutove. Na paradajz se poređa još jedan sloj sira, a preko toga ide krompir isečen na tanke listove. Krompir poređati kao na slici i blago posoliti.

Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni Celzijusa da se peče oko pola sata. Prijatno!

Marina Jablanov Stojanovć

Foto: M. Jablanov