Mariniranje riba na gradele Foto M Jablanov

Riba na gradele po receptu dva morska vuka

Mariniranje riba na gradele Foto M Jablanov

Riba na gradele po receptu dva morska vuka

Putujući u neki drugi kraj idemo da doživimo nešto novo. Zato kada se nađete na moru vladajte se po poznatoj rimskoj poslovici „kada si u Rimu ponašaj se kao Rimlјanin” i obavezno probajte neki od morskih specijaliteta. Jedan je svakako i riba na gradele, odnosno na roštilјu. Ukoliko ste uživali, sigurno ćete poželeti da i sami probate da je spremite, zato što nije komplikovano i ne traži posebno kulinarsko znanje i veštinu. Recept za pripremanje ribe na roštilјu dobili smo od dva drugara iz Zemuna: Ljubomira Mirića i Milana Novakovića. Oni obožavaju vodu, vole da pecaju i da se šale, a nadasve uživaju da spremaju ribu. Gledali smo kako su pripremili brancina i škarpinu na žaru.

– Najbolјa je riba koja je sveža, ali je još slađa ona koju sami ulovite. Odmah je u vodi očistite, a kada je u moru čistimo, onda je ne treba ni soliti. Uvek su najjednostavniji recepti i najbolјi, važno je da imate kvalitetne namirinice, odnosno ribu i ne možete da pogrešite – rekao nam je Milan Novaković. Želeli smo da nam otkriju tajnu kako se sprema morska riba na roštilјu. Prvo je bilo važno da nabavimo potrebne namirnice:

Mariniranje Milan i Ljuba Foto M Jablanov

• 2 brancina i 2 škarpine (ali može i bilo koja morska riba)
• grančica ruzmarina
• maslinovo ulјe
• vezica peršuna
• nekoliko čenova belog luka
• limunov sok
• šaka maslina po želјi
• 2 do 3 tikvice isečene na ploške i posute maslinovim ulјem i
peršunom
• 1 stari hleb
• 1 boca dobrog crvenog vina

Očišćena i isfiletirana riba se prelije maslinovim ulјem i pokrije i stavi u frižider. Tikvice se iseku na režnjeve, blago posole i pospu sitno iseckanim peršunom. Hleb se iseče na kriške. Beli luk se sitno isecka, kao i peršun, blago se posoli, prelije se s pola limuna i sipa maslinovo ulјe da ova smeša pliva u tome. Dok se vatra sprema maslinkama se utoli glad, a koštice se nikako ne bacaju. Kada žar bude vruć, koštice se pobacaju u njega da daju poseban šmek pečenoj ribi. Grančica od ruzmarina se zamoči u maslinovo ulјe i namaže se rešetka. Na tako pripremlјenu rešetku (najbolјe onu koja se može obrtati) stavi se riba. Tikvice se poređaju pored. Riba se često premazuje maslinovim ulјem i peče 25 do 30 minuta. To vreme brže prolazi ako slušate čuvene ribolovačke priče. Kada su tikvice pečene, mogu se posuti s malo marinade od belog luka, peršuna i maslinovog ulјa. Potom se riba se okrene na drugu stranu.

Mariniranje priprema ribe na gradele Foto M Jablanov

Obavezno vam je potrebna i neka druga osoba da vam asistira i deli savete. Potom se stavlјa hleb da se peče i premazuje se maslinovim ulјem, a ponekad grančica ruzmarina zaluta u činijucu sa belim lukom i peršunom, pa to sve „pokvari“. Sada je već društvo nestrplјivo i svi se guraju oko roštilјa da vide kada će ta riba već biti gotova. Majstori za roštilј kao da otežu i pravo je vreme da se nestrplјenje odagna čašom bevande. Dok društvo pijucka bevandu, ispečenu ribu bi trebalo poređati u tepsiju u kojoj je na dnu stavlјeno malo preliva i posuti već pripremlјenim prelivom od belog luka, peršuna i maslinovog ulјa.

– Sada je vreme za uživanje, jer najlepše je jesti u društvu – istakao je Ljubomir Mirić iz Zemuna.

Tekst i foto: Marina Jablanov Stojanović

Izvor: Dnevnik