PLANINA JASTREBAC

Tamo gde je jastreb svio gnezdo

Ime planine Jastrebac je poteklo od ptice koja visoko leti, izvrstan je lovac zahvalјujući svom sjajnom vidu. Simbol je moći, vrednosti i časti. Nimalo čudno da je podno ove planine, samo dvadesetak kilometara udalјen, bio prestoni grad Srbije iz doba kneza Lazara – Kruševac. Neki je zovu i zmajevitom planinom, jer su na njoj boravili srpski zmajevi, pre svih Lazar Hrebelјanović, Miloš Obilić i Marko Kralјević, odnosno naši vitezovi reda zmaja.

Proleće na Jastrebcu

Jastrebac pripada grupi Rodopskih planina sa najvišim vrhom Velika Đulica (1.491 m), gde pristup nije dozvolјen zbog vojnih objekata. Nedaleko od Velike Đulice je drugi impresivni vrh – Pogled (1.482 m). Ime ovog vrha sve govori: pogled seže do pola Srbije: od dalekih vrhova Šar planine do Avale, od Kopaonika do Rtnja, Suve planine i Stare planine. Grad Niš jasno se vidi s Pogleda, a i vrh Pogled se vidi iz Niša.

Ravnište – izletište sa jezercetom na Jastrebcu

Legenda kaže da je na vrhovima ove planine jastreb svio gnezdo, a noseći grančice sejao semena raznog bilјa i drveća pa je zato ova gora jedna od najšumovitijih planina u Srbiji. Jastrebac je bogat vodom i brojnim izvorima koji se slivaju niz divne padine tako da oni koji su krenuli po nekoj planinarskoj stazi mogu da uživaju ne samo u raznovrsnosti vegetacije, nego i veselom žuborenju potoka, ali i krasnim pogledima. No baš zbog te bogate flore planinari upozoravaju da se ne bi trebalo udalјavati od markiranih planinarskih staza, ukoliko se nema GPS, kompas, ili iskustvo, da se ne bi izgubilo.

– Naši česti gosti su osim porodica, školska deca pa smo u saradnji sa planinarskim društvom uradili jednu lakšu stazu koju zovemo stazom zdravlјa, a koja je duga 5,5 kilometara. Pored te staze rastu šumske jagode, pečurke, divlјe kupine, samoniklo jestivo bilјe, prolaze potoci, a na njenom kraju se nalazi crkva Svete Petke iz VI veka i izvor čiste pijaće vode. Do te destinacije smo napravili odmarališta gde može da se predahne i uživa u pogledu – otkrio nam je Vladica Milutinović, upravnik hotela „Trajal“ i vile „Idila”.

Vila Idila na Jastrebcu

Najlepši deo ove planine i omilјeno izletište stanovnika Kruševca i okoline je Ravnište. Tu se nalazi Jastrebac Lake resort – odmaralište sačinjeno od dva hotela: Vile Idila i hotela Trajal, sve u vlasništvu kruševačke kompanije Trajal. Nekada su to bila radnička odmarališta Merime i Trajala, koja su sada renovirana u hotele. Smešteni su na padinama iznad jezerceta, s lepim pogledom i okruženi divnim, visokim četinarskim stablima.

Hotel Trajal

– Smeštajni kapaciteti oba hotela su takvi da možemo da smestimo 80 do 90 ljudi i imamo 35 smeštajniih jedinica. Vila Idila ima 19 soba i 2 apartmana, a hotel Trajal 12 soba i tri apartmana. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četverokrevetne – saopštio nam je Milutinović.

Jastrebac lake resort – hoteli i objekti lepo uklopljeni u prirodni ambijent

Na tom zaravnjenom delu planine nalazi se veštačko jezero, navedeni hoteli i sportski tereni: za košarku, rukomet, tenis u čijoj se bilizini nalazi mini-bar gde lјudi mogu da predahnu i osveže se. Tu je i klizalište koje radi u svim godišnjim dobima, teretana na otvorenom i igralište za mini golf. Sve je lepo uklopljeno u okolinu i ne narušava izgled jednog malog planinskog odmarališta.

Mini golf igralište

– To sve čini jedan rizort. Imamo potrebu za širenjem, ali ne na uštrb narušavanja prirodne lepote. Želimo da turisti koji dođu ovde imaju što više sadržaja koji se odvijaju u prirodi, jer su zato i došli. Zato smo izgradili sportske terene. Izdvojio bih avantura park koji je trenutno najveći u Srbiji i zip lajn preko jezera s povratkom na istu stranu obale. U okviru avantura parka postoji i veštačka stena za penjanje, a sve ima svoj teži i lakši nivo koji je prilagođen kako odraslima tako i deci. Planiramo i ski stazu za početnike, ali o tom potom – rekao nam je upravnik hotela „Trajal“ i vile „Idila” Vladica Milutinović.

Avantura park je prilagođen i deci i odraslima

Posle boravka u prirodi valјa se okrepiti – restorani hotela nude dobru, ne mnogo skupu hranu sa lokalnom notom. Šta god da probate – uživaćete, naročito oni ješni, jer porcije su velike. Specijalitet kuće je „Lazarevo koplje“, ali kako je ovo kraj bogat divlјači za prave gurmane preporučujemo lovački gulaš s nekim lokalnim vinom – jer ovo je župski kraj – a to znači da dobre kaplјice ne nedostaje!

Lovački gulaš s njokama iz restorana vile Idila – za gurmane pravo uživanje

Ukoliko se odlučite da na ovom bajkovitom mestu provedete vikend ili više dana uživaćete u udobnom smeštaju, pažnji domaćina i već pomenutoj dobroj hrani. Zanimljivo je da kada ste gosti hotela obroci se poručuju a la carte, osim za grupe. Osećaj da ste dobrodošli, ljubaznost i vedra lica osoblja pratiće vas na svakom koraku, imaćete utisak kao da ste u najboljem hotelu. Vila Idila i hotel Trajal su jedinstveni i po još jednoj važnoj stvari – u hotelima je divna izvorska voda! Malo je hotela i restorana koji vam mogu ponuditi ovakvo blago. Zato se nemojte povesti za modom i piti flaširanu vodu – ova je bolja!

Lepota prirode na svakom koraku - preliv na jezercetu u Ravništu

– Imajte na umu da se voda kontroliše redovno u Zavodu za javno zdravlje iz Kruševca – poverila nam je Danijela Miljković sa recepcije hotela.

Kada smo želeli da saznamo kada je ovde najlepše – dobijali smo odgovor svako godišnje doba nosi svoje lepote: divno je zimi, ali i u proleće kada priroda počne da se budi i šume prolistaju u šta smo se i sami uverili. Leti je ovde prijatno, jer s nadmorskom visinom opada temperatura, ali dovolјno toplo da se može kupati u jezercetu. Jesen na Jastrebcu je raskošna, jer se planina okiti raznim bojama. Ipak lepe fotografije su jedno, dobra priča drugo, ali kada se nađete na Jastrebcu, kada udahnete taj divan vazduh, osetite mir, napijete se izvorske vode, čujete žubor potoka i poj ptičica – to je nešto sasvim treće.

Crkvica Hrista spasitelja i česma s izvorskom vodom u blizini vile Idila

Taj pravi doživlјaj ništa ne može da zameni, jer turizam i jeste utisak! Mi nosimo najlepša sećanja i ona nas zovu da se ponovo tu vratimo, zato i preporučujemo da dođete i doživite ovu lepu planinu i steknete svoj utisak.

Marina Jablanov Stojanović

Foto: Mariniranje, Trajal