Slatki greh leta
Jedan od letnjih slatkih grehova je sladoled. Ko ga ne voli?
Kada pomislim na sladoled uvek se setim raspusta na selu kod babe i dede. Po vojvođanskim selima je tada postojao čovek veoma omiljen deci – sladoledžija. U to vreme na selu nije bilo kupovnog sladoleda, niti je sladoledžija prolazio kroz selo svaki dan, pa je ova poslastica bila visoko cenjena i izuzetno omiljena kod sve dece.
Svoj dolazak je obično najavljivao zvoncetom – a to je bio zvuk koji su sva deca čula i pre nego što bi se pojavio u njihovoj ulici. Nije bio veliki izbor – čokolada, vanila i jagoda, ali ko mari… Trenutak kada se lizne kugla i oseti taj čarobni spoj hladnoće i slasti dugo se zadržavao na nepcu... Odrasla sam u gradu gde su poslastičarnice pravile odlične sladolede, ali nijedan ukus nije bio ni nalik onom koji se dugo isčekuje…
Zašto sve ovo pričam – zato što me je ukus sladoleda od lavande u kulskoj poslastičarnici „Lukač“ podsetio na ta davna vremena. Kada sam čula da je neko napravio takav sladoled, jednostavno sam morala da ga probam, ali sam morala da sačekam… Trebalo je prvo otići do Kule…
Razumem da lavanda mnoge podseća na miris koji tera moljce iz ormara, pa je prosto nejasno kakav je to ukus sladoleda napravljenog od ove biljke. Po meni odličan! Sve je u skladu: aroma lavande, blago kiselkast ukus i prijatna kremasta tekstura. Napravio ga je odličan tim poslastičara oca Ferenca i sina Đorđa na prijateljski predlog Karoline Ese, koja se bavi uzgajanjem lavande.
Ipak, lavanda se ne koristi samo u kozmetici, nego i kulinarstvu: kada pravite pekmez od kajsija stavite na dno tegle struk lavande – daće mu odličnu aromu. Probala sam i sjajne kekse s lavandom koje Karolina pravi. Šećer može da se zamiriše i s lavandom, kao što to činimo s vanilom… Amerikanka Sharon Shiply je izdala knjigu „The Lavender Cookbook“ s receptima koji sadrže lavandu… Međutim, ma koliko volite lavandu kod njene upotrebe u kulinarstvu važno je ne preterati!
Lukačevi sladoled od lavande prave od specijalne lavandine paste koja se uvozi iz Italije, a ostalo je slatka tajna. Ukoliko se nađete u Kuli, obavezno ga probajte – poslastičarnica se nalazi na broju 22 u glavnoj ulici koja nosi ime Josipa Kramera. Mi smo se uz sladoled osvežili i limunadom s nanom. Ukoliko niste ljubitelj lavande – ništa zato, probajte druge ukuse! Sladoled je odličan, nećete se razočarati. Malo slatkog greha u toplim letnjim danima, kome smeta…
Marina Jablanov Stojanović
Foto: M. Jablanov, Gordana Stanisic on Pixabay