Mmmm… jagnjetina

Kada se nađete negde u belom svetu, uvek je dobra fora gledati u koje restorane ide lokalno stanovništvo – jer oni su dobri i nisu mnogo skupi. Oni koji se obično preporučuju turistima često imaju neku falinku: ili je ukus hrane prilagođen nekom opštem ukusu turista koji posećuju restoran, ili su skupi! Ukoliko se zapitate gde je najbolje jesti na putu – iskusni će vam uvek odgovoriti „tamo gde idu kamiondžije!“

Ne mogu reći da sam bila oduševljena predlogom da na povratku s letovanja iz Grčke skrenemo s autoputa kod Đevđelije (Gevgelije) i odemo na jagnjetinu u „Javor Džoko“ u Mrzence. Već sam u glavi stvorila sliku čađave mehane pored puta, sa isflekanim stolnjacima i znojavim konobarima u kojoj se čereči jagnjetina uz zvuke zurli …

Dobro, malo sam preterala…

No, kada smo sišli s autoputa umesto da pre Đevđelije skrenemo desno, mi smo produžili u Đevđeliju i nastavili da putujemo i putujemo… dok nismo shvatili da smo promašili kafanu. (Naš muški tim je bio staromodno nastrojen i nije hteo da ukluči program za navođenje…) Ponadala sam se, možda ipak ne odemo u tu kafanu, ali, posle pređenih 20 km više, smo bili na našem cilju.

Brzo su se razbile moje predrasude, jer smo naišli na sasvim pristojan restoran s ljubaznim osobljem. Baštu je krasio stogodišnji javor i shvatila sam zašto se restoran tako zove. Zaista je impresivan! Pomislila sam, OK, nema muva, znojavih konobara, ne čuju se zurle, ali kad uđem u toalet, to je pravi test - znamo kakvi su toaleti na balkanskoj ruti… Međutim, i toalet je bio pristojan, bilo je i papira i ubrusa za ruke.

Konobar Trajče je bio uslužan, brz i ljubazan. Ono što nam je preporučio zaista je bilo dobro: mešana salata za dvoje (bilo nas je četvoro) 800 g jagnjećih kotleta i 800 g pečene jagnjetine ispod sača. Salata je stigla odmah sa dve velike kriške makedonskog ovčijeg sira. Imali smo čime da se zanimamo dok smo čekali da nam stigne jagnjetina: probali sir sa malo ajvara i salate… Bio je izvrstan!

Na jagnjetinu nismo dugo čekali, a bila je prste da poližeš. Zaista! Sve je bilo ukusno i sveže. Svi smo bili oduševljeni i odlučili da kada sledeći put budemo išli za Grčku, planiramo put tako da opet svratimo.

Sigurno vas interesuje cena: ne znam pojedinačno, ali račun za nas četvoro je bio 60 evra zajedno sa 2 litre vode, 2 čaše makedonskog vina, 2 kafe i 2 koka kole.

Mada sam na početku imala predrasude, priznajem, došla bih ponovo!