Enzimi koji spasavaju život

Papaja spada u veoma ukusno tropsko voće, ali mnogi ne znaju da je ona i izuzetno lekovita. Zamolili smo farmaceutkinju Snežanu Jović, veliku poznavateljku biljaka i njihovih svojstava da nam kaže koji deo biljke je lekovit:

- Papaja jeste tropska biljka čiji je plod divnog ukusa, ali za lekovita svojstva zaduženo je lišće. Suvi prah lišća papaje je postao senzacionalan po tome što su njime lečili i izlečili opasnu denga groznicu, koja je smrtonosna bolest. Zaraženima su davali su na četiri sata po dve kašičice soka od lista papaje i imali uspeha u lečenju. Njena antivirusna i antibakterijska efikasnost je izuzetna, i dobro je to da se zna.

• Kakve još dobrobiti donosi papaja?

- Kako starimo, u stomaku i pankreasu stvaramo sve manje digestivnih enzima, što dovodi do neefikasnog varenja proteina i preteranog rasta loših bakterija u našem gastrointestinalnom traktu. U zaustavljanju ovog procesa enzimi papaje su od ogromne važnosti. Papaja prah bogat je enzimom papainom i kimopapainom, koji pomažu varenje razlažući proteine iz hrane u amino-kiseline. Uzimanje papaje nakon jela poboljšava varenje, sprečava nadimanje i hronične smetnje u varenju. Nakon tretmana antibioticima, prah lista papaje nadoknadi „dobre“ crevne bakterije koje su uništene lekovima. Enzim papain uništava i crevne parazite, s obzirom da je proteolitski enzim što znači da vari inertne (nežive) proteine. Naime, pankreas vari proteine prilično dobro sve do dvadeset i pete godinе, a posle toga, procesi u organizmu se usporavaju.

• Šta je tome razlog?

- Glavni razlog je što mi jedemo tretiranu, „mrtvu“ hranu koja prisiljava naš pankreas da preterano radi i ne uzimamo dovoljno sirovog voća i povrća, tako da nam je telo, već posle dvadesete godine već puno toksina. Preopterećeni digestivni trakt naših organa, sistema i tkiva „nadmeće“ se sa enzimima. Metabolička dislokacija, koja nastaje kao posledica borbe sa enzimima, direktni je uzrok kancera, srčanih oboljenja, dijabetesa i mnogih drugih hroničnih bolesti. To stanje usled pomanjkanja enzima, postoji kod većine ljudi u čijoj ishrani nema dovoljno voća i povrća.

• Da li se list papaje upotrebljava i za neke druge tegobe?

- Da, list papaje se pokazao odličan kod trombocitopenije, tj. pada trombocita. Jedna od manifestacija pada trombocita mogu biti i modrice koje se pojavljuju i kada nema udarca. Trombociti su krvne pločice čiji je broj od 150-450 hiljada/mml, a ako padnu ispod 150 hiljada može doći do ozbiljnih krvarenja i ozbiljnih zdravstvenih problema. Pad trombocita izazivaju i neki lekovi, a dešava se, da se prekine terapija dok se ne popravi krvna slika. U tom slučaju treba uzimati zeleno povrće, zbog vitamina K, uneti B12, C-vitamin, D-vitamin, hlorofil, a posebno su korisni prah papaje, amle i moringe.

• Da li postoji još neki drugi lek koji podiže broj krvnih pločica?

- Ne, postoji lek koji isključivo deluje da se podigne broj trombocita, pa eto uz hranu i vitamine uzmite i prahove ovih biljaka koji dokazano pomažu.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: pixabay