Postelјa za vile

– Bilјke imaju dušu, a etarsko ulјe je najkoncentrovaniji nosač njene duše. Cvetne esencije, homeopatija i aromaterapija teže uspostavlјanju ravnoteže, a istinsko iscelјenje se postiže kada su svi nivoi u ravnoteži. Etarska ulјa mogu da se koriste i u meditaciji, čak je preporučlјivo, jer posle nekog vremena sam miris će vas dovesti u opušteno stanje iako ste na bilo kom drugom mestu i ne meditirate – otkrila nam je izvrsna poznavateljka bilja i eteričnih ulja Snežana Jović, inače farmaceutkinja, homeopata, floriterapeutkinja...

Majčina dušica (Thymus serpyllum) verovatno je jedna od najpopularnijih bilјaka koje se u našem narodu koriste u narodnoj medicini. Koristi kao začinska bilјka. Poznata je i pod narodnim imenima: majčina dušica, bakina dušica, materinka, duša, popovac, tamjanika, timijan, pismena trava, trup, vrijes, divlјi bosilјak…

• Uz ovu mirisnu i lekovitu biljku vezane su mnoge legende. Da li biste nam ispričali jednu koja otkriva lekovito svojstvo majčine dušice?

– Postoji priča iz okoline Kruševca, da je nastala na grobu gde su deca neutešno plakala za majkom da im da hrabrost i snagu da izdrže nedaće. Majkina ili majčina dušica je bilјka za koju kažu da je postelјa u kojoj spavaju vile. Uvek je nosila poruku hrabrosti, izdržlјivosti i donošenja odluke. Ima izuzetno jako antiseptično dejstvo koje zagreva i čisti prostor kađenjem. Otvara srce i pluća, dopušta da odluka dođe iz srca.

• Često nam u životu nedostaje hrabrost i ohrabrenje. Da li nam majčina dušica to može pružiti?

– Biti hrabar znači uraditi nešto uprkos strahu, a opet ne podleći ludosti nepromišljenog rizika. Hrabrost boravi u srcu kao i ljubav, i pokazuje se kad se opiremo pritisku medija, sveta, raznoraznih praznih ili nasilnih autoriteta i čini nas sposobnim da živimo svoj vlastiti život. Možemo to nazvati i autentičnost, odanost samom sebi. Hrabrost nas čini posebnima, a ne kopijama roditelja, televizijskih zvezdica lažnog sjaja i duhovnih vođa koji traže sledbenike. Pravi autoritet ne zavodi, ne traži kopije, on je jedino sposoban da inspiriše.

• Da li je majčina dušica isto što i timijan?

– To su srodne biljke iz istog istog roda. Izgleda da su drevni narodi mnogo više znali o timijanu (Thymus vulgaris) nego mi danas. Najlekovitiji deo je list, jer ima najviše etarskog ulja i tanina, kao i cela gornja polovina biljke dok je u cvetu. Biljka, inače, cveta od juna do oktobra, a gaji se kao ukrasna i kao medonosna. Grčki lekar i filozof Galen smatrao je timijan najmoćnijim antiseptikom u borbi i sa najmoćnijim bakterijama. Grkinje su timijan vezivale u odeću svojim muževima kada su polazili u rat, jer se smatrao simbolom viteštva. Na kraju krajeva i ime mu potiče od grčke reči thymus, što znači hrabar.

• Da li to ima veze gde timijan raste?

– I te kako! Mala biljka koja ima veliku hrabrost da uspe da nikne, da raste i da opstane na terenima u kojima se druge biljke ne bi usudile da puste korenje. Oduvek timijan simbolizuje hrabrost. Timijan je mala i jedva primetna, a opet biljka intenzivnog mirisa koji dospe do nosa i podseti nas na svoje prisustvo. Baš poput hrabrosti na koju katkad zaboravljamo.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: pixabay, pexels