NEGA KOSE POSLE BOLESTI

Kako zaustaviti opadanje i pospešiti rast

Lepa, sjajna i bujna kosa nije samo odraz nege nego i zdravlja. Jedan šamar na dodeli Oskara posvedočio je koliko smo osetljivi na svoj izgled, a posebno na kosu koja je za mnoge odraz ženstvenosti ili muževnosti. Možda smo upravo zato izloženi velikom stresu kada se pojave problemi sa kosom, naročito s opadanjem. Međutim, mnogo važnije od našeg izgleda je uzrok, odnosno naše zdravstveno stanje koje ukazuje na bolest, preležan kovid, upotrebu određanih medikamenata ili nedostatak vitamina i minerala, pre svega vitamina De i Be, cinka i gvožđa.

Kada imate ovakav problem svakako se obratite svom lekaru da biste utvrdili zašto vam se to dešava. I stres, kao i restriktivne dijete, mogu da dovedu do opadanja kose bilo kog da ste pola. Dobra vest je da ovakve sitacije mogu da se preduprede ili reše, ako je problem već u toku. Zato je važno da se osim saveta lekara svakodnevno posveti malo pažnje negovanju kose.

Snežana Dukanac pokazuje kako se završava masaža kose

– Da bi se održavala dobra prokrvljenost temena bilo bi dobro da vam večernja rutina bude da jagodicama prstiju izmasirate teme. Znači, svako veče posvetite nekoliko minuta masiranju temena. Potom se uzme u svaku šaku po jedan pramen kose pa malo vrtite u jednom smeru, pa u suprotnom, pa naizmenčno i tako uradite celu kosu. To pospešuju mikro-cirkulaciju – preporučila nam je Snežana Dukanac, poznata blogerka koja propagira prirodnu negu kože i kose.

Zanimalo nas je koja bi to bljna ulja bila najpogodnija za masažu vlasišta pa samo se o tome raspitali kod farmaceutkinje Snežane Jović, koja je i aromateraeut, odnosno veliki poznavalac biljaka i etarskih ulja.

Farmaceutkinja Snežana Jović

– Za masažu glave najbolja su etarska ulja ruzmarina, kedra i jilang-jilanga. Njih bi bilo potrebno razblažiti u nekom baznom ulju, a za kosu bi to najbolje bilo u ulju makadamije, ali ako osoba ima i perut onda preporučujem ulje nima ili čajnog drveta. Razmer bi bio da se na 10 ml baznog ulja stavi 5 kapi etarskog ulja. Ovom mešavinom ulja bi trebalo masirati teme svakodnevno. Ukoliko ne želite da vam kosa bude masna možete napraviti alkoholni rastvor kome se doda glicerin i navedena etarska ulja i time masirati koren kose svako veče.

Dobro je ulje amle (njome Indijke neguju svoju kosu) utrljati ukoren kose 15 minuta pre pranja i pustiti da deluje. To je ulje koje je može i kod nas da se kupi. Pročitala sam da poznati holivudski glumac Metju Mekonahi takođe koristi ulje da bi pospešio ponovni rast kose, koju posvećeno i svakodnevno masira godinama. Koja je je mešavina ulja u pitanju to ne znam, ali glumac tvrdi da sada ima više kose nego 1999. godine – otkrila nam je farmaceutkinja Snežana Jović.

Osim ove svakodnevne masaže Snežana nas upućuje i kako bi trebalo prati kosu.

– Pre svakog pranja kose bilo bi dobro da se utrlja ulje, ja koristim već gotovu mešavinu. Može se koristiti bademovo ulje sa kap - dve etarskog ulja lavande. Ulje se nežnim pokretima utrljava na teme tako što se prvo stavlja na potiljak, pa se polako ide ka ušima i ka prednjem delu glave. Nemojte da natapate kosu uljem ukoliko imate masnu kosu, to nije potrebno, dovoljno je nekoliko kapi. Suva kosa traži ulje, pa je slobodno natopite. Zatim zavijete kosu u topli peškir i ostavite da stoji najmanje 15 minuta, potom se pere – objasnila je Dukanac.

Masna kosa mnogima je problem, ali se i to može rešiti. Farmaceutkinja Snežana Jović predlaže da stavite desetak kapi etarskog ulja kedra u bočicu sa šamponom (oko 2 dl) dobro promućkate i time perete kosu, a Snežana Dukanac predlaže da se pre svakog pranja kose uradi piling.

Snežana Dukanac

– Osobe koje imaju masnu kosu bi pre pranja kose prvo trebalo da urade piling. Najjednostavniji piling je malo sode bikarbone pomešane sa šamponom. To pomešajte na svom dlanu. Ovom mešavinom se nežno istrlja glava i pristupi se pranju kose. To uradite pošto je ulje na kosi već odstajalo 15 minuta i pošto ga je koža upila – ispričala nam je Snežana Dukanac.

Mada smo svi skloni da štedimo vreme i mnoge stvari radimo zajedno, savet je da se kosa ne pere dok se tuširate, nego pre tuširanja.

– Kosa se kvasi s toplom vodom, što toplijom, da bi se pore otvorile. Potom se sipa šampon na dlanove i umasira se u kosu. Prvo se potiljak dobro opere, pa se ide ka prednjem delu glave. Dobro se ispere i stavi se maska ili balzam. Ono što bi trebalo da znate da se ovi preparati samo stavljaju na krajeve kose, a ne na teme. Ostavi se da odstoji oko 15 minuta (za to vreme možete da se istuširate) i tek tada se kosa ispere. Poslednji mlaz kojim se ispira kosa bi trebao da bude hladan, jer se njima sada zatvaraju folikule. Ovo će stimulisati i bolju cirkulaciju, jer je važno da koren kose bude dobro prokrvljen, to samo može dobro da utiče na kvalitet kose i na njenu bujnost – otkrila nam je Snežana Dukanac.

Ono što obe naše sagovornice ističu je da budete uporni i da ne očekujete rezultate posle prve nedelje primene. Budite uporni i dosledni i vreme koje ste tome posvetili neće biti protraćeno. Lepa, sjajna i bujna kosa koja će se manje mastiti će biti nagrada i dodatni postrek da nastavite s ovom praksom i nadalje.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: priv. arhiva, Mariniranje, Freepik, Pexels

Maska za kosu
Piling za kosu