MIRJANA TEOFANOVIĆ O GAJENJU CVEĆA

Napravite svoju cvetnu oazu

Novosađanku Mirjanu Teofanović lјubav prema bilјkama i cveću odvela je na studije hortikulture novosadskog Polјoprivrednog fakulteta. Kada ga je završila, ubrzo je počela da radi u Polјoprivrednoj školi u Futogu. No život ju je odveo dalјe od rodnog grada u zemlјu lala – Holandiju, koja je san svima onima koji su završili hortikulturu. Tamo je zaposlena u Polјoprivrednom institutu „Wageningen Plant Research“ u Vaheningenu (Wageningen). Živi u obližnjem mestu Benekom u kući i od svoje male bašte je napravila prijatan kutak za odmor i opuštanje.

– Brojna istraživanja pokazuju da gajenje bilјaka oplemenjuje dušu, umanjuje stres, popravlјa raspoloženje i podstiče pozitivne emocije. Ukratko, bilјke nam pomažu da se osećamo ispunjniji i srećniji. Bavlјenje bilјkama ujedno povećava našu fizičku aktivnost, jer nas podstiče da se krećemo dok ih negujemo, da više boravimo napolјu i da manje sedimo.

Osim toga, potvrđeno je da bilјke u kancelarijama povećavaju efikasnost u obavlјanju poslovnih obaveza. Tu se preporučuju lisnate bilјke. Samo jedna zelena bilјka na radnom stolu može doprineti da se osećamo prijatnije. To isto možemo da primenimo i u svojim domovima.

Naučnici Vaheningen univerziteta su pre dve godine istražili kakav uticaj bilјake imaju na naš doživlјaj hrane. Osobe koje su svoje obroke konzumirale u okruženju ispunjenom cvećem i bilјkama, više su uživale u jelu i bile opuštenije.

• Uslovi u kojima smo trenutno podstakli su mnoge da probaju od svog balkona, terase ili dvorišta da naprave ugodnije mesto ne bi li tako boravili više na vazduhu i zaokupili svoje vreme nečim lepim i korisnim. Koje bilјke preporučujete početnicima?

– Za balkone su najpogodnije već dobro poznate cvetnice: ledene muškatle, petunije, surfinije, verbene, sitnocvetne begonije (Begonia semperflorens), puzavice poput ladoleža, jasmina i ukrasnog bršlјana. Prkos je izuzetno zahvalna bilјka, jer odlično uspeva u oskudnim uslovima i cveta obilno čitavog leta. Kada biramo mesto za bilјke, često se ograničavamo na ogradu balkona i poneku saksiju u prozoru.

Nikako ne treba zaboraviti zidove balkona i tarabe u dvorištima. Nјih možete lepo ukrasiti i tako praktično kamuflirati, kombinacijom raznih visećih cvetnica i zelenolisnih bilјaka. Vertikalnim ozelenjavanjem možemo potpuno da prekrijemo ove površine.

• Koje bilјke se lepo kombinuju i prate?

– Sve zavisi od toga šta nam se sviđa i šta želimo da postignemo. Neki se odlučuju za pravu eksploziju boja i kombinuju cvetnice jarkih kontrastnih boja. Bilјke sa belim cvetovima se mogu koristiti kao neutralni prelaz u takvim cvetnim mešavinama. U prodaji mogu da se nađu gotove šarene kombinacije, pre svega visećeg cveća. Vrlo lepo izgleda kada se kombinuju razne cvetnice u istoj boji, ali u različitim nijansama i različite veličine cvetova. Tako roza od najsvetlije do najtamnije deluje lepršavo, nežno i vrlo elegantno. Za postizanje zanimlјivih vizuelnih efekata treba kombinovati bilјke različite visine, oblika i boje listova.

• Da li za začinsko bilјe kao što je bosilјak, nana, ruzmarin itd. traže neka posebna pravila?

– Začinsko bilјe je prilično jednostavno uzgajati. Osim toga, što je vrlo praktično da uvek imamo sveže začine pri ruci, ono izgleda lepo i naravno miriše. Na balkonima može da se gaji u pojedinačnim saksijama, ili kombinovano, u većim žardinjerama.

Ruzmarin je višegodišnja bilјka i može da izraste u poveći žbun, pa mu treba dati više prostora. Voli sunce, ali je osetlјiv na jači mraz i preko zime ga ne treba ostaviti na balkonu. Uz već spomenute začinske bilјke može da se gaji i žalfija, origano, matičnjak, ili majčina dušica. Osim što su te bilјke korisne u kuhinji, one imaju i lepe sitne cvetove.

• Koje bilјke preporučujete za balkone okrenute severu?

– Ako je balkon na severnoj strani i uz to pod dubokom senkom okolnog drveća, bolјe je izabrati bilјke sa dekorativnim listovima u kombinaciji sa cvetnicama. Ukrasna kopriva, bršlјan, fuksije, begonije sa svetlo zelenim listovima će tamo dobro da uspevaju. Muškatle i petunije će možda imati manje cvetova, ali to ne znači da ih ne treba saditi na balkonima sa severne strane.

Osim toga, trebalo bi imati na umu da je cveće koje gajimo na balkonima izloženo svetlu sa samo jedne strane. Zato će te bilјke da rastu ukrivo, više napolјe, prema izvoru svetlosti. Da bi se naše saksijske bilјke na balkonima pravilno i ravnomerno razvijale potrebno je da ih povremeno okrećemo.

• Koje cveće dobro podnosi sunce preko celog dana, odnosno južnu stranu?

– Pravilo je da bilјke sa deblјim, kožastim i tamnijim listovima bolјe podnose izlaganje suncu i traže manje vode. To važi i za bilјke sa crvenim, lјubičastim ili srebrnastim listovima. Muškatle, surfinije, lobelije, verbena, prkos, dragolјub dobro podnose sunce. Pištika (ili lepi Jova) je omilјeno cveće za balkone i dvorište, jer dugo i obilno cveta, ali ga za vreme toplih i sunčanih dana treba više zalivati.

• Kako negovati bilјke da bi one bile lepe, zdrave i cvetale što obilnije?

– Bilјke je lako negovati ako dobro posmatramo i pratimo kako rastu i šta im je zaista potrebno. Mnogi misle da je bitno dodavati puno vode, ali bilјke ustvari mnogo bolјe podnose manji nedostatak nego višak vode. Ne treba da ih „udavimo“. Ako su listovi ili stablјike klonuli, to upravo može da bude i od prevelike količine vode. Jednostavno pipnite zemlјu oko bilјke, pa ćete moći da procenite da li je zemlјa dovolјno vlažna.

Bilјke u manjim saksijama svakako treba češće zalivati, naročito ako su više izložene suncu i vetru, što je često slučaj na balkonima viših spratova. Najbolјe je zalivati direktno u saksiju ili podmetač i to rano ujutru ili uveče – nikako po suncu. Treba izbegavati kvašenje listova, a naročito cvetova, jer mogu da se stvore fleke. Da bi naše bilјke lepo u dugotrajno cvetale treba ih prihranjivati jednom u 2-3 nedelјe. Potrebno je i redovno uklanjati precvetale i osušene delove.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: privatna arhiva M.T. , Pixabay

Izvor: Dnevnik

Holandske (ne)prilike
Srpski zvončić