Manastir Ravanica u Vrdniku

Manastir Ravanica u Vrdniku

Manastir se nalazi u samom Vrdniku i ako se već nađete u u ovom mestu šteta je ne posetiti ga. Kao i kod mnogih manastira na Fruškoj gori njegova istorija je obavijena velom tajni. Ne zna se tačno vreme njegove gradnje, niti ko ga je podigao. Prvi podatak o njemu datira iz 1566. godine gde turska vlast traži 3.000 akči za njegov otkup.

U popisu fruškogorskih manastira iz 1753. godine se navodi da je osnivač manastira Vrdnik knez Lazar, mada istorijski izvori ne potvrđuju da je on zaista ktitor manastira, kao što je ktitor Ravanice u Srbiji. Manastir se prvi put pouzdano pominje 1589. godine. Prema navodima sajta Eparhije sremske „zaupsteli i porušeni manastir Vrdnik“ obnovili su izbegli monasi manastira Ravanice (u Srbiji) koji su u Srem došli iz Sent Andreje 1697. godine. Oni su tu položili mošti kneza Lazara i od tada se ovaj manastir zove Ravanica.

Manastir je kasnije ponovo rušen. Nova crkva koju je zidao majstor Kornelije (Srbin iz Novog Sada), sagrađena je 1801-1811. god. Od tada do danas manastir je malo izmenjen. Ikonastas, pevnice, nalonj i tronove uradio je karlovački duborezac Marko Vujatović, a pozlatio ih Petar Čortavnović. Ikonostas i živopis je slikao Dimitrije Avramović. Na žalost, sve ove slike su uništene tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

U manastirskoj crkvi čuvane su do II svetskog rata velike dragocenosti: originalna odeća kneza Lazara, pokrov od crvene svile za lice kneza Lazara koji je vezla monahinja Jefimija i drugi vredni predmeti ukrašeni zlatom i srebrom. U Drugom svetskom ratu predmeti su bili odneti u Zagreb, a zatim posle rata, bili vraćeni u Srbiju, u muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Ni Lazareve mošti nisu imale mira. Premeštane su nekoliko puta, da bi na kraju ipak, došle u Lazarevu zadužbinu Ravanicu, kod Ćuprije, gde se danas nalaze. Ipak je u Vrdniku ostao jedan deo Lazarevih moštiju, koji je izložen u staklenoj posudi u manastirskoj crkvi.

Iako je crkva posvećena svetom Vaznesenju, ipak je crkvena slava Vidovdan, jer su na taj dan prenete mošti kneza Lazara u novu crkvu. Tom izuzetno svečanom događaju prisustvoavao je karlovački mitropolit Stefan Stratimirović koji je stigao u paradnoj kočiji sa upregnutih šest belih konja.

Ovaj manastir, osim dela moštiju kneza Lazara, poseduje i mošti svete velikomučenice Anastasije, svetinje sa hristovog groba i deo moštij svetog Teodora Tirona koje su izložene ispred ikonostasa. U okviru manastira se nalazi i spomenik srpskoj kpesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji koja je živela u Vrdniku.

Marina Jablanov Stojanović

Izvor: https://www.eparhija-sremska.rs/manastiri/vrdnik-ravanica/

Foto: Mariniranje