Mostovi Vrnjačke Banje

Mostovi Vrnjačke Banje

Vrnjačka Banja ima mostove jedinstvene po svojim nazivima. Možda je najpoznatiji most ljubavi na koji zaljubljeni parovi kače katance u želji da zaključaju svoju ljubav, da nikada ne ode iz njihovih srca. Inspirisana ovim mostom, prilikom jednog boravka u Vrnjačkoj Banji, Desanka Maksimović mu je posvetila pesmu „Molitva za ljubav”.

Drugi, ne manje zanimljiv, je matematički most koji je po tome verovatno jedinstven u svetu. Ideja se rodila pre desetak godina kada je naš poznati šahista Svetozar Gligorić organizovao simultanku na tablama pored reke. Među učesnicima bilo je i puno matematičara koji su tada bili u Banji na međunarodnom siimpozijumu. Oduševljeni manifestacijom, oni su predložili da jedan most bude posvećen kraljici nauka – matematici. Rečeno – učinjeno.

daljinar se nalazi ispred restorana „Srbija“. Prema ovdašnjoj priči poznati banjski konobar Nedeljko Ilić često se viđao na ovom mostu kako oko sebe okuplja goste i priča im kolika je udaljenost od njega do velikih svetskih metropola. Poslednji za sada je filmski most ili most „Ko to tamo peva“ podignut u čast nenadmašnog glumca Danila Bate Stojkovića.

M. Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje