![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2018/12/1-Mariniranje-muskat-otonel-Foto-M-Jablanov.jpg)
Vršački muskat otonel
Dva najpoznatija brenda „Vršačkih vinograda“ su banatski rizling i muskat otonel. Prvi je cenjen i tražen među špricerašima, za koje je banatski rizling ne samo omiljeno piće nego i najbolje vino na svetu koje se pije „hladno, pa mnogo“ – dok je muskat otonel sasvim druga priča. To je otmeno, gospodstveno vino, omiljeno među damama, ali i svima onima koji znaju da uživaju u njegovom jedinstvenom muskatnom bukeu.
![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2018/06/6-DRUGA-petar-samardzija.jpg)
Za razliku od banatskog rizlinga, muskat otonel je na mnogo širem području, slobodno se može reći evropskom, već davno stekao poklonike. Decenijama je na Ljubljanskom sajmu vina, jednom od najvećih u svetu, važio za favorita među svim ostalim muskatima. U konkurenciji i do tridesetak vina iste sorte iz Francuske, Nemačke, Austrije, Čehoslovačke, Mađarske i bivših jugoslovenskih republika, vršački uzorci su redovno, od međunarodnih žirija, na Gospodarskom razstavišču, dobijali najviše ocene i zlatne medalje s najviše karata.
Uz žuti muskat, muskat otonel je najpoznatija muskatna sorta za bela vina. Rasprostranjena je u vinogorjima na severnoj granici gajenja vinove loze. Kod nas zauzima najveće površine u Vršcu, na potesu Belo brdo, kod Malog Središta. Novi vlasnici „Vršačkih vinograda“ prepoznali su perspektivnost te sorte, pa su je zasadili na još 24 hektara.
![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2018/12/3a-Mariniranje-novi-podrum-VrsackiVinogradi-www-vvinogradi.jpg)
![](http://mariniranje.rs/wp-content/uploads/2018/12/3b-Mariniranje-VrsackiVinogradi-www-vvinogradi.jpg)
Muskat otonel je nastao 1852. godine. Stvorio ga je ukrštanjem Robert Moro, baštovan u francuskom gradu Anžer. Jako liči na šaslu, pa se veruje da mu je ona jedan od roditelja. Grožđe sazreva rano, već krajem avgusta, i veoma je prijatno za jelo. Vinogradari i vinari najviše ga cene zbog intenzivnog muskatnog mirisa, ranog sazrevanja, veoma dobre otpornosti na niske temperature i plavu plesan.
Nedostaci sorte su mala rodnost, slaba bujnost i osetljivost na vremenske prilike u doba cvetanja. Česta mana vina je manjak kiselina, kad je ono bez svežine i tupo.
Vršački muskat kategoriji je poluslatkih, kvalitetnih vina. Ima 13 odsto alkohola, žutozelenkastu boju i neponovljiv muskatni buke. Punog je i milog ukusa, možda baš zato što je grožđe za njega probrano, ručno brano i brižno prerađeno. Zbog većeg ostatka neprevrelog šećera ne preporučuje se uz jelo, nego na kraju obroka: uz palačinke, štrudle, krempitu, voćne salate... Poslužen u šardone čaši, ohlađen na 8-10 stepeni, on je zadovoljstvo što upotpunjuje već gotovo dovršen obrok.
Petar Samardžija
Foto: http://www.vvinogradi.co.rs/, N. Stojanović, M. Jablanov