U očekivanju sto šezdeset hiljaditog gosta

Pored Subotice na obali Palićkog jezera se nalazi „Mala gostiona“, kafana s najdužim neprekidnim trajanjem na ovim prostorima. Naime, ona je podignuta 1852. godine, a to znači da punih 165 godina ugošćuje putnike namernike, ili kako bismo danas rekli turiste.

- Nedeljom se uvek porodica okupi oko ručka. Želja nam je bila da okupimo porodicu na nedeljnom ručku, a da pri tom žene ne moraju da od ranog jutra kuvaju i spremaju, tu ulogu smo mi preuzeli. Tako smo započeli pre 23 godine 27. oktobra tu tradicija nedeljnog ručka u „Maloj gostioni“ – otkrio nam je Dalibor Sekulić, direktor Elit Palića, u čijem je sklopu i restoran „Mala gostiona“.

Brz način života je nametnuo takav tempo da imamo malo vremena za porodicu i uživanje. Ako zaposlena žena treba i nedeljom da ide u nabavku, kuva i posle sve rasprema, onda ni nema vremena da se posveti porodici.

- Zato nam je bila namera da nedelja bude posvećena porodičnom okupljanju i uživanju. Otkako smo krenuli s nedeljnim ručkom, dogovorili smo se da cena bude pristupačna, tako da već dugo držimo cenu od 1090 dinara, a za to nudimo švedski sto sa bogatim izborom nacionalne i internacionalne kuhinje od predjela do deserta.

Restoran je svake nedelje pun, jer za pristupačnu cenu gosti mogu da uživaju u nedeljnom odbroku.

- U očekivanju smo 160 hiljaditog gosta i za njega spremamo nagradu. O čemu se radi još ne otkrivamo, da bi to bilo iznenađenje. Naš 140 hiljaditi gost je dobio nagradno putovanje za dve osobe u Beč, Budimpeštu i Bratislavu, dok je 150 hiljaditi gost bio nagrađen sa 52 nedeljna ručka za 2 osobe.

Za dobre ugostitelje pravi je kompliment da se gosti vraćaju, to je znak da je njihova zamisao dobra, ponuda i usluga odgovarajuća, a hrana kvalitetna.

- Da je ova ponuda dobro osmišljena dokazuju gosti koji je stalno vraćaju. Nama je veoma drag bračni par iz Sombora koji već više od dvadeset godina redovno dolazi na nedeljni ručak u „Malu gostionu“ – istakao je Dalibor Sekulić, dierktor Elit Palića, u čijem je sklopu i restoran „Mala gostiona“.

I sami smo se uverili u ove reči. Ponuda je bogata, a odnos cene i kvaliteta je zaista korektan.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: M. J. Stojanović