ODMOR NA CRVENOM MORU

Egipat za početnike

Kada se zapitate gde biste mogli provesti odmor, a pri tom je želјena destinacija more – verovatno u ovom priodu razmišlјate da li će vas vreme poslužiti i da li je more dovolјno toplo za kupanje. Jedan od sigurnih izbora što se tiče vremenskih prilika je svakako Egipat i njegovo čuveno letovalište Hurgada.

– Hurgada je novo turističko mesto koje je počelo da se razvija osamdesetih godina. Po mom mišlјenju ovo je najlepše more na svetu! Možda druga mora imaju lepše plaže, ali ovakve korale i ribice možete videti samo u Crvenom moru. Preporučujem svima koji ovde dođu da neizostavno odu do ostrva Gifton, na Rajsku plažu i da posete pustinju – rekla nam je Nataša Trifunović, turistički vodič agencije A 1 i predstavnik naših turističkih agencija u Hurgadi.

Osim dobrih vremenskih prilika ono što privlači naše turiste u ovaj deo sveta su povolјni paket-aranžmani. Naime, do Hurgade se stiže avionom za tri sata i ukoliko je let u ranim jutarnjim satima putnik je već oko podne smešten u hotel.

Pogodnosti all-inclusive usluga hotela – Većina gostiju uplaćuje all-inclusive aranžmane jer su povoljni. Oni podrazumevaju sva tri obroka po principu švedskog stola, potom mogućnost da se nešto pregrize i u blizini plaže (pice, pomfrit, hotdog). U to je uračunata kafa, sokovi i gazirana pića, kokteli, sladoled, pivo, vino, dve a la kart večere u hotelskim restoranima. Naravno, all-inclusive usluga odnosi se i na peškire za plažu, ležalјke, suncobrane, bazene, manji akva park, po dva litra flaširane vode svaki dan u sobi po osobi, odnosno sve ono što vam je potrebno, a da pri tom ne izvadite ni paru iz džepa dok ste tamo.

Organizovane su i različite zanimacije preko dana akvarobik, strečing, odbojka na pesku, animacija najmlađih i sl. Da vam ne bi bilo dosadno uveče svaki hotel organizuje i večernji program – obično je to trbušni ples, latino veče, karaoke i kviz.

Posebno se plaćaju ceđeni sokovi i voće na plaži i strana alkoholna pića. Ponesite i nešto novca za izlete, suvenire i naravno, bakšiš.

PCR testovi – Za sada, da biste mogli da uđete u Egipat morate imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata, to se odnosi na sve turiste, na one koji su preležali koronu, kao i na vakcinisane. Vakcinisani i oni koji imaju potvrdu o preležanoj koroni kada se vraćaju u Srbiju samo na aerodromu pokazuju dokaze o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, dok ostali po povratku moraju da imaju PCR test ili da budu 10 dana u karantinu.

– Važno je istaći da je u Hurgadi moguće uraditi PCR test pre polaska u Srbiju i on košta 30 dolara, ali ako idete preko agencije koja će vam organizovati odlazak na testiranje i čiji predstavnici će vam doneti rezultat testiranja (ne šalјe se mejlom) onda se mora platiti nešto više (do 40 evra) – sve zavisi gde se nalazi hotel: da li je on u samoj Hurgadi ili se nalazi u nekom od zaliva (Sal Hašiš, Makadi ili Soma bej). Postoji i komfornija mogućnost da se sve obavi u hotelu, ali to više i košta (50 do 60 evra) – objasnio nam je Mohamed Bakr , turistički vodič agencije A 1 i predstavnik naših turističkih agencija u Hurgadi.

Ovo je trenutno stanje, ali su u toku pregovori ministarstava za turizam Srbije i Egipta i možda će se na tom polјu nešto i menjati.

More i plaže – Crveno more je toplo i već u maju voda je između 24 i 26 stepeni što je sasvim prijatna temperatura za plivanje i boravak u vodi. Plaže su peščane sa postepenim ulaskom u more i ograđene bovama do sigurne zone. U moru se mogu videti živopisne tropske ribice, korali i na nekim plažama velike morske kornjače što je posebna atrakcija.

Na plažama u Egiptu devojkama i ženama nije dozvolјeno kupanje i sunčanje bez gornjeg dela kupaćeg kostima. Sve hotelske plaže i bazeni imaju spasioce, a ono što bi turisti koji dolaze ovamo trebalo da znaju da u Egiptu nema noćnog kupanja – ne samo u moru nego ni u hotelskim bazenima!

– Prema odluci Vlade Egipta u vodi može da se boravi do zalaska sunca. To pravilo važi u svim gradovima i hotelima u Egiptu – otkrio nam je Mohamed Bakr.

Sunce u ovo doba godine zalazi oko šest popodne, a u sedam je već sasvim mrak. Noći su tople. Zato, ukoliko želite duži boravak na suncu, ustanite ranije – već oko šest ujutro se možete i kupati i sunčati, jer je spolјna temperatura prešla 25 stepeni Celzijusa. Iako dnevne temperature prelaze preko 35 stepeni, ipak se ne oseća vrućina, jer je mala vlaga, a i stalno pirućka vetar preko dana tako da je pod suncobranima prijatno.

Izleti – U Egiptu nije preporučljivo putovati samostalno i svi izleti se odvijaju preko turističkih agencija. Nude se izleti u pustinju i oni obično podrazumevaju vožnju džipovima po dinama, ili vožnju kvadovima, jahanje kamila, obilazak i boravak u beduinskom selu gde ćete imati priliku da osetite dah egzotike ove nama daleke zemlјe… Za jednodnevne izlete u Kairo ili Luksor ipak razmislite, jer dnevne temperature su često oko 40 stepeni Celzijusa i možda letnji period za obilazak ovih znamenitosti ipak nije najbolјe vreme.

Izleti za koje se najčešće turisti odlučuju su oni koji podrazumevaju upoznavanje sa morskim svetom. Naime, nadomak Hurgade nalazi se ostrvo Gifton, koje je proglašeno za nacionalni park i pored kojeg se nalazi petnaestak najlepših mesta gde se može videti sva krasota i bogatstvo morskog sveta tropskih mora. Mnogim turistima je pravi doživlјaj da uživo dožive svu tu raskoš morske bašte.

– Postoje različite ture: od brodova sa staklenim dnom kroz koji se mogu razgledati korali i morski svet, preko snorkelinga (gnjuranja s maskama i disalјkom) do ronjenja s bocama - pa šta ko voli – otkrila nam je Nataša Trifunović.

Cenkanje i bakšiš – Cene u prodavnicama, osim ako to nije vidno istaknuto, nisu fiksne, pa je cenkanje normalno i preporučlјivo. U Egiptu se prema turistima odnose sa posebnom pažnjom, a ukoliko kupujete u nekom dućanu ili bazaru prodavci će vam se uvek obratiti s nekom rečju na srpskom ne bi li vas malo „omekšali”. Imajte na umu da su Egipćani veoma vešti trgovci koji će se potruditi da vam prodaju ne samo ono što ste nameravali da kupite, nego baš ono što niste ni pomislili da ćete kupiti!

Sa istom pažnjom će vas obasipati u hotelu ili u restoranima želeći da se pokažu kao dobri domaćini, da vam boravak bude prijatan, da bi se ponovo vratili. Bakšiš u Egiptu nije obavezan, ali je veoma poželјan. Naši turisti došavši u ovu egzotičnu zemlјu pomalo se iznenade kada shvate da od njih svi očekuju bakšiš - od vozača do sobara. Bakšiš se shvata kao znak zahvalnosti za bilo koju uslugu bez obzira da li je u pitanju kelner, recepcioner, sobar, turistički vodič ili bič-boj koji će vam na plaži namestiti peškir na ležalјci. Nagradite taj trud, jer ta naša (mala) pažnja njima znači mnogo.

Marina Jablanov-Stojanović

Foto: Mariniranje, V. Stojanović, Pixabay