Lično iskustvo

Kako sam stvorila željenu budućnost

– U martu sam se odvažila na ekspediciju u peruanski Amazon, koja je predstavljala ostvarenje mog dugogodišnjeg cilja. Da bih zaradila mesto u grupi istraživača morala sam da se pripremim, sakupim sredstva i opremu i angažujem dodatnu podršku oko čuvanja moje dečice u Beogradu.

No, nekoliko dana po dolasku, za samo par sati promenio se ne samo tok mog života, nego čitavog sveta, jer je proglašeno vanredno stanje zbog pandemije. Ne mogu da vam opišem kakav je osećaj kada desetine hiljada stranih turista nagrnu na aerodom u pokušaju da se evakuišu, pri tom ste sami, ne znate jezik i gledate svoju decu preko telefona kako plaču i hoće da znaju kada će mama da dođe.

Ja sam znala da ono što se dešava oko mene ne sme da definiše šta se dešava u meni i da moje mesto nije u širenju kolektivne panike. Stoga sam preuzela ličnu odgovornost i pokrenula svakodnevna okupljanja na društvenim mrežama u kojima sam svoje profesionalno znanje stavila na raspolaganje drugima.

Umesto da se zarobim u zoni straha i izolovanosti, dozvolila sam da se izrazi ono najuzvišenije koje postoji u svakom čoveku – bezuslovno služenje drugima – i otključa budućnosti koja je dobra i po mene i po druge.

Mogu slobodno da kažem da je talas nadahnuća koji smo tada pokrenuli uzdigao i moju nasukanu peruansku barku i za nekoliko sedmica me vratio kući! Vanredno stanje u Peruu trajalo je preko pola godine i sigurna sam da bih mesecima ostala zatočena tamo da nisam primenila principe futuringa koje godinama izučavam – otkrila nam je Vanja Bokun Popović.

M. Jablanov Stojanović

 Foto: privatna arhiva V.B.P.