Mariniranje celery with hazelnuts photo M Jablanov

Salata od lišća i stabljika celera s prženim lešnicima

Celer spada u one retke biljke kod kojih je sve lekovito i jestivo: list, stabljika, koren i seme koje se koristi kao začin. To je biljka koja se spominje i u jednoj dobro poznatoj starogradskoj pesmi „’Ajde Kato, ’ajde zlato, ’ajde sa mnom celer brati…“ Dotična Kata je odbila, ali i najverovatnije pogrešila, jer se celeru još od davnina pripisuju afrodizijačka svojstva! O njegovoj efikasnosti čak postoji i izreka „kada bi muškarac znao koliko je celer delotvoran, zasadio bi njime celu baštu!“

Ova magična biljaka je bogata vitaminima i mineralima. Smanjuje i koncentraciju lošeg holesterola, a zbog obilja vitamina C pomaže da se smanje simptomi prehlade i poboljša odgovor imunog sistema. Niskokaloričan je, pa se često koristi u dijetalnoj ishrani, a pošto ima diuretična svojstva (potpomaže izbacivanju tečnosti) veoma je zastupljen u anticelulit tretmanima.

Celer sadrži supstancu kumarin koja sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, a podstiče aktivnost belih krvnih zrnaca koji su naša armija protiv bolesti. Svi vitamini B kompleksa iz ove biljke podstiču razmenu ugljenih hidrata u organizmu, jačaju nerve i mozak, a kožu, kosu, oči i jetru čine zdravima.

Mariniranje celery with hazelnuts photo M Jablanov

Izabrati samo onaj celer koji je čvrst bez ikavih znakova truljenja. Stabljike bi trebalo da budu čvrste i hrskave, a listovi sveži. Za ovaj recept trebalo bi kupiti celer rebraš, tj stabljike i lišće celera.

• 250 do 300 g celerovih
• stabljika s lišćem
• 1 kiselo mleko (ili kisela pavlaka oko 180 g)
• 50 do 80 g prženih lešnika
• 1/2 limuna
• malo soli

Stabljike i listove celera oprati i ocediti, pa ih potom sitno iseckati. Poprskati ih sokom od pola limuna i po potrebi osoliti. Ja ne solim, jer su stabljike celera slankastog ukusa.

Potom dodati kiselo mleko i promešati. Ukoliko volite blag ukus, možda bi trebalo smanjiti količinu limuna ili izabrati kiselo neko kiselo mleko blagog ukusa.

Izmešati i posuti isecknaim prženim lešnicima.

Ova salata se divno slaže s ribom i laganim vinima svežeg ukusa.