![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2018/09/1-Mariniranje-wine-PIXABY.jpg)
Lantijeri zelen
Kada vam Slovenac pokloni flašu zelena ili vas pozove na čašu tog vina, onda budite uvereni da vam je iskazao posebnu čast i uvažavanje. Ono se kao slovenačka posebnost i dragocenost poklanja najvišim stranim državnicima, s njim se dočekuju najdraži gosti i prijatelji. Ima u vinskoj deželi, sigurno je, boljih i poznatijih vina, ali je zelen (izgovara se s naglaskom na drugo e) vino koje potiče od grožđa istoimene sorte kojeg nema nigde osim u gornjem delu Vipavske doline. Svi pokušaji širenja te sorte u druga vinogorja bili su bezuspešni - zelen je ostao veran kraju u kojem je nastao kao samonikla (autohtona) sorta vinove loze. Zato je i vino od njega prava retkost na tržištu.
![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2018/06/6-DRUGA-petar-samardzija.jpg)
Slamastožute je boje s naglašenim zelenkastim nijansama, što je posledica mladosti i kiselina. Kao „loza s plemenitim mirisom”, zelen je prvi put spomenut i opisan 1844. godine u knjizi „Vinogradarstvo”. Njen pisac, prvi stručnjak za vinogradarstvo i podrumarstvo u Sloveniji, sveštenik i jedan od najobrazovanijih ljudi svoga vremena Matija Vrtovec uvrštava ovu sortu među najplemenitije bele sorte. Loza nikada nije masovno sađena jer malo rađa. Zato je u prošlosti vino zelen bilo piće plemića, visokog sveštenstva i bogatih veleposednika. Najviše ga je bilo sredinom šezdesetih godina prošlog veka, kada je nagrađivano i ocenjivano najvišim ocenama. Potom, kada je grožđe otkupljivano i plaćano po kilogramu bez obzira na sortu i kvalitet, zelen se masovno krči i gotovo nestaje.
Krajem devedesetih godina vipavski vinogradari se ponovo okreću zelenu kao svojoj plemenitoj retkosti. Pre petnaest godina, petnaestak privatnih vinogradara i „Agroind Vipava 1894” d.d. osnivaju konzorcijum „Zelen” kao privredno interesno udruženje, koje ima 15 hektara vinograda, sa 45.000 čokota zelena. Cilj je poboljšanje uslova privređivanja i zajednički nastup na tržištu da bi se povećao ugled zelena. U poslednji čas Vipavci su odlučili da ovako dragocenu sortu više ne prepuštaju slučaju.
![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2018/09/3-slovenia-PIXABAY.jpg)
Zelen je danas ponos slovenačkog vinarstva. Pod robnom markom „Lanthieri”, rezervisanom za najekskluzivnija vina „Agroind Vipave 1894”, zelen se uvozi i u Srbiju. Krasi ga nežni sortni miris s izraženim tonovima jabuke i kruške. Punog je ukusa, što govori o bogatom ekstraktu, koji dugo u ustima oslobađa divno uravnotežene slatko-kisele sastojke. U njemu može da se uživa i bez hrane: srkućući ga kao liker, a ne ispijajući ga na čaše. Probali smo ga i sa rečnom ribom, telećim odreskom, a najbolja kombinacija nam se učinila zelen s mladim kozjim sirom.
Petar Samardžija
Foto: N. Stojanović, pixabay