Crnogorski val

Godine 1830. stiglo je u parisku poštu pismo adresirano: „Najvećem pesniku Francuske”. Direktor pošte odmah ga je uputio pesniku Lamartinu, ali ga je on odbio uz napomenu: „Ovo pismo nije za mene, već za Viktora Igoa.” Sutradan, kada je Viktor Igo primio pismo, nije hteo da ga otvori, već je iz skromnosti izjavio: „Odnesite ovo pismo gospodinu Lamartinu.” U pošti su odlučili da otvore pismo. U njemu je pisalo:

„Najvećem pesniku Francuske, gospodinu Moetu, proizvođaču šampanjca, izrazi dubokog poštovanja, Žirov iz Rusije.”

Šampanjac je penušavo vino koje naknadnim, drugim vrenjem u boci razvija vlastiti ugljen-dioksid. On mu daje lepu penu i poseban, peckav ukus. Dobio je naziv po francuskoj pokrajini Šampanji, gde ga je 1668. otkrio Don Perinjon. Danas je naziv šampanjac dozvoljen isključivo za penušce nastale u njoj.

Na engleskom govornom području ovakvu vrstu penušavog vina nazivaju spakling wine, na nemačkom sekt, na italijanskom spumante, na ruskom игристое вино. Kod nas je u upotrebi naziv penušac.

Sledbenika Rusa Žirova, „ljubitelja poezije”, kako se tvrdi danas je toliko, da je u svetu svaka deseta ispijena čaša vina – penušava, sa čarobnim mehurićima ugljen-dioksida. Kod nas je, na žalost, ono još uvek pojam luksuza i parajlijskih provoda, rafiniranosti koja ide samo uz visoko društvo. U poslednje vreme i ta fama se razbija, pa i u našim sredinama bez njega nema nijednog velikog, značajnog, lepog trenutka u životu.

Crnogorski val, penušac podgoričkih Plantaža, u rangu je svetskih, dostupan po ceni i zaslužan za demokratizaciju penušaca. Kao i kod njegove svetske sabraće, snaga mu je u nežnosti i finoći, izaziva iskričavost čitavog bića i uzdiže vas svojom dobrotom i elegancijom. Pri otvaranju boce razvija obilnu penu i dugo perla (ispušta lančiće mehurića sa dna čaše prema vrhu).

Dobija se klasičnom metodom, naknadna fermentacija odvija se u flaši, kao i kod svih francuskih šampanjaca. U vinu ništa ne štrči, diskretno zaokruženog je mirisa, pitko i sveže, daje krila zanosima i traži društvo drugog pola. Ne kaže se zalud da su penušci jedini pravi začin ljubavne atmosfere.

Između ekstrasuvog i polusuvog vala teško se opredeliti. Prvi je za one koji vole vina sa manje šećera, dobar je aperitiv, ali može da isprati i mnoga jela. Polusuvi je za kraj obroka, uz desert ili tvrde sireve.

Petar Samardžija

Foto: N. Stojanović, M. Jablanov, https://www.plantaze.com/