Sećanje na leto – hobotnica s povrćem ispod sača
• 1 smrznuta hobotnica (oko 1 kg)
• 2 tikvice
• 1 kg krompira
• 1 struk praziluka
• 2 veće šargarepe
• 15 crnih maslina
• 1 kašika kapara
• oko 10 sušenih paradajza u ulju
• nekoliko grančica ruzmarina
• maslinovo ulje
Krompir i šargarepu oljuštiti i oprati. Iseći na komade. Praziluk i sušeni paradajz iseckati.
Hobotnicu isprati hladnom vodom, tek da led ode i tako poluzaleđenu je staviti u nauljeni sač. Dodati iseckano povrće, masline, kapar i sve to zaliti maslinovim uljem i posuti iseckanim ruzmarinom. Poklopiti i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa 2 sata.
Izvaditi iz rerne, otklopiti, proveriti da li je hobotnica svugde mekana i uživati uz čašu korčulasnkog vina.