MANIFESTACIJA „MANIĆ-TISA 63“ U NOVOM BEČEJU

U lov na tiski bakalar

– U Novom Bečeju, na obali Tise će se 11. decembra održati manifestacija „Manić-Tisa 63“ – zimsko takmičenje u ribolovu tiskog bakalara uz tradicionalni vojvođanski svinjokolj i takmičenje u pravljenju kobasica. Manifestacija će se odvijati na otvorenom tokom jednog dana od jutra do večeri (8 – 20 sati). Pre nego što se ribolovci rasporede na svoja mesta i zabace udice, tokom prepodneva, odvija se vojvođanski disnotor. Mada je naš grad poznat po manifestacijama, ova je ipak jedinstvena, jer se takmičenje u ribolovu odvija zimi – otkrio nam je Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

Prema saznanjima organizatora ovo takmičenje nije samo jedinstveno u regionu, nego i u svetu. Ono se odvija na 63. kilometru reke Tise nizvodno od brane kod Novog Bečeja sa obe obale po jasno utvrđenim pravilima. Ribolovci se takmiče od 15 do 19 sati, jer je tiski bakalar, odnosno manić (lat. Lota-Lota), riba koja je aktivna noću. Nakon toga se ocenjuje najveći ulov i najveća ulovljena riba.

Manić, (lat. Lota-Lota) ili kako banaćani vole da ga zovu tiski bakalar

Verovatno se pitate zašto manić zovu tiski bakalar – to je zato što je manić riba iz porodice bakalara koja je migracijom došla iz Severnog ledenog mora i nastanila naše vode. To je riba koju baš i nije lako upecati, a peca se kada sunce zađe i idealna temperatura vode bi trebalo da bude pet stepeni Celzijusa – znači zimi.

Šta li je upecao Deda Mraz?

S druge strane, zimsko doba je vreme kada većina zaljubljenika u ribolov odlaže svoj pecaroški pribor, međutim, zahvaljujući ovoj ribi, pravom fenomenu naših voda, sezona tek počinje. Praktično, zahvaljujući ovoj vrsti bakalara, sezona se nikad i ne prekida. Ima li lepšeg načina za strastvene pecaroše da zaokruže godinu?

Manifestacija „Manić-Tisa 63“ će se odvijati posle jednogodišnje pauze zbog pandemije, pa se ove godine uz sve epidemiološke mere dešava na otvorenom u vreme kada posetioci i takmičari ne moraju da imaju zelene sertifikate.

U okviru vojvođanskog disnotora odvija se i t akmičenje u pravljenju kobasica

– Preko dana imamo mnogo događaja na obali, akcenat će biti na prikazu tradicionalnog vojvođanskog svinjokolja: topimo čvarke, pravimo kobasice i spremamo tradicionalni svinjski paprikaš. Biće i takmičenje u pravljenju kobasica. Svi oni koji se ne takmiče, a dođu u Novi Bečej moći će za 500 dinara da dobiju narukvicu i da neograničeno degustiraju paprikaš, kobasice, čvarke i sve disnotorske delikatese. Naglasio bih, da će biti i riblje čorbe za sve one koji poste – rekao nam je Dragan Vukotić iz Kluba ljubitelja reke Tise „Tisa 63“.

„Uradi sam“ doručak

Jedna od zgoda za posetioce koji dođu tokom ranog prepodneva je i doručak „uradi sam“ gde će posetiocima pomagati mesari da naprave ražnjić na štapu koji će oni sami peći na otvorenoj vatri. Postoji i mogućnost da se po njihovom ukusu začini kobasica, koja se stavlja na štap i koju će takođe posetioci moći da sami peku sedeći u društvu na balama od slame pored vatre. Za one koji bi da neke od mesnih đakonija kupe i ponesu kući i to će biti moguće upućuje nas je jedan od organizatora Dragan Vukotić.

Proglašenje pobednika u pecanju manića 2019. godine kada je održana prethodna manifestacija

Saznajemo da su se, osim pecaroša iz naše zemlje, najavili i takmičari iz Slovenije i Mađarske. Ribolovačka strast je velika, a prilika je da pecaljke ne hvataju paučinu. No, nije ovo manifestacija samo za takmičare, nego i za kibicere, za one koji uživaju da provedu dan na otvorenom i za sve one koji vole vojvođansku kuhinju. Sve to će začiniti tambure i vojvođanski bećarci... Zato izvol’te – dođite, bićete im drag gost poručuju iz Udruženja „Tisa 63“ i Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

Marina Jablanov Stojanović

Foto:Iz arhive TO Novi Bečej

Manifestacioni turizam