mukuna green bean plant PIXABAY

MUKUNA

Mukuna – čarobni pasulj za dobro raspoloženje

Druga čudesna bilјka je mukuna (mucuna pruriens), lјubičasti pasulј koji stiže iz Azije. Ova u super hranljiva biljka se već hiljadu godina upotrebljava u Aziji za lečenje depresije, poboljšanje plodnosti, ukupnog zdravlja i dobrog raspoloženja. Ova bilјka je bogata proteinima, vitaminima i antioksidanatima. Zamolili smo Snežanu Jović, farmaceutkinju, homeopatu, floriterapeuta, a pre svega veliku poznavateljku biljaka i njihovih svojstava da nam nešto više kaže o mukuni:

http://www.herbalhealth.asia

- Ono posebno što ovu bilјku čini čudesnim je da sadrži L-dopu, koja se u mozgu transformiše u dopamin, važan neurotransmiter. Nizak nivo dopamina dovodi do neraspoloženja, tako da korišćenjem mukune možete da se osećate bolјe i imate više energije. Osim toga, L-dopa se koristi za lečenje Parkinsonove bolesti, koja dovodi do degeneracije neurona u srednjem mozgu, koji kontrolišu kretanje, tremora, a nekad i težih psihičkih problema. Sem standardnih lekova, prah mukune može biti podrška i izuzetna pomoć u takvim situacijama, jer sem L-dope sadrži još dosta neuroprotektivnih supstanci. Stimuliše centralni nerni sistem i podstiče bolji i dublji san.

Image
Photo by josh peterson on Unsplash

• Šta je još važno da se kaže za ovaj čarobni lјubičasti pasulј?

- Mukuna može povećati seksualnu želјu i kod muškaraca i kod žena. Koristi se kod smanjenog libida, erektilne disfunkcije, ali podržava zdravlјe celog reproduktivnog sistema i plodnost - može da poveća broj spermatozoida, bolјu sekreciju hormona i zdravu jajnu ćeliju, stimuliše menstrualni ciklus. Deluje protivupalno.

• Ipak tu nije kraj izuzetnim svojstvima ove biljke, zar ne?

- Tako je – ostala korisna svojstva mukune su da pomaže u sprečavanju nastanka kamena u bubregu, ali i u njegovom eliminisanju. Pomaže kod nadutosti. Mukuna u prahu pomaže kod mršavljenja. Smanjuje telesnu masnoću, celulit, bore i poboljšava izgled kože. Održava gustoću kostiju i povećava mišićnu masu.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: http://www.herbalhealth.asia/blog/mucuna-pruriens-makes-you-feel-good/, Photo by josh peterson on Unsplash, pixabay