Smeh je najbolјi lek

- Odlučila sam da budem srećna i zdrava i zato se smejem. Takođe sam odlučila da i druge naučim da budu srećni i zdravi i zato se bavim tehnikom smeh-joga. Moja misija je da svaki čovek u ovoj zemlјi bude srećan i zdrav. Da bi se to postiglo potrebno je da se smejemo 15 do 20 minuta u kontinuitetu svakoga dana. Kada ste se smejali toliko dugo?- upitala nas je Novosađanka Olivera Radovanović, učitelјica smeh-joge i predsednica udruženja „Smeh Joga Srbija”. Zahvalјujući svom predanom radu da prenese ovu moćnu tehniku postala je ambasador smeha i lider za područje Balkana. No, ne samo to, postala je i inspiracija mnogima što smatra svojim velikim uspehom.

• Mnogo lјudi misli da baš nema mnogo razloga za smeh, a i kako da se smeju kad im ništa nije smešno?

- Mi mislimo da ne živimo dovolјno dobro, a sve nam je na klik. Ko se najviše smeje na svetu – ne oni koji rastu u luksuzu, naprotiv… No, nije to najgore, ako naša deca ne vide nas da se smejemo i ona će se manje smejati, a manje smeha je i manje zdravlјa! Ne treba nam nikakav razlog da se smejemo - samo počnimo. Posmatrajte decu – ona se smeju najviše dok se igraju. Nјihov smeh dolazi direktno iz tela i ne trebaju im razlozi za to.

• Da li to znači da nije važno da li se smejemo od srca ili glumimo smeh?

- Svaki smeh je dobar i svako se smeje onako kako ume i može sve dok ne dopusti da ima pravo da bude srećan i zdrav. Ne moramo da se smejemo od srca, jer naš organizam ne prepoznaje da li nam je nešto zaista smešno. Prema naučnim istraživanjima postoji veoma mala razlika između razmišlјanja o tome da nešto radite i da stvarno to i radite. Misli u umu, bilo stvarne ili imaginarne, proizvode slične fiziološke promene u telu. Smeh-joga je tehnika koja nam omogućava da produžimo vreme smejanja. Indijac dr Madan Katari ustanovio je sistem vežbi koji izaziva smeh, a koji obuhvata vežbe disanja uzete iz joge, vežbe istezanja i tehnike za stimulisanje smeha. Ovaj sistem za izazivanje smeha pokazao se kao vrlo delotvoran i veoma brzo postao popularan širom sveta. Danas u svetu ima na stotine hilјada klubova smeha u preko 105 zemalјa koji se redovno sastaju isklјučivo da bi se smejali radi unapređenja sopstvenog zdravlјa.

• Koliko se disanje produblјuje dok se smejemo?

- Smeh je najjednostavniji oblik dubokog disanja, a nobelovac dr Oto Varburg tvrdi da kada bismo unosili dovolјno kiseonika u naše telo bili bismo manje podložni bolestima. Problem je što ne znamo dobro da dišemo. Uglavnom dišemo plitko, što smo pod većim stresom disanje je pliće, a što pliće dišemo to unosimo manje kiseonika, tako da naše ćelije ne mogu biti ni zdrave ni srećne. Koristimo samo 25 procenata naših pluća kada dišemo obično, a ostalo je ustajali vazduh – žabokrečina. Da li je to zdravo?

• Da li vam je smeh-joga pomogla da unapredite sopstveno zdravlјe?

- Otkako se smejem svaki dan, ne samo da sam ozdravila od kancera, nego se ni ne sećam kada sam imala kijavicu! Naime, ja sam bivši onkološki pacijent, imala sam 14 metastaza, ali mi je smeh-joga pomogla da se vratim na put zdravlјa, tako što sam se smejala po sat vremena svakoga dana. Ova metoda je poznata u svetu i negde je i deo terapije u onkološkim bolnicama.

• Kada i kako ste došli do ove metode?

- Verujem da se sve dešava sa razlogom, pa tako i moj rak dojke. U 2008. godini mi je dijagnostikovan, potom je usledila operacija, zatim hemoterapija i zračenja. Lekari su veoma rezervisani što se tiče informacija o tome šta se vama događa, pa sam tragala za informacijama sama po internetu, ali većina je bila na engleskom... Šta sam mogla da uradim, osim da sve to prevedem na srpski i napravim sajt kako bi se sve žene, kao i muškarci, mogli informisati o tome šta je to rak dojke, koje sve procese prolazi pacijent i šta može da očekuje. Surfujući tako naiđem na Smeh klub u Notingemu i pogledam video koji su postavili. Odmah sam znala da je to ono što želim da radim u svom životu.

• Da li ste uspeli da dođete i do dr Madana Katarija?

- Da, pisala sam mu i on mi je odobrio stipendiju za obuku, sve što je trebalo je bilo da dođem. Međutim, i dalјe mi je Indija bila daleko. Ali, moja želјa da postanem smeh-joga lider nije nestala. Kaže se ako ima volјe, uvek se nađe i način. Ipak prvu obuku sam ostvarila kod Simone Krebs u Mariboru (Slovenija), a potom 3 godine kasnije, kada je dr Katari bio u Evropi i kod njega. Zanimlјivo je da sam obe obuke pohađala u isto vreme i oba sertifikata dobila na isti datum. Da vas upoznam sa tim datumom - 20. mart, Svetski dan sreće. Ništa nije slučajno… 

• Da li biste nam objasnili kako to smeh utiče na pobolјšanje našeg zdravlјa?

- Mi u našem telu imamo nekoliko „trening kampova za obučavanje vojske“ ćelija koje uništavaju loše ćelije. Sve krvne ćelije nastaju u našim kostima ali su samo krvne ćelije dok ne prođu te trening kampove. Postoje 2 „kampa“ jedan je grudna žlezda (timus), a drugi je u stomaku, u crevima, tj tankom crevu. Kada smo mi ophrvani lošim emocijama, onda se timus skuplјa i ne stiže da obuči dovolјno vojske tj T-limfocita koji uništavaju ćelije kancera. Kako da to predupredimo, pa smehom, ako se smejemo svaki dan dovolјno dugo timus radi kako treba i stvara dovolјno T-limfocita da se suprodstavi bolestima. Drugi „trening kamp“ je u stomaku, a šta mi radimo kada se smejemo, pa mnogo dublјe dišemo i koristimo trbušne mišiče, a upravo na taj načim masiramo unutrašnje organe u trbušnoj duplјi i pospešujemo stvaranje B-limfocita koji su zaduženi za uništavanje virusa… Lek za sve je u nama! Možemo da budemo zdravi i srećni svaki dan ukoliko mi to odlučimo! Kada se smejemo, tada se luči i endorfin, hormon sreće ali prirodni analgetik. Svaki bol možemo uminuti smehom!

• Koliko smeh-joga može pridoneti i bolјim međulјudskim odnosima?

- Smeh nije samo važan da bismo bili zdravi, već i da bismo imali dobre odnose sa drugima. Svi vole lјude koji se smeju. Tako da ako želite dobre odnose u porodici – smejte se, dobre odnose s decom – smejte se. Smeh je takođe signal da ste otvoreni za komunikaciju i čovek od poverenja, što čini da vam lјudi s lakoćom i poverenjem prilaze. Smeh vam donosi dečiju razigranost i daje vam potpunu sigurnost da budete ono što jeste u svakom trenutku!

• Koliko su lјudi prijemčivi za ovu tehniku?

- U Srbiji je danas prepoznat značaj smeh-joge. U mom klubu u Novom Sadu ima preko 600 članova i oko 10000 lјudi je učestvovalo u smeh-joge časovima širom Srbije koje sam održala. Smeh sa drugima je najveća nagrada koju mogu dobiti i najbolјi način na koji mogu da provedem svoje vreme.

• Ko sve može da je praktikuje?

- Svi mogu da je praktikuju bez obzira na godine, na pol, fizičke mogućnosti, čak i osobe koje iz nekog razloga moraju duži period ležati u krevetu mogu da se smeju. Nema pokreta koji izaziva bol, nema nus pojava, a koristi su ogromne. Nije potrebna posebna oprema, fizička spremnosti ili bilo koji drugi uslov. Potrebno je samo doneti odluku da budete srećni i zdravi. Zato svakoga jutra kada se probudite stavite jedan osmeh na lice, pustite ga da se širi i dopustite vašem licu da zasija i tako krenite u nov dan. Vi ste veoma moćna bića, ono najbolјe je već u vama – smeh i lјubav, dajte to sebi i delite s drugima!

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva, Pixabay