Otkrivanje Rađevine

Crkva Uspenja presvete bogorodice

Otkrivanje Rađevine

Prvi „Dani medija“, manifestacije koja okuplja novinare iz Srbije i zemalja okruženja u organizaciji Media Info Centra iz Novog Sada, bili su prilika da se upoznamo sa bogatim kulturno istorijskim nasleđem i turističkom ponudom opštine Krupanj. Na 135 kilometara od Novog Sada okružen Boranjom, Jagodnjom i Sokolskim planinama smestio se Krupanj. Okruženo šumama, ovo mesto u Rađevini nalazi se na 280 metara nadmorske visine i leti je veoma prijatno, te se u njemu i kada su vrućine, jer su noći sveže, može ba{ lepo odmoriti. Stoga i ne čudi da Krupanj ima status vazdušne banje s mikroklimom sličnom Zlatiboru. Kroz ovu varošicu protiču čak tri rečice: Bogoštica, Čađavica i Kržavica, koje se u centru mesta sastaju i čine reku Likodru.

– Baš su te rečice doprinele da Krupanj dođe u žižu javnosti kada su ga zadesile nezapamćene poplave. No uz pomoć države i donacija Krupanj je ipak uspeo da se oporavi. Putevi su obnovljeni, pa je do njega lakše stići nego pre, što je za razvoj turizma i te kako važno – rekao nam je predsednik opštine Ivan Isailović.

Ime mesta potiče od krupe, imena za rudu, jer je ovo bilo rudarsko mesto. Naziv Krupanj prvi put se spominje pre 600 godina tj. 1417. u dubrovačkim spisima, jer je Krupanj nekad bio na putu trgovačkih karavana. Zato ne čudi hotelska tradiciju duža od 100 godina. Naime, u nekadašnjoj Srbiji je bilo ukupno 50 hotela, a Krupanj je imao čak dva: „Evropu“ i „Pitu“! Danas Krupanj ima 2 hotela: pansion „Pegaz“ i obnovljeni hotel „Grand“ koji je smešten u centru grada, u lepom parku pored sportskih terena.

– U želji da ostvarim svoj studentski san, jer sam diplomirao na turizmologiji s temom „Turizam u opštini Krupanj“, ali i da pomognem žiteljima Rađevine, obnovio sam hotel koji će u svojoj ponudi imati i zatvoreni bazen sa SPA centrom što je, uz sportske terene i otvoreni bazen koji se nalazi u neposrednoj blizini samog objekta idealno za vikend-turizam, ali i za đačke ekskurzije i pripreme sportista – rekao nam je naš domaćin, Petar Knežević, rođeni Krupljanin i vlasnik turističke agencije „Grandturs“ i hotela „Grand“ u Krupnju.

U okolini Krupnja se nalazi Bela Crkva – mesto gde se je podignut ustanak u II svetskom ratu, a nedaleko je i Mačkov kamen, poprište velike bitke u I svetskom ratu. U samom Krupnju se nalazi sva u kamenu crkva Vaznesenja gospodnjeg sa spomen kosturnicom srpskim junacima Velikog rata.

– Crkva je građena kao spomen-kosturnica poginulim junacima na Mačkovom kamenu. Sama kosturnica se nalazi ispod oltara. Zanimljivo je da je u ovoj crkvi luster načinjen od vojničkih sablji, bajoneta i čaura od metaka. Obratio bih vam pažnju da se na zapadnom zidu crkve nalaze važne ličnosti iz I svetskog rata: kralj Aleksandar, kralj Petar, vojvoda Putnik, vojvoda Mišić, dr Rajs, Stepa Stepanović, Milunka Savić koja je učestvovala u bici i Nadežda Petrović koja je bila bolničarka i previjala ranjenike u crkvici pored – rekao nam je sveštenik Miodrag Vasiljević.

Turistima koji ovde dođu neizostavno se savetuju da posete kompleks u Dobrom potoku koji pleni svojom lepotom, pre svega obnovljeni hram Uspenja presvete Bogorodice koji svojom posebnošću i lepotom ostavlja bez daha.

– Crkva je iz 1528. godine, više puta je paljena i obnovljena. Ovo je jedinstven crkveni park, jer osim hrama tu se nalazi i muzej enterijera XIX i XX veka, potom muzej starih zanata, pčelarstva, lova i pedagoški muzej. Unutar samog kompleksa nalaze se dve podzemne crkve. Jednu od njih smo želeli da posvetimo Sv Prokopiju, koji je rudarska slava, prokopavajući je naišli smo na lavirint hodnika koji je u stvari bio rudnik! – otkrio nam je protojerej stavrofor Aleksandar Đurđev koji uveliko zaslužan za obnavljanje ovog kompleksa.

Mada je Rađevini je priroda podarila prelepe pejzaže ispesecane bistrim planiniskim rečicama i šume bogate gljivama i divljači, svakako bi vredelo posetiti Soko grad, Rađev kamen, Stolice, pećinu Kovačevića.

– Okolina Krupnja je poznata po kulturno istorijskim spomenicima, jer na svakih 3 do 6 kilometara se naiđe na neku znamenitost. Tako smo dobili ideju koju tek treba da sprovedemo, a to je kružna pešačko-biciklističku staza gde bi turisti mogli da predahnu na nekom zanimljivom mestu – rekao nam je Aleksandar Petrović, predsednik Turističko-sportske organizacije opštine Krupanj i nadovezao se – Voleli bismo da ovde razvijamo i sportski turizam, jer osim idealnih klimatskih uslova u Krupnju imamo i dosta sportskih terena. Radimo i na povećavanju smeštajnih kapaciteta.

Od gastronomske ponude domaćini se diče odličnim sirom i kajmakom, gljivama koje daruju šume u okolini Krupnja, a pre svega jagnjetinom i prasetinom. Osim malina i borovnica ovde se gaje šljive, pa ljubitelji dobre kapljice će svakako moći da uživaju u rakiji. Sasvim dovoljno razloga da se upustite u avanturu otkrivanja Rađevine.

Marina Jablanov Stojanović
Foto: Mariniranje, N. Stojanović