Prelepa banja u prestonici luka

Na samo trideset kilometara dobrog i lepo obeleženog puta od Segedina, prema rumunskoj granici, nalazi se gradić Mako – mađarska prestonica luka u kojoj je smeštena banja. Ukoliko vam je to cilj dolasaka, lako ćete je pronaći, jer se taj banjski objekat jedinstvene lepote, nalazi u samom centru ovog simpatičnog gradića.

Zanimljivost Makoa, a i podatak kojim vole da se pohvale meštani je to da je u njemu rođen čuveni američki publicista Džozef (ili mađarski Jožef) Pulicer. Po ovome poznatom novinaru i izdavaču mađarskog porekla, nazvana je prestižna novinarska nagrada koja se i dan danas dodeljuje u Americi.

Gradić se nalazi na reci Maroš i u njegovoj okolini su poznati uzgajivači belog i crnog luka. Zato je Mako i proglašen za mađarsku prestonicu luka. Puno detalja u samom gradu vas podseća na to. No, između svih izdvaja se delo mađarskog arhitekte Imrea Makoveca – banja koju člini sklop objekata u obiliku presečene glavice luka. Inače Makovec je svetski poznat arhitekta i jedan je od osnivača organske arhitekture zajedno sa Frenkom Lojdom Rajtom.

Nije samo spoljašnjost banje reporezentativna, nego i kada se nađete unutra shvatićete da je arhitekta vodio računa o svakom detalju i svakako ćete uživati i u enterijeru dok se brčkate u toploloj i lekovitoj vodi. Sam objekat trenutno raspolaže sa pokrivenim i otkrivenim bazenom, toboganom, delom za saune (intimna, aroma, herba, svetlosna, slana soba), ledenim bazenom, odnosno zabavnim bazenom za mlade, raznim medicinskim sadržajima, masažama, velnesima kao i prostorom posebno prilagođenim deci mlađeg uzrasta i majkama s bebama.

U sklopu bazena se nalazi i kafeterija s restoranom gde možete popiti kafu ili sok, zasladiti se mađarskim kolačima i sladoledom, ali i za sasvim pristojnu svotu novaca ručati. Ručak za dvoje zajedno s kolačem je koštao oko 10 evra! Ukoliko ostanete bez forinti, u restoranu će vam zameniti evre po zvaničnom kursu bez problema.

Sve je čisto i brižljivo se održava. Postoje natpisi na engleskom, a negde i na srpskom jeziku, ali ako ne znate mađarski, teško ćete se sporazumevati s osobljem u banji, jer slabo govore strane jezike! To je ujedno i jedina mana.

Da vas ne bi iritirala gužva i da biste zaista uživali u čarima ove mađarske banje, preporuka je da se dođe radnim danom u prepodnevnim satima, ako želite da ostanete samo taj dan. Ukoliko se odlučite da provedete više dana, u blizini same banje se nalazi hotel „Glorius” koji je skoro renoviran. Svakako ne propustite da odete do adrenalinskog parka koji se nalazi na reci Maroš ili do muzeja „Jožef Atila”. U međuvremenu uživajte u slanim i slatkim mađarskim specijalitetima, a kući ponesite po jedan džačić crnog i belog luka koji ćete kupiti od lokalnih proizvođača.

Marina Jablanov Stojanović

foto: https://www.termalfurdo.hu/furdo/hagymatikum-132, Mariniranje